PDA

View Full Version : Nákup a predaj pôdy po novom


juro777
02-06-2014, 16:36
Zdravím, zaujíma ma či je fakt pravda ta hlúposť s tým novým zákonom o predaji pôdy. Práve som si kúpil nejakú pôdu a hodlal som v tom pokračovať, zamestnať pár ľudí atď. No vraj po novom môžem ďalšiu pôdu nakúpiť až po tom čo v danej obci podnikám minimálne 3 roky je to fakt tak, lebo ak áno zaujímalo by ma ako tento štát podporuje mladých farmárov keď im vlastne vystavil STOPKU skôr, ako vôbec mohli začať. Tí ktorí už podnikajú dlhé roky a pôdy majú dostatok sú opäť na koni a mladí ľudia ktorí chcú pracovať, môžu akurát vycestovať do zahraničia a otročiť na cudzieho.

juro777
03-06-2014, 16:56
Rád by som sa spýtal pána ministra ako to vlastne premysleli, alebo respektíve nedomysleli ohľadom podpory mladých farmárov keď na jednej strane ponúka vláda cez SZRB produkt úver Moja pôda na nákup pôdy pre farmárov a zároveň sa chystá pomoc pre začatie podnikania vo výške až 70 000 eur kde jednou z podmienok na získanie tejto pomoci je vlastniť 5 ha pôdy,, kúpiť pôdu môže začínajúci farmár až po 3 rokoch, čím ho totálne odstavili. Po 3 rokoch zrejme už nebude ani úver od záručnej banky, ani možnosť spomínanej podpory vo forme nenávratného príspevku. Čiže mne to vychádza jednoznačne tak, že začínajúci farmár už ani nezačne. Pýtam sa pre koho bol tento zákon schválený, na jednej strane je dobré že sa k pôde nedostanú cudzinci, no na druhej strane ani mladí Slováci, ktorí chcú pracovať. Môj názor je, že ste zákon je tu len pre veľké spoločnosti podnikajúce v poľnohospodárstve, a obyčajní ľudia sú opäť mimo záujmu. Tie tri roky sú hádam najväčšia sprostosť akú kedy na MPSR vymysleli, chce to rýchlu novelu zákona.

agro111
03-06-2014, 17:18
Dotaciu 70000,- eur dostane malokto, lebo urcite tam bude mnoho prekazok. A co sa tyka tej 3-rocnej doby pri kupe pozemkov, ak mam dobre informacie tak na mladych farmarov sa 3-rocna doba nevztahuje.

agro11
04-06-2014, 20:27
dobry vecer prajem,

mozete mi prosim presne vydefinovat, kto je to mlady farmar? velmi pekne dakujem.