PDA

View Full Version : Išli by ste do toho?


sanyhobby
05-06-2012, 14:10
Už 10 rokov robím prácu, ktorá ma síce živí, ale vrcholne nebaví. Ide o klasickú kancelársku prácu, kde 8 hodín denne, 5 dní v týždni civím do počítača a prekladám papiere z jednej kopy na druhú. Frustruje ma jednak sedavé zamestnanie, jednak jeho nezmyselnosť a obrovská strata času. Ako svoje hobby chovám kone. Pred pol rokom sme sa presťahovali na samotu a tu sa mi naskytli možnosti malého rodinného farmárčenia. Manžel kúpil 2 malé kozičky, chceme zakúpiť sliepky - nosnice. Máme možnosť výhodne odkúpiť chovné stádočko kôz (6 kusov dojných kôz). Je tu priestor na chov pár kusov prasiat. Taktiež mám podmienky na poskytnutie pastevného ustajnenia 2-3 koní popri mojich.
Popri mojej súčasnej práci ale z časového hľadiska nie je možné venovať sa aj farmárčeniu. Chovu zvierat a prípadne aj pestovateľstvu by som sa strašne rada venovala na plný úväzok. Neviem si predstaviť prácu, ktorá by ma bavila a napĺňala viac. Čo ma ale drží späť, je ekonomika - financie. Teraz mám pravidelne každý mesiac na účte peniaze, ktoré pokryjú všetky životné náklady. Obávam sa, či by som z farmárčenia prežila? Manžel je tiež zamestnaný, ale nechcem byť závislá na jeho príjme, určite chcem tiež zarábať. Stačilo by mi aj menej než mám teraz, ale z niečoho sa elektrina, potraviny, pohonné hmoty a dane platiť musia.
Urobili ste niekto ten krok, že ste vymenili teplú kancelársku stoličku za vôňu stajne, pasienkov a zeme?

MARMIL
05-06-2012, 19:31
Dnes už nie je dôležité či vás práca baví, alebo nie, jednoducho treba prežiť...
Na jednej strane teplé, ale neisté miesto v kancelárii, ktoré prináša pravidelný príjem.....
Na tej druhej chov zvierat, sebestačnosť, bohatý stôl zdravých jedál radosť
zo života a pokoj....

Tiež riešim podobnú situáciu.....;)

jurino
26-06-2012, 21:15
tak to je veľmi ťažké rozhodnutie...alle určite stojí za zváženie.
treba skúsiť nejaký čas skĺbiť tie práce obe, aby ste vedeli či by vás to farmárčenie uživilo aspoň toľko, koľko potrebujete na prežitie. bude to síce náročné obdobie na čas a žiadny oddych, ale asi najistejšie.
želám veľa úspechov...

pepekus
17-01-2013, 20:43
Tak ako, skusili ste??

Podla mna je jednoduche najst v mieste vasej "samoty" cloveka, ktory bude za minimalnu mzdu, mozno aj neoficialne pracovat na vasej farme a ak uvidite, ze ekonomika je realna a vy sa s nou stotoznite, mozete jednoducho toho cloveka nahradit..

Je to len moj nazor, ja by som to skusil urcite..