PDA

View Full Version : neoprávnené užívanie pozemku


zizi123
30-04-2012, 23:35
Dobrý deň,
som v tejto téme a na tomto fóre nová a vlastne ani neviem, na koho sa obrátiť. prosím o radu v tejto veci:
môj otec a jeho sestra vlastnili spolu 14 ha poľnohospodárskej pôdy v celku. Po ich smriti ostalo 5 dedičov, terajších vlastníkov uvedenej role a máme spoločný problém: niekto nám neoprávnene role užíva.
po dedičskom konaní mne a sestre najstarší brat vysvetlil, že tých 7 ha po otcovi je síce v celku, ale otec si dal vymerať tzv. náhradný pozemok (cca 5 ha) bližšie k bydlisku, a tie obhospodaroval.Zvyšok ostal v družstve. Práve výmeru 5 ha z celkového pozemku mal byť podiel nás dvoch dcér. my sme však nikdy žiadny písomný dokument o týchto náhradných pozemkoch nevideli a ani nemáme o náhradný pozemok záujem.

pred dvoma rokmi však sa naskytla príležitosť naše role v celku predať. ide o pôvodné role,ktoré máme na LV. tu nastal problém, lebo najprv nám na mieste príslušnom kat.úrade povedali, že nemôžeme role predať, lebo sú vraj v ochrannom pásme- hniezdia tam nejakí vtáci.
asi po roku sme však zbadali, že na predmetných roliach sa vyklčoval vinič, niekto osadil tabuľu:"súkromný pozemok" a prebiehajú tam aktívne práce pripomínajúce skôr ťažbu ako bežné sadenie a na pozemok sme neboli vpustení prítomnými robotníkmi- a zrazu žiadnych vtákov nerušia....
nakoľko by sme chceli svoje pozemky vcelku (celých 14 ha) predať, prosím v mene všetkých dedičov o radu- ako sa k pôvodným pozemkom dostať a prinútiť neoprávneného užívateľa o opustenie našich rolí. (na aký úrad sa obrátiť, o čo požiadať- aký je postup, aby sme mohli tzv. náhradné role vrátiť, a svoje pozemky predať.
Ďakujem.
zizi123

Vlado G
11-11-2012, 19:48
zizi, možno si sa už medzičasom opýtala, hneď na prvej rubrike fóra (na ministerskom). Ako som si všimol, tam dávajú pracovníci ministerstva fundované odpovede.

tonopa
16-11-2012, 13:07
Odpovedám Zizi a Vladovi:
To, čo Vás trápi, na to som poukázal už dávnejšie, veď si to môžte overiť v mojich príspevkoch.
Moja skúsenosť v tomto je veľmi negatívna a to hlavne vo vzťahu k ministerským úradníkom a ich vyhýbavým odpovediam.
Vec, ktorú riešim ja je analogická a má ju v rukách okresný prokurátor. Malo by byť vznesené obvinenie konkrétnej osobe, len vyšetrovateľ ešte doťahuje niektoré úkony.
Toto je cesta aj pre vás Zizi. Čím skôr si dajte právne poradiť a konajte, pretože čas pracuje pre týchto novodobých kovbojov. V žiadnom prípade nečakajte na alibistické odpovede ministerských. Tie Vám nepomôžu.
Nehovorím že ja som vyhral. O to tu ani nejde. Stačí že vec bude riešená pred orgánmi činnými v trestnom konaní.
Keď nepríde vojna alebo sa nezopakuje 1948, alebo 1968, tak výsledok môže mať aj konkrétne kontúry.
Prajem Vám veľa trpezlivosti, pevné nervy a aj nie prázdnu peňaženku.

MARMIL
16-11-2012, 22:19
Nemôžem súhlasiť, že vec bude vyriešená orgánmi činnými v trestnom konaní. Práve naopak - minimálna šanca. Jediná možnosť žaloba na súd
a dlhé roky čakať, čakať, čakať a platiť......pokiaľ má človek šťastie na
slušného právnika.:D

Vlado G
24-11-2012, 12:35
Zizi sa neozvala, tak sa môžme baviť len hypoteticky.
1. Bolo by sa treba ísť pozrieť, ako to skutočne vyzerá na liste vlastníctva.
2. Ujasniť si prečo sa dedilo, ako sa dedilo. Ak mali 7 ha mali dediť a predpokladám, že aj dedili 7 ha.
Samotný pojem náhradné pozemky nehovorí ešte nič o zmene vlastníctva. Ak nedôjde aj k samotnej zmene vlastníctva, tak je to iba o dočasnom náhradnom užívaní nejakých iných pozemkov. Čo sa aj zvykne v dedičskom konaní konštatovať, aby si nemohli neskôr dedičia náhradné pozemky privlastniť (vydržaním), napriek tomu, že by im vlastníctvo na pôvonych pozemkoch trvalo ďalej, aj keď by ich momentálne neužívali.
3. Priamo súd by som volil ak by bolo došlo ku machináciam s vlastníctvom.
Inak by to bolo hádam lepšia cesta formou trestného konania. Aj keď....