PDA

View Full Version : Výkon práv poľovníctva hospodár aj poľovné združenie?


dana125k
09-03-2012, 06:26
Som súkromne hospodáriaci roľník v zmluvách od vlastníkov na prenájom pôdy mám uvedené, že zmluva platí pre poľnohospodársku prvovýrobu ale aj výkon práv poľovníctva. Je možné že poľovné združenie robí teraz zmluvy s vlastníkmi pozemkov na výkon práv poľovníctva na tie isté parcely ako mám ja v mojich stále platných zmluvách?
Nemalo by poľovné združenie jednať so mnou, keďže mám na tých parcelách aj výkon práv poľovníctva, veď vlastník nemôže 2x prenajať tú istú vec, v tom istom čase, dvom rozdielnym subjektom! Alebo sa mýlim.

tonopa
09-03-2012, 10:14
Zaujímalo by ma, prečo ste si dali zmluvy s vlastníkmi pozemkov podpísať aj na výkon práva poľovníctva?
Vašou podnikateľskou činnosťou je predsa (ako uvádzate v texte otázky) poľnohospodárska prvovýroba. Alebo sa mýlim?
To chcete okrem nájmu za užívanie poľnohospodárskych pozemkov aj nájom za prenájom výkonu práva poľovníctva?
Právo poľovníctva, resp. jeho výkon a nakladanie s ním predsa patrí vlastníkovi pozemku.

Ďakujem za Vaše vysvetlenie.

dana125k
09-03-2012, 12:47
Do zmluvy sme to dali preto, lebo vlastník keďže na nich nehospodári a niekomu ich prenajal je mu jedno či na týchto pozemkoch robí divá zver škodu alebo nie.
A správanie členov poľovného združenia teda vlastníkov nezaujíma!!! Čo sa týka prenájmu poľovných pozemkov, tak nájom za jeden hektár ( ponúkaná poľovnými združeniami ) je úplne smiešna suma 1,00 €.
Na porovnanie: súkromne hospodáriaci roľník dáva vlastníkovi za jeden hektár 25,00 €, a keď mu divá zver zožere 80% úrody tak sa mu poľovné združenie smeje do očí.
Myslíte , že toto je v poriadku?

MARMIL
12-03-2012, 12:51
Podľa môjho názoru, škodu na poľnohospodárskych plodinách, spôsobenú poľovnou zverou musí nahradiť poľovné združenie, ktoré vykonáva právo poľovníctva na uvedených pozemkoch.
A budete sa čudovať, mňa ako vlastníka zaujíma výkon práva poľovníctva a hlavne ľudia, ktorí sa so zbraňou motajú po mojich pozemkoch, za ktoré ja platím nekresťanské dane.........
Preto, plne súhlasím s Tonopom, a ako vlastník poľovných pozemkov, by som Vám žiadne práva na výkon poľovníctva nepodpísal !!!

dana125k
13-03-2012, 07:36
Načo odpisujú ľudia, ktorý o problematike nemajú žiadnu šajnu.
Myslím podľa tejto Vašej reakcie, že ste nevypestovali ani mrkvu v kvetináči,pretože vidno, že ste ešte nemali tú možnosť vymáhať škodu od poľovného združenia!!!
Je to nemožne dostať od nich 1 kg diviny nieto ešte škodu v hodnotách niekoľko 1000,00 EUR.
A čo sa týka tých nekresťanských daní, ktoré akože platíte?
Tá nekresťanská daň s pozemkom na ktorých sa hospodári a vykonáva sa právo poľovníctva je za 1/ha cca 0,73 €.
A čo sa týka toho kto ju platí?
Platí ju ten komu ste pôdu prenajali na poľnohospodárske účely.
Takže ruku na srdce!
A ešte raz, kto by mal rozhodnúť o tom kto bude poľovať v poľovnom revíri?

MARMIL
13-03-2012, 08:05
Asi vás budem musieť trochu poopraviť a uviesť na pravú mieru.
1/ Od poľovníkov si vymáham škodu cez 8000,-EUR
2/ Chcel by som hospodáriť v tej oblasti, kde je daň z pozemkov z ornej pôdy O,73- EUR, keď ja platím za 1 ha 18,- EUR !
3/ Kto Vám povedal že daň z pozemkov platí nájomca ? Ráčte sa prosím pozrieť poriadne do zákona.....!

Zdá sa ,;) že sme sa celkom nepochopili, som zásadne proti poľovníkom a považujem všetky zákony umožňujúce výkon práva poľovníctva na Slovensku za protiústavné !

dana125k
13-03-2012, 11:15
To si neviem ani predstaviť kde to vlastne hospodárite, pretože zo štatistiky vyplýva že okres, v ktorom hospodárim ja je v prvej trojke na slovensku čo sa týka výšky daní.
K bodu číslo 3 - len hlupák ak prenajíma pozemok si nedá do zmluvy, že nájomca zaplatí daň z pozemku.

Čo sa týka tých poľovníkov je to naozaj riadna banda, ak sa niekomu podarilo od nich vymôcť náhradu škôd rada by som šla k nemu na radu.

MARMIL
13-03-2012, 11:55
Váž. p. Dana,
odpoveď som poslal do vašej schránky.....;)

MARMIL
13-03-2012, 17:23
Ak, dovolíte rád by som upresnil svoju odpoveď , nakoľko ste ma napriek odkazu nekontaktovala....
1/ V katastri Nové Zámky sa bežne pohybuje daň z pozemkov na 1/ha
ornej pôdy 22,- EUR, ja platím 22,3- EUR. Preto, celkom neviem kde ste zobrala taký štatistický údaj, aký uvádzate.
2/ Podľa zákona č. 582/2004 v znení neskorších predpisov je daňovníkom vlastník pozemku, prípadne nájomca, pokiaľ je nájomná zmluva podpísaná najmenej na 5 rokov a nájomca je zapísaný v katastri, / čo, vo vašom prípade dosť pochybujem, že ste ako nájomca zapísaný v katastri na LV vlastníka. Môže to mať pre vás likvidačné účinky, keď pri daňovej kontrole bude daňový úrad takto zaplatenú daň považovať za daň zaplatenú za iného daňovníka a neuzná vam takéto výdavky.....
Navyše pre vlastníka je výhodné, keď si zaplatí daň z pozemkov sám a o túto daň povýši nájomné a to z toho dôvodu, keby sa nájomca ocitol v platobnej neschopnosti.....
Môže sa stať, že potom začne príslušný úrad vymáhať túto daň od vlastníka pozemku a to aj s úrokmi.... /pred 12 rokmi takto vymáhal obecný úrad daň odo mňa/.
3/Ako som už spomínal, súdne si vymáham škodu od poľovníkov a zatiaľ to vyzerá, že budem úspešný i keď to nie je škoda na zničenej úrode od poľovnej zveri.....
4/ Celkom ale nechápem, prečo podpisujete poľovníkom právo výkonu poľovníctva, keď ste s nimy na nože a nedokážete si vymôcť škodu za ktorú zodpovedajú ?
Ale, podľa Vás som asi ten najväčší hlupák........:D

tonopa
16-03-2012, 08:54
Reagujem na dana 125k a Marmil.
Myslím si, že často na stránkach fóra skĺzame až do osobných invektív a podľa ministerských úradníkov tým porušujeme pravidla fóra (len neviem voči komu, lebo my si v pragmatickej rovine rozumieme, myslím si). To znižuje celkovú vážnosť tejto platformy, čo je na škodu veci.
Mám za to, že ste vo vašich príspevkoch rozdiskutovali 4 vážne témy. Nájomné zmluvy na poľnopozemky, výkon práva poľovníctva (nakladanie s ním a odplata za prenájom výkonu), výška nájmov v jednom aj druhom prípade a daňové záležitosti. Témy budú čím ďalej aktuálnejšie a z hľadiska právneho mimoriadne komplikované.
Všimol som si aj to, a to už opakovane, že kompetentní z MPRVSR zatiaľ radšej pre istotu nereagujú. Teraz sa môžu aspoň vyhovoriť na povolebné obdobie, aj keď je to neprofesionálne, pretože 80 % z nich zostane a príslušné právne úpravy platia.
Ja si predsa len počkám na ich reakciu k veci a potom sa vyjadrím aj ja, ak to po cenzúre umožnia.

MARMIL
17-03-2012, 13:37
Pokiaľ budete rýpať do poľovníctva, na fóre ministra nemáte šancu.......
Moje otázky neuverejnili.....

matusik
13-08-2012, 08:40
Vami uzavretou nájomnou zmluvou nemohlo dôjsť k "nájmu pôdy na poľovné účely", ak takéto ustanovenie v tejto zmluve je, potom je neúčinné, nakoľko nemá oporu v platnom práve.

K danej problematike uvádzam, že v zmysle ust. § 7 ods. 3 zákona č. 504/2003 Z.z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších zmien a doplnení v zmluve o nájme pozemkov na poľnohospodárske účely pri prevádzkovaní podniku možno dohodnúť, že pozemky sa prenajímajú i na vykonávanie rybárskeho práva alebo dohodnúť, že nájomca môže zastupovať prenajímateľa v konaniach podľa osobitného predpisu za primeranej výšky nájomného.

Osobitným predpisom je práve zákon č. 274/2009 Z.z.

V kontexte uvedeného preto dopĺňam, že právnická (fyzická) osoba, ktorá má v nájme poľnohospodársku pôdu - teda Vy, môže (ale len ak to výlučne obsahuje zmluva o nájme s vlastníkom pôdy) zastupovať záujem takéhoto vlastníka na zhromaždení vlastníkov poľovných pozemkov (in. ust. § 5 ods. 6 druhá veta zákona č. 274/2009 Z.z.).

Čo sa však týka ďalšieho postupu pri uzatváraní zmluvy o užívaní poľovného revíru, musia sa zmluvné strany právnym režimom nastaveným v zákone č. 274/2009 Z.z.

Podľa toho čo ste uviedli, nemôžete vlastníkov pozemkov ani zastupovať, nakoľko takéto splnomocnenie nie je vo "Vašej zmluve" uvedené.