Marian8226
07-07-2011, 21:49
Dobrý deň,
chcem si zriadiť vlastne pole a potrebujem zistiť odpovede na niektoré otázky.
Tak napríklad:
1. Aké veľké pole môže 1 chlap zvládnuť obhospodarovať tradičným spôsobom. (kôn, pluh, krompáč, lopata, motyka. Zelené hnojenie, mulčovanie, konský hnoj atď.?
2. Aké veľké pole by bolo treba na samozásobenie 1 osoby základnými potravinami?
Zemiaky, hrach, fazuľa, múka(Pšenica, Raž)? Bonitné body zeminy 50-60 alebo 40 – 50?
Niekto sa odvoláva na to že stredoveké životné minimum pre 5-6 ľudí bolo 2,5 ha pôdy zlej bonity zo schopnosťou trvalej úrody 1 : 3 zožaté. Alebo inak max. schopnosť vypestovať 200 kg obilia na hlavu. + k tomu treba pripočítať so zberom zeleniny, ovocia, masovýroba.
Úrodná nížina dávala 1:8.
Dnes je v supermodernom poľnohospodárstve výnos 1:50.
3. Prečo na stránke podnemapy.sk farba pola nezodpovedá bonitným bodom? Na mape som dal zobraziť Produkčný potenciál – bonitné body 52. Keď som však na mape začiarkol aj zobrazenie Kvality pôdy farba bola zelená.Zodpovedajúca farba podľa legendy by mala byť žltá: 50-60 BB. Namiesto toho je znázornená farba sýto zelená čo zodpov. stupnici 31-40 BB.
Čo to má znamenať?
4. Ako zistiť bonitu pôdy tam kde nie je určená na mape stránky podnemapy.sk
Našiel som nejaké spoločnosti čo robia rozbor pôdy ale určovanie bonity tam nebolo spomenuté.
5. Viem že družstvo si môže prenajať pôdu od vlastníka.
Ale čo ak je určitá parcela rozdelená medzi veľa vlastníkov (čo je vždy) a každý má v nej podiel?
Môžem si prenajať podiel jedného z vlastníkov? Neni k tomu treba súhlas všetkých vlastníkov ako je tomu pri predaji pozemku?
Ak si prenajmem podiel jedného s vlastníkov (povedzme 1/20) ako budem vedieť kde sa tá 1/20 podielu z plochy na parcele nachádza a kde si ju mám na ploche ohradiť?
Ďakujem už len za prečítanie tohto vyčerpávajúceho dotazu.
chcem si zriadiť vlastne pole a potrebujem zistiť odpovede na niektoré otázky.
Tak napríklad:
1. Aké veľké pole môže 1 chlap zvládnuť obhospodarovať tradičným spôsobom. (kôn, pluh, krompáč, lopata, motyka. Zelené hnojenie, mulčovanie, konský hnoj atď.?
2. Aké veľké pole by bolo treba na samozásobenie 1 osoby základnými potravinami?
Zemiaky, hrach, fazuľa, múka(Pšenica, Raž)? Bonitné body zeminy 50-60 alebo 40 – 50?
Niekto sa odvoláva na to že stredoveké životné minimum pre 5-6 ľudí bolo 2,5 ha pôdy zlej bonity zo schopnosťou trvalej úrody 1 : 3 zožaté. Alebo inak max. schopnosť vypestovať 200 kg obilia na hlavu. + k tomu treba pripočítať so zberom zeleniny, ovocia, masovýroba.
Úrodná nížina dávala 1:8.
Dnes je v supermodernom poľnohospodárstve výnos 1:50.
3. Prečo na stránke podnemapy.sk farba pola nezodpovedá bonitným bodom? Na mape som dal zobraziť Produkčný potenciál – bonitné body 52. Keď som však na mape začiarkol aj zobrazenie Kvality pôdy farba bola zelená.Zodpovedajúca farba podľa legendy by mala byť žltá: 50-60 BB. Namiesto toho je znázornená farba sýto zelená čo zodpov. stupnici 31-40 BB.
Čo to má znamenať?
4. Ako zistiť bonitu pôdy tam kde nie je určená na mape stránky podnemapy.sk
Našiel som nejaké spoločnosti čo robia rozbor pôdy ale určovanie bonity tam nebolo spomenuté.
5. Viem že družstvo si môže prenajať pôdu od vlastníka.
Ale čo ak je určitá parcela rozdelená medzi veľa vlastníkov (čo je vždy) a každý má v nej podiel?
Môžem si prenajať podiel jedného z vlastníkov? Neni k tomu treba súhlas všetkých vlastníkov ako je tomu pri predaji pozemku?
Ak si prenajmem podiel jedného s vlastníkov (povedzme 1/20) ako budem vedieť kde sa tá 1/20 podielu z plochy na parcele nachádza a kde si ju mám na ploche ohradiť?
Ďakujem už len za prečítanie tohto vyčerpávajúceho dotazu.