PDA

View Full Version : kravičky


truhlyk
30-06-2011, 23:57
Dobrý deň,
Chcel by som sa opýtať, koľko tak potrebuje jedna kravička priestoru na lúke pasienku? našiel som niekde údaj, ktorý poukazoval 1ha ale nie je to moc?
Ešte by som sa rád opýtal, koľko tak vychádza nákladovosť jednej kravičky na jeden rok, ak predpokladam laktáciu 305 dní a denná produkcia sa pohybuje medzi 15-20 litrov?

Ďakujem za informácie

jurino
01-07-2011, 20:37
dobrý deň,
podľa môjho názoru je ten 1ha ozaj veľa, ale záleží od toho, či bude mať len čisto pastvu ako pokrm, alebo budete prikrmovať aj objemovými konzervovanými krmivami.
no a s tou nákladovosťou je to tiež ťažké...ono záleží čo všetko do tých nákladov započítate a aké budete mať aj výnosy s toho mlieka, či to budete predávať alebo čo s ním ďalej, aké budú tržby atď...

truhlyk
02-07-2011, 00:29
Dobrý deň,
Ďakujem Vám za správu. Čo sa týka tých kravičiek, určite budu ustajnené, len chcel by som využiť aj dennú pastvu. A čo sa týka nákladovosti, mohol by existovať program pre školy, škôlky, športoviská , respektíve áno uvažujem o predaji mlieka ako hodnotného produktu od kvalitných kravičiek. Tz. bez konzervantov atď.

mikluš
06-07-2011, 18:09
Dobry den. Ono zalezi kolko toho priestoru mate, aku maju tie luky vynosnost, aka trava na nich rastie a pod. Zalezi ake plemeno mate vybrate, ale tych 15 az 20 litrov mlieka je realnych z pridavkom aspon nejakej dennej davky srotu. Cize ci uz si dopestujete zrno, alebo ho kupite ,uz su to naklady. Dalej to iste seno. Mnozstvo zalezi od plemena, od dlzky zimneho obdobia, treba aj pre uliahnuty dobytok, treba pocitat ze nieco staha pod seba. Seno je zaklad preto radsej kvalitne a viac ako odporucaju davky. Slamu treba ak nie na secku tak na postielanie. Pripustanie ci uz vlastnym bykom alebo inseminaca su tiez naklady. Ak chcete mlieko takto predavat do zariadeni treba ho dat na rozbor. Na zimu je dobre mat repu,alebo zemiaky na krmenie. Krava doji na pysk. Ak chcete aby dojila treba do nej aj dat. Ak sa chcete zivit len tymto bude to tazke, ak to chcete ako vedlajsiu aktivitu zaberie to vela vasho casu aj sil. Vela stastia.