PDA

View Full Version : Moniloza marhúľ


Jaroslav Hlavaty
02-05-2010, 09:03
Zdravím všetkých!
Som z juhu Slovenska-Šurany.Tento rok sa vyskytla silná monilóza.Zdecimovalo to takmer 90 % plodov a konce vlaňajších výhonkov!
Mám v sade odrody: Vesna,Vegharda,Vegama,Maďarská,Velkopavlovická.Naj menej mi napadla táto choroba maďarskú odrodu:Oriaš/v preklade: Obor/ a skoro vôbec nebola napadnutá odroda Bergeron!
Zaujímalo by ma ako bojujete s touto nepríjemnou hubovou chorobou?
Čo viem aj od ostatných susedov postrekovali ,Kuprikolom a Baycorom a výsledok takmer nulový!

Hlavatý!

MARMIL
04-05-2010, 21:11
Váž. pán Hlavatý,
Tu Vám už žiadny kuprikol, ani iný účinný pesticíd nepomôže. Sú to vyšlachtené odrody ovocných stromov, ktoré stratili prirodzenú odolnosť
voči škodcom a chorobám. Čím viac jedov budete aplikovať, tým horšie
pre Vás.
Ja by som si veru marhulu od Vás, do úst nevzal.....:mad:

ekologické hospodárstvo je cesta...;)

Jaroslav Hlavaty
09-05-2010, 18:16
Tie stromy majú asi 8 rokov,to mám každých 8 rokov vyhodiť stromy a nahradiť novými????????
Ja marhule nestriekam ako som písal susedia to skúsili a nepomohlo im to!
Používam na ostatné stromy povolené postreky pán ekolog!!
Bývam od rieky Nitry asi 200 m.Chyťte si tam rybu a nechajte si urobiť rozbor ,zistíte že bude obsahovať minimalne 20násobok povolených hodnôt ťažkých kovov.Hlavne ortuď,olovo atď.
Tam treba začať s "ekologiou"!!!! je to vážna vec!

Hlavatý

MARMIL
09-05-2010, 21:36
Musíme začať každý u seba pán Hlavatý. Budete prekvapený, ale čistota Nitry sa zlepšila, navyše sa tam nájdu aj ryby. Vy, ale marhule predávate
nič netušiacim ľuďom, a jed končí vo vnútorných orgánoch tela. :mad: Existujú aj iné metody na ničenie škodcov a chorôb.

papa.george
15-05-2010, 19:11
Dobrýdeň. Ja žastnem nad tým ako sa tu medituje o ekológii.Podla vašej teórie by sme už zomreli od hladu. Keď drobnopestovatelia predávajú jedy v ovocí a zelenine, tak čo potom predávajú obchodné reťazce? Nie som extrémny zástanca chémie, ale bez nej to jednoducho už nejde.

MARMIL
15-05-2010, 20:55
Asi ste trochu zaspal dobu, priateľu........
Celá vyspelá europa, už dávno vykročila cestou ekologického poľnohospodárstva, len na Slovensku, to ide nejak pomaly. Teraz mi vysvetlite, aká chémia bola pred 150 rokmi, a pestovali tie isté plodiny....
Poviem Vám v čom je rozdiel, rapídne pribúda onkologických pacientov a môžete hádať čo je príčinou.... :mad:

papa.george
18-05-2010, 18:39
Ďakujem za odpoveď. v článku ste uviedli že existujú aj iné metódy na ničenie škodcov a chorôb. Bol by som, rád keby ste si našli trochu času a pre nás laikov konkrétne popísali spôsoby ako chrániť napr. marhule proti monilióze, porážke. Jablone proti múčnatke a chrastavitosti.A takto by som mohol pokračovať ďalej. Každý radí pestovať rezistentné odrody, ale tie sú chuťovo plodov často ďaleko od tých menej odolných, ktoré sa pestovali povedzme ako ste to porovnali pred 150 rokmi.

konavojt
19-05-2010, 11:25
Vážený pán Marmil, súhlasím s Vami v dvoch bodoch a to : "chémia" škodí človeku aj prírode a každý musí začať od seba. V súčasnej dobe je však ekosystém tak doničený, že takmer neexistuje prirodzená ochrana proti chorobám a škodcom rastlín. Preto podľa môjho názoru sa nedá ekoprodukcia robiť okamžite. Prvým krokom k náprave by mohla byť integrovaná produkcia, ktorá je oveľa prísnejšia na používanie syntetických pestícídov, fungicídov... ako v prípade konvenčnej výroby. Ich používanie je viazané na signalizácie a prognózy. A ešte jedna zásadná vec - produkcia potravín by nemala byť len honbou za finančným ziskom, či už ide o obchodné reťazce ako už bolo spomínané, ale aj súkromné osoby ( viď tržnice a reďkovky skoro ako jablká ). Toto však je už téma pre druhých ...
Teraz začnem od seba : Chcel som použiť biopreparát TRICHOMIL (ako prevenciu proti rozelínii ničivej na viniči). V záhradkárskych potrebách nekúpite, cez net som skúšal vo Floraservise - nepoznajú, inú zmienku o predaji pre malospotrebiteľov som na net-e nenašiel. Teraz mi skúste prezradiť ako mám začať od seba ( ak viete kde Trichomil dostať ).

MARMIL
19-05-2010, 20:43
Skúste sa pozrieť na stránku www.naturalis.sk, koľko firiem je už zaradených v ekologickom hospodárstve. A počet sa zvyšuje, hlavne posledné dva roky. O 10 rokov to bude povinné. Ja to vidím tak, že za posledné roky sú v obchodoch krásne jablká, hrušky, ale bohužiaľ sú bez chuti a hlavne bez akýchkoľvek kazov. A čo mi tam najviac chýba? Ten obyčajný červík !!!:o
Asi každý pochopí prečo.....tam nemôže byť.....neprežil by to........:mad:

Trichomil, skúste sa informovať na www.alvexgarden.sk ;)

konavojt
20-05-2010, 11:34
Ďakujem, už predtým som alvexgarden skúsil. Majú tam toto :
biologická ochrana [ 0 ] : Je nám ľúto. V tejto sekcii sa nenachádzajú žiadne produkty. A podobne je to u iných. Takže čo mi ostáva ? FALCON 460EC

Ctibori
31-05-2010, 16:20
P. Marmil.
Niekoľko rokov som mal fólie a preto viem ,že v dnešnej dobe sa to bez chémie skutočne nezaobíde. Je len otázkou, do akej miery ju použijete. Pokiaľ dodržíte isté pravidlá, nevidím dôvod, prečo nie.Podľa Vás by asi bolo treba zlikvidovať všetky výskumné ústavy, ktoré roky sa pokúšajú vyvynúť dostatočne účinné látky na ochranu plodín. Tí vývojári si myslím ,že tiež nakupujú a konzumujú ovocie a zeleninu ošetrenú týmito prostriedkami . Tak že sú to všetko sebevrahovia, alebo sa mílim?Vy keď ste chorý, lekár Vám predpíše lieky , vyhodíte ich tým ,že je to otrava, chémia, alebo ích užívate a vyliečite sa.
Mimo toho, asi v 90-siatich rokoch , keď začínal bum s bio-produktami ,čítal som jeden článok ,kde popisovali (podotýkam v rakúsku)na trhu predávajúceho , ktorý mal aj takzvané bio jabĺčka. Boli drobnejšie, sem tam červivé a menej vzhľadné, ako tie druhé, avšak o mnoho drahšie. Neskoršie sa prišlo na to, že to bol v podstate odpad z bežnej produkcie. Tak že nedajte sa oklamať červíkmi.

MARMIL
02-06-2010, 21:41
Váž. p. Ctibori, Zdá sa, že nie ste veľmi naklonený ekologickému hospodárstvu. Miešať do kopy liečivá a pesticídy, trošku divoké ......prirovnanie. Ja nikoho nenútim, vyslovil som len svoj názor a za nim si stojím. Striekajte, sypte kuprikol na mahule, je mi to jedno. Je to len znásilňovanie prírody - dosahovať výnosy, množstvá za každú cenu, bez kazu, červíka a hlavne bez chuti - ja tomu hovorím vyvarená špongia, to čo predávajú v obchode. :)

Jaroslav Hlavaty
09-07-2010, 20:31
Plne súhlasím s členmi papa.george a konvoit,bez chemii to nepôjde,len ide o to aby tá chémia čo sa používa bola normovaná a uznana svetovýmy normamy.
Dnes ake sú poveternostne podmienky to už inak nepôjde!
Už dnes som zvedavý aký bude budúci rok pre nás záhradkárov???

Hlavatý!