PDA

View Full Version : Rrd


Lukas_m
01-03-2010, 12:37
Dobrý deň,

mám podobnú otázku ako užívateľ frantisek 288 v predošlej téme, ale s tým rozdielom, že chcem pestovať RRD, konkrétne tzv. japonský topol s označením J-104 a J-105 za účelom ďalšieho predaja (odrezkov, dreva...). Z pôdnej mapy som zistil, že lokalita-nevyužívaná poľnohospodárska pôda, kde chcem založiť plantáž, nie je prednostne určená pre pestovanie RRD. Z toho, čo som sa dočítal to chápem tak, že pestovať sa tam môžu, ale nedostanem žiadne dotácie (možno to chápem zle). Čo som sa ale nedozvedel a chcel sa spýtať je, či potrebujem živnostenský list na viazanú živnosť (s nutnosťou vzdelania v poľnohospodárstve, lesníctve...) "Zber, spracúvanie, skladovanie, pestovanie a uvádzanie do obehu reprodukčného materiálu LESNÝCH DREVÍN", keď konkrétne táto drevina v Príloha č. 1 zákona č. 217/2004 Z. z. nie je uvedená ako lesná drevina. Obdobný je prípad tzv. švédskej vŕby. Alebo či stačí živnosť voľná, akokoľvek by som ju už nazval.

Ďakujem za odpoveď

MARMIL
01-03-2010, 14:26
Potrebujete osvedčenie samostatne hospodáriaceho roľníka SHR, ktoré Vám vydá obecný úrad v ktorého katastri sa nachádza pôda, kde chcete pestovať drevnú hmotu. :)

Lukas_m
01-03-2010, 17:53
Vďaka za odpoveď, ale osvedčenie SHR potrebujem k čomu? Ja zakladám sro-čku, akurát neviem, či ako predmet živnosti stačí uviesť niektorú zo živností voľných alebo to musí byť tá živnosť viazaná, o ktorej som písal v predošlom príspevku. Teda či je táto drevina považovaná za lesnú drevinu a tým pádom by som buď ja, alebo zamestnanec firmy či iná fyzická osoba musel mať vzdelanie v oblasti lesníctva a musel zložiť skúšku.

MARMIL
01-03-2010, 19:22
Treba sa ísť poradiť na miestne príslušný živnostenský úrad či vydávajú na Lesné hospodárstvo živnosť a či je to voľná živnosť. Ja som dostal osvedčenie ako SHR z obecného úradu a nepotreboval dokladovať vzdelanie.

Lukas_m
02-03-2010, 09:16
V poriadku. A tiež pestujete RRD za účelom ich ďalšieho predaja? Mne ide o to, aby to práve nebolo klasifikované ako LESNÉ hospodárstvo.

MARMIL
02-03-2010, 09:46
Teraz neviem, či Vám rozumiem, veď presne to je účel lesného hospodárenia,
zasadiť, vyťažiť, predať a dosiahnuť zisk . A čo by to malo byť ? :)

Lukas_m
02-03-2010, 10:30
Tiež neviem, či si rozumieme. Skúsim lepšie opísať, na čo sa pýtam. Na živnostenskom úrade potrebujem získať živnostenský list, aby som mohol vykonávať určitú činnosť. Keď si pozriete zoznam živností na stránke Slovenskej živnostenskej komory, medzi tzv. viazanými živnosťami, konkrétne č. 34, je živnosť "Zber, spracúvanie, skladovanie, pestovanie a uvádzanie do obehu reprodukčného materiálu lesných drevín" a aby Vám ju schválili, je treba osvedčenie o odbornej spôsobilosti s odvolaním sa na "§ 24 zákona č. 217/2004 Z.z. o lesnom reprodukčnom materiáli a o zmene niektorých zákonov v znení zákona č. 545/2004 Z.z.". V tomto zákone je na strane č.15, resp. č.16 Príloha č.1, kde sú uvedené číselné kódy, značky a typy lesných drevín (čo chápem tak, že u TÝCHTO drevín potrebujem osvedčenie o odbornej spôsobilosti). Medzi nimi je napríklad Topoľ šľachtený, Topoľ I-214, ale klony J-104 a J-105 tam uvedené nie sú. Chcem teda vedieť, či u týchto klonov to osvedčenie nepotrebujem, alebo napríklad všetky klony topoľov spadajú pod Topoľ šľachtený a tak to osvedčenie teda potrebovať budem. Vy mi ale tvrdíte, ak tomu správne rozumiem, že na obecnom úrade si takpovediac vypýtam osvedčenie SHR (aké doklady k tomu potrebujem?) a tým som vybavený, môžem veselo sadiť, rozmnožovať a predávať tieto topole?

MARMIL
02-03-2010, 11:06
Ano, presne tak, stačí doložiť list vlastníctva na pôdu, zaplatiť poplatok
a vydajú Vám osvedčenie SHR na lesné hospodárstvo. Vy si tam doplníte okrem lesného hosp. aj ťažbu a všetky činnosti čo súvisia z drevom.

Na Slovensku je to tak........;)

Mimochodom aj ja mám tiež topoľový les...:)

Lukas_m
02-03-2010, 11:37
No vyzistil som si, čo to to SHR vlastne je a pravdu máte, len je to akési moc jednoduché zrazu :-D ..no dočítal som sa, že SHR "... vykonáva poľnohospodársku výrobu vo vlastnom mene, na vlastný účet a zodpovednosť." - teda ručím celým svojím majetkom tak ako klasický živnostník. Ďalej som sa ale dočítal, že je to "... najmä činnosť fyzickej osoby, ktorá ...". Teda keď chcem založiť sro-čku - právnická osoba, cez SHR to riešiť možem? Nemáte s týmto prípadom skúsenosť?

MARMIL
02-03-2010, 20:08
Ja osobne nedoporučujem založenie s.r.o. aj keď niektorí takúto formu podnikania preferujú. Možem Vám tu podrobne popísať klady a zápory tejto formy podnikania. Predovšetkým budete mať oveľa vyššie náklady na založenie
chod a najmä zrušenie s.r.o. Je síce pravda, že ručíte za záväzky len do výšky základného imania, no v niektorých prípadoch ručí spoločník celým svojím majetkom. Doporučujem začať podnikanie, ako SHR pokiaľ sa nerozbehnete. ;)

Lukas_m
03-03-2010, 09:11
Tak aby som to zhrnul. Celý postup je taký, že prídem na obecný (mestský) úrad s občianskym preukazom, 3 Eurami, kolkom a nájomnou zmluvou, poviem že chcem na tej pôde pestovať japonské topole a vybavené, môžem sadiť? Či potrebujem podať aj nejakú žiadosť o dočasné vyňatie pôdy z pľn. fondu?

MARMIL
03-03-2010, 10:55
Myslím, že hej, pestovanie rýchlorastúcich drevín, beriem ako pestovanie akejkoľvek poľnohospodárskej plodiny, dokonca máte zelenú aj od EU, ktorá finančne podporuje takéto projekty.

Lukas_m
03-03-2010, 13:33
No práveže pestovanie RRD je nepoľnohospodárske využitie poľnohospodárskej pôdy a niekde som sa dočítal, že sa musí vyňať na 10 rokov z pôdneho (alebo poľnohospodárskeho) fondu, potom sa musí vyňatie predĺžiť, celkovo však max. na 25 rokov..vy ich teda pestujete bez toho, že by ste to niekde hlásili a žiadali o vyňatie tejto pôdy?

MARMIL
03-03-2010, 13:45
Presne tak, na mojej pôde, ktorá je na katastri vedená, ako orná pôda je topoľový les. A nikomu to nevadí. Vysadili ho štátne lesy cca 1992. Ja som len využil možnosť, vziať si ho do užívania. Nemusíte sa báť, nič neporušujete.
Je však dôležité, aby súhlasil vlastník pôdy.

Lukas_m
03-03-2010, 14:19
Neviem, no, toto si ešte radšej overím v zákonoch, každopádne ale ďakujem za vaše odpovede, hlavne tá o možnosti získať osvedčenie SHR mi pomohla, túto možnosť som nepoznal..;)

Lukas_m
08-03-2010, 20:15
Pán "Marmil", chcel by som sa Vás ešte spýtať, či mi neviete poradiť s tým, čo je to "osobitné oprávnenie alebo povolenie v zmysle § 12 zák. č. 219/91 Zb."?..nech googlim ako googlim, nič som k tomu nenašiel..je to potrebné doložiť k žiadosti o osvedčenie SHR..

MARMIL
08-03-2010, 20:30
veď, to je práve to oprávnenie SHR, a je vydané podľa zákona 219/1991 § 12
;)

Miniak
11-03-2010, 08:51
Niečo z legislatívy:
Podpora pestovania energetických plodín je uvedená aj v uzneseniach vlády a s pestovaním energetických plodín sa počíta aj v schválenom Akčnom pláne využívania biomasy na roky 2008 až 2013. V roku 2007 dotovala SR ( prostredníctvom PPA) pestovanie energetických plodín vo výške 60,00 mil. Sk V roku 2008 bolo doteraz na Slovensku podaných žiadostí na výmeru viac ako 60 000 ha, avšak platba na hektár bude nižšia.

Z hľadiska platnej legislatívy je potrebné pri energetických porastoch na poľnohospodárskej pôde uviesť:

Všeobecne záväzné právne predpisy na úseku katastra nehnuteľností a ochrany poľnohospodárskej pôdy ustanovujú druhy poľnohospodárskych pozemkov, ich evidenciu v katastri nehnuteľností a charakteristiku spôsobu ich využívania. V súčasnosti dostávajú priestor nové formy a možnosti podnikania na vidieku – pestovanie nových poľnohospodárskych i nepoľnohospodárskych plodín, ktoré majú spoločného menovateľa – „výroba energetickej suroviny – biomasy“ s využitím pre energetické účely. Podľa zdroja vzniku, biomasa rastie a vzniká ako lesná biomasa – pestovaná na lesnom pôdnom fonde - dreviny a rýchlorastúce dreviny, drevný odpad - palivové drevo, konáre, pne, korene, kôra, piliny, odrezky, stružliny alebo ako poľnohospodárska biomasa – pestovaná na ornej pôde a trvalých trávnych porastoch – podľa právnych predpisov na úseku katastra nehnuteľností (príloha vyhlášky Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky č. 79/1996 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon Národnej rady Slovenskej republiky o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon)v znení neskorších predpisov) sú to technické plodiny, medzi ktoré môžeme zaradiť repku olejnú, technické konope, cirok, cukrovú trstinu, špeciálne rýchlorastúce trávy, ale tiež rastlinné a živočíšne exkrementy a odpady.
Pestovanie rýchlorastúcich drevín na poľnohospodárskej pôde pre energetické účely, napríklad rýchlorastúcej vŕby, znamená nepoľnohospodárske použitie poľnohospodárskej pôdy, čo je v podstate dočasné odňatie poľnohospodárskej pôdy podľa § 17 zákona č. 220/2004 Z.z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o zmene zákona č. 245/2003 Z. z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Dočasným odňatím sa rozumie dočasná zmena spôsobu využitia poľnohospodárskej pôdy na dobu najviac desať rokov. Ak pestovanie rýchlorastúcich drevín presiahne dobu odňatia desať rokov, pestovateľ je povinný pred ukončením platnosti rozhodnutia o dočasnom odňatí požiadať o vydanie nového rozhodnutia vo veci.

Orgán ochrany poľnohospodárskej pôdy posudzuje návrh nepoľnohospodárskeho použitia poľnohospodárskej pôdy pre výsadbu rýchlorastúcich drevín na podklade výsledkov agronomicko-pôdoznaleckého prieskumu pôd, to znamená podľa určenej bonitovanej pôdno-ekologickej jednotky (BPEJ). Súčasťou žiadosti o dočasné odňatie - dočasné nepoľnohospodárske použitie poľnohospodárskej pôdy - je stanovisko orgánov štátnej správy, ktoré môžu byť realizáciou návrhu pestovania rýchlorastúcich drevín priamo dotknuté, napríklad orgány štátnej správy v oblasti lesného hospodárstva alebo v oblasti ochrany prírody a krajiny. Zákon č. 220/2004 Z. z. ustanovuje BPEJ ako klasifikačný a identifikačný údaj vyjadrujúci kvalitu a hodnotu produkčno – ekologického potenciálu poľnohospodárskej pôdy na danom stanovišti. Poľnohospodárska pôda je podľa sedemmiestneho kódu BPEJ zaradená do deviatich skupín kvality. Osobitne chránená pre poľnohospodárske využívanie je poľnohospodárska pôda zaradená podľa kódu BPEJ do prvej až štvrtej skupiny kvality. Potenciálne vhodné na výsadbu rýchlorastúcich drevín sú poľnohospodárske pôdy zaradené podľa kódu BPEJ do 6. až 9. skupiny kvality podľa prílohy č. 3 zákona č. 220/2004 Z. z. Dôležitý je úkon nariadenia spätnej rekultivácie rozhodnutím o dočasnom odňatí a vykonanie spätnej rekultivácie poľnohospodárskej pôdy z dôvodu, že za desať až 25 rokov sa vytvorí koreňový systém, ktorý má významný vplyv na vlastnosti poľnohospodárskej pôdy.
Pri pestovaní rýchlorastúcich drevín na poľnohospodárskej pôde je dôraz kladený na:
• využívanie menej kvalitných poľnohospodárskych pôd, ktoré sú postrádateľné
z hľadiska potravinovej bezpečnosti štátu,
• povinnosť pestovateľa rýchlorastúcich drevín „vrátiť poľnohospodársku pôdu
do pôvodného kvalitatívneho stavu“.
Dreviny, ako je vŕba, agát, topoľ, alebo typicky lesné dreviny, ako je buk, nie sú poľnohospodárskymi plodinami. Ak sú pestované na poľnohospodárskej pôde, ide o dočasné nepoľnohospodárske použitie poľnohospodárskej pôdy, ktoré má značný dopad na vlastnosti poľnohospodárskej pôdy, z dôvodu, že nielen nad zemou, ale aj pod zemou sa vytvára (obrovská) hmota koreňového systému. Pestovanie týchto špeciálnych energetických drevín na poľnohospodárskej pôde predpokladá aj špeciálne obhospodarovanie pôdy a nakladanie s pôdou. Vlastnosti pôdy sa menia, pôdy sa zhutňujú (kompakcia pôdy), mení sa vodný režim v pôde atď... Poľnohospodársku pôdu je potrebné po ukončení pestovania vŕby dať do pôvodného kvalitatívneho stavu spätnou rekultiváciou.

Ing. Jarmila Dubravská, PhD.
poverená zastupovaním generálneho riaditeľa
sekcie poľnohospodárstva

MARMIL
11-03-2010, 08:58
Rád by som sa spýtal, prečo takto nepostupoval aj štátny podnik lesy SR,
keď z ornej pôdy spravili bez vedomia vlastníka, lesný pozemok ? :confused:

Miniak
12-03-2010, 07:13
Každý subjekt je povinný postupovať podľa zákona. Ak sa tak v prípade Lesov SR nestalo, je možné podať podnet na príslušný orgán(napr.pozemkový úrad), ktorý začne správne konanie voči priestupcovi.

mb

zolle10
02-12-2010, 14:16
zdravím
podarilo sa spojazdnit pestovanie Topola? už aj predávate?
ake veci pestujete a co predávate?
mna tiez zaujimaju RRD .. ale az na jar

MARMIL
02-12-2010, 15:42
Tažba v mojom lese podlieha lesnému hosp. plánu, a povolením na ťažbu dreva z lesného úradu. Miniak bude zrejme jeden z tých štátnych úradníkov, ktorý pozná túto problematiku dokonale. Ale na druhej strane, keď porušuje zákony št. podnik Lesy SR, /mohol by som uviesť príklady/ nikomu to nevadí.
Skúste teda "zolle" si vysadiť lesný porast na svojom pozemku a uvídíte tú studenú sprchu z úradov. ;)

zolle10
02-12-2010, 15:49
no ved to nechapem preco by som nemohol robit an pozemku mojom to co chcem. ak by sa trestali ludia zato ze nechaju nieco zaburenit ale ani to tu nefunguje. zasegem agát, zafrézujem a poviem ze to je náletový les:)
ale inak podla vsetkeho len do slabších kategorii pod dá sadit les energeticky ale podla mna to je sprostost nakolko momentalne by sa dali byužit silne podmočené pody a vrba sa dá yužiť aj na likvidáciu odpadovej vody.

MARMIL
02-12-2010, 16:14
Treba to skúsiť a postupovať podľa návodu Miniaka, sám som zvedavý či uspejete s tou birokraciou na úradoch.
Ja viem že aj na výrub hrubšieho stromu vo svojej záhrade/zast. plocha/ obvod kmeňa nad 40 cm vo výške 130 cm nad zemou, potrebujete povolenie od obecného úradu, za ktoré samozrejme zaplatíte masný poplatok.
No, nie je to nádhera, život na Slovensku ?:D

zolle10
02-12-2010, 17:17
no podla mna by sa veci dali riesit na uradoch..ale mozno len preto si to tak myslim lebo som tam este nebol:)
ale kazdopadne vidim vela rieseni ktorých rozuzlením su prave RRD. ale ked to zobereme z hladiska zakonou tak to zakon ani nepropusta, pritom by som si pozrem ako a kto vyuzije podu zaliatu v depresiach.. a to nielen tento rok ale aj ine roky.
kazdopadne tieto depresie niekedy maju tu istu bonitu pody ako o pody o 100 dalej ktore su neporovnatelnej kvality a prave toto je problem celeho systému lebo aj keby sa povolili len uzke sliže RRD v depresiach malo by to velký krajinotvorný a aj ekologický význam.

zolle10
12-07-2011, 10:25
no mám stránku
http://www.stromceky-lovasz.sk/
zaoberam sa totižto okrasnými a klasickými drevinami..
je tam aj sekcia.. energeticke dreviny a onedlho pridam foto z roznych druhov plantaži a i z mojich porastou.
vam sa ako darí?
:)

MARMIL
12-07-2011, 11:17
ke´d budem vysádzať agáty a orechy, prídem nakupovať k Vám zolle,
;) som totiž pár km od Vás....

zolle10
12-07-2011, 11:21
ano, odkial ste? a mate aj les? les je krasna vec.. najviac ma laka les samotny.... taky tvrdý lužny les s morušov a podobne.
treba sledovat ponuku.... klasicke dreviny mam na jar a na jesen ked sa volnokorenne veci presadzaju... momentalne len okrasne...
unas zeleninarstvo doznieva tak podu vyuzivam takto:)

MARMIL
12-07-2011, 12:16
rrrrrrrrrrrrr

felena
24-05-2015, 22:14
Dobrý deň,

dovoľujem si Vám napísať a poprosiť Vás o informácie ohľadom pestovania rýchlorastucej dreviny JAPONSKÝ TOPOĽ.

Prosím o všetky dostupné informácie o tejto rastline, o koreňoch, či a ako hlboké sú do hlbky aj do šírky.

Aký negatívny vplyv majú nasadené japonské topole na pôdu, na ovzdušie a na čo všetko.

A naopak, prosím o informácie o všetkých pozitívnych vplyvoch tejto rýchlorastucej dreviny na všetko.

O uvedené informácie Vás prosím preto, lebo mám veľké sklamanie a smútok z toho, ako birokratický dôvod,

a to nevyňatie pôdy z ornej na takú, ani neviem akú, je príčinou, že naše posadené japonské topole na našej vlastnej parcele

na výzvu Okresného pozemkového úradu musíme vyrúbať.

V terajšej dobe, keď sa upredňostňujú všetky projekty ohľadom biomasy a iných energetických zdrojov,

keď vláda ide dávať dotácie na kúrenie biomasou, my čo sme do založenia vlastnej výsadby japonského topoľa

vložili dosť vysoké finančné prostriedky máme vyrúbať ešte nedorastené stromy.

Ak by ste mi v tomto probléme vedeli pomôcť, vopred Vám ďakujem.