PDA

View Full Version : Registrácia jahniat


mato8876
05-02-2010, 20:03
Prosím Vás nevie mi niekto poradiť ako je to s pripúšťaním oviec v registrovanom chove?Mám 8ks oviec,barana mám ale nie je registrovaný,či môžem pripúšťať ovce aj s obyčajným baranom alebo len s plemenným.Treba zakúpiť plem.barana alebo stačí aby bol len registrovaný v cehz. Za odpoveď vopred ďakujem.
S pozdravom Martin.

highlander
08-02-2010, 23:06
zdravím, nie som odborník, ale myslím si že v registrovanom chove musíte používať automaticky registrovaného plemenníka, je na to aj plemenársky zákon, výhodou je dotácia na plemenného barana - aspoň tak je tomu v ČR.:)

farma Etelka
09-02-2010, 21:18
Ano, kolega ma pravdu. Podla zakona mozte nakryvat jedine plemennym baranom, ktoreho Vam kazdy rok musi schvalit ZCHOK v B. Bystrici. Ale realita je taka, ze mozte kryt cim chcete a nik Vam nic nepovie. Vyzera to tak, ze plemenarska inspekcia je iba papierova organizacia. Velkochovy mozno kontroluju, ale malochovy ich vobec nezaujimaju. CEHZ je to uplne jedno, cim kryjete a vystupy z nej si nik nevsima. Takze vysledok je, ze nebonitovany baran v plemenitbe, v rozmnozovacom chove je iba Vas problem. Zlým výberom uskodite sebe. Ina situacia je, ak by ste chceli cistokrvny chov, tam sa bez plemenika nezaobidete. Dalsia zaujimavost je to, ze papierovy barani su v Cechach vyrazne lacnejsi.

Keby nieco, ozvite sa.
www.etelka.sk

mato8876
13-02-2010, 12:08
Takže môže byť aj požičaný baran ktorý je plemenný a registrovaný,mám možnosť požičať z neďalekej farmy.