PDA

View Full Version : Do pozornosti aj spotrebiteľom medu


Ing.Ján Hájek
13-12-2009, 11:11
Konzumenti stratili dôveru kupovať med v hypermarketoch. Dôvodom je zlá kvalita tam predávaných medov. V prípade, že hypermarkety boli by prísnejšie brané na zodpovednosť ak by kontrola zistila porušenie - falšovanie medu, aj to by pomohlo. Mali by dbať na to, aby dodaný med bol dobrej kvality, čo nielen teraz, ale aj prv bolo prikázané predpismi a mal byť pri preberaní zásielky od výrobcu, alebo veľkoskladu dodaný doklad, atest o laboratórnom vyšetrení medu s kladným nálezom výsledku laboratórneho rozboru.

Pred r. 1989 med od včelárov vykupovala Jednota a tá med dodávala Mdosu Galanta. Pri výkupe od včelára z medu sa urobila smesná vzorka a tá bola preskúmaná v laboratóriu Medosu. Med sa vykupoval za jednotnú cenu 35 Sk/kg a v obchode v drobnom sa predával za 32,50 kg. Za 14 dní včelár dostal za dodaný med zaplatené. Nemal žiadne iné starosti ako med predá, lebo táto cena na tie časy bola pre neho výhodná a naplno sa mohol venovať svojej výrobnej činnosti. Predaj medu zo dvora, ako sa to povoľuje teraz prv nebol podstatný, lebo kvalitný med si mohol spotrebiteľ zakúpiť v drobnom v obchodnej sieti za výhodnejšiu cenu ako u prvovýrobu. Medos s pomocou štátu prebytky medu koordinovane exportoval za svetové VOC. V súčasnej dobe je liberalizácia trhu a viacero výkupcov med zo SR neorganizovane exportuje, pravda za nižšie ako sú kurantné svetové VOC.

Aké sú vyhliadky:
Produkcia medu v SR bude sústavne klesať, lebo starostlivosť štátu o včelársku výrobu, obchod s medom a aj s ostatnými včelími produktami možno nazvať za nedostatočnú. Nie je to len v SR, ale aj ostatné štáty v EÚ nevynímajúc. Napr. opozícia v Austrálii vytýka vláde, že krátila peniaze určené na dôkladnú kontrolu pri vstupe na austrálske územie, aby nedošlo k zavlečeniu najväčšieho nepriateľa včiel, ktorým je varroa destructoor. Je to zatiaľ jediný svetadiel, kde spomenutý parazit VD nie je prítomný. Na susednom ostrove Papua Nová Guinea vedci zistili, že VD mutoval a je značne rezistentný na doteraz používané liečivá. Stavy včiel v svetovom merítku sústavne klesajú a citeľne to to znášajú predovšetkým pestovatelia mandľovníkov, pomarančovníkov, citrusových plodov a pod. v Kalifornii, kde sú odkázaní na prísun včelstiev z jati. Takisto sú v ťažkej situácii pestovatelia čučoriedok v Kanade v oblasti New Brunswik. .Dávajú za opeľovaciu činnosť viac ako za hnojivá, ošetrovanie, zber atď. Bez prísunu včelstiev budú nútení zrušiť svoje plantáže hmyzomilných kultúr. čo bude mať za následok úpadok. Veľkoplodé kanadské čučoriedky poznáme u nás na ukážku v Bojniciach a zaiste by rástli aj v príhorských oblastiach SR, ale úrodu by zjedli z veľkej časti medvede a Rómovia, ak by konzervárne o túto surovinu nemali záujem. V hypermarkete Billa videl som konzervu čučoriedok , kompót v skle o obsahu 370 ml za 50 Sk. Z iného pohľadu v alternatívnej medicíne v superlatívoch sa píše o liečivých účinkoch čučoriedok .

V SR už dlhé roky nemáme dobre obsadený ÚVč. v Lipt. Hrádku, čo kontrastuje s VÚVč. Dol, CZ. Tam obhospodarujú 1000 pokusných a produkčných včelstiev v 7. lokalitách a stav zamestnancov majú 40. Na mnohé dôležité otázky aj u nás mal by odpovedať odborný výskum a nie často tápajúci včelári.

Zaujímavé info:

http://fcelar.blogspot.com/2009/08/mizeni-vcel-muze-byt-vetsi-hrozba-nez.html