PDA

View Full Version : chov kralikov


PatriciusI
17-02-2009, 08:04
Zdravim Vas,

Chcel by som sa spytat nejakeho skusenejsieho chovatela kralikov na radu.

Prepustil som 3 samice v decembri 2008 a v januari 2009, vsetky boli kotne, ale bohuzial mi uhynuli.
Prva uhynula 6 dni po okoteni, druha den pred okotenim a tretia 3 dni po okoteni. Neviem si to vysvetli, kedze ziadne ine kraliky mi neuhynuli. Samice som nenechal kotit vonku ale dal som ich do kotolne, kde je teplejsie. Myslel som, ci nebude chyba v samcovi, kedze mam mladeho a stareho som zabil. Tohto samca som priviezol ked mal 3 mesiace a teraz ma cca 1,5 roka. Ale nezda sa mi to. kedze od prepustenia samic ubehlo vyse mesiaca.
Krmim len senom, jacmenom, sem tam prihodim repu alebo jablko. Kotne samice nekrmim granulami.

Ak by mi mohol niekto poradit, v com je chyba vrelo to uvitam. S pozdravom

juraj0
19-02-2009, 11:16
dobry den je dost taske radit v takom pripade nic nepisete ci boli samice ockovane mor kokcidioza ak nie treba ich zaockovat lebo zdochnu aj ostatne kotolna je na tuhe palivo alebo plynova a nedymilo sa tam nahodou a zajace potrebuju aj vodu s pozdravom chovu zdar

PatriciusI
20-02-2009, 05:50
Vdaka za odpoved,
prikladam:

Kotolna je na tuhe palivo teda sem tam sa aj zadymi, ale nie prvy rok mam kotiace samice v kotolni. Vodu maju stale. Kokcidiozu by som vylucil, samice neboli chude, ak som presiel po chrbte nezaznamenal som pod rukou kosti. a pred okotenim im bol podany sulfadimid.
o 5 dni sa ma okotit 4 samica a bojim sa, ze prijdem aj o nu. Urcite ju do kotolne nedam, kedze neviem co sposobilo predchadzajuci uhyn.
Tiez si nemyslim zeby islo o mor, kedze samica bola 3-4 hodiny pred smrtou cula a reagovala dobre.

juriko1
06-05-2009, 07:22
dobrý deň, boli tie uhynuté samice pripustené od toho samca aj predtým alebo nie, nie je samec priliš veľky voči samiciam, môžu vzniknúť problémy pri dorastaní plodov v maternici a pri kotení, čo môže byť príčinou uhynu.
Roman