PDA

View Full Version : zahradkar


krajko
10-02-2009, 15:11
poradte mi v otazke: chcem odkupit v zahradkarskej osade zahradku. moze ju sucasny uzivatel predat aj bez suhlasu clenskej schodze zahradkarskej osady? musim sa aj ja stat clenom szz v pripade, ze sa stanem uzivatelom? pozemok v osade je zatial nevysporiedany, ale podali v zakone stanovenom termine na prislusny pozemkovy urad ziadost o jeho vysporiadanie. v pripade, ze sa stanu vlastnikmi zmenia sa pravidla vo vztahu k szz?

elvesk
11-02-2009, 13:32
V prípade, že užívatelia podali návrh na vyporiadanie vlastníctva, pozemkový úrad sa bude zaoberať otázkou, či spĺňajú užívatelia záhradiek podmienky § 2 zákona č. 64/1997 ("záhradkový zákon"). V zmysle § 2 záhradkového zákona užívateľom sa rozumie člen záhradkárskej organizácie, ktorý na základe zmluvy so záhradkárskou organizáciou obhospodaruje pozemok= záhradku. V podstate teda odpoveď na Vašu otázku znie: ak majú byť splnené podmienky záhradkového zákona, každý užívateľ musí byť členom SZZ a súčasný užívateľ nemôže bez súhlasu záhradkárskej organizácie "predať záhradku" niekomu inému.
Ak dôjde k vysporiadaniu a terajší užívatelia sa stanú vlastníkmi pozemkov, ťažko povedať, ako si upravia následne vzťahy so SZZ. Zákon hovorí iba o tom, že pri zápise vlastníctva do katastra nehnuteľností sa zapíše aj povinnosť užívateľa zachovať doterajší spôsob využitia pozemku v záhradkovej osade.

krajko
12-02-2009, 15:24
velmi pekne dakujem za Vami poslanu objasnujucu odpoved na moju otazku. Zelam vsetko dobre ! krajko