PDA

View Full Version : Zmení komisia EÚ svoje stanovisko?


Ing.Ján Hájek
27-12-2008, 10:37
Astrid Lillungová (EPP-ED, LU) dokázala presadiť v uznesení EP dňa 20.11.2008 uvedenú pomoc eu. včelárstvu. Parlament taktiež žiada členské štáty, aby včelárskemu priemyslu poskytli okamžitú finančnú pomoc.

Na MP SR nelenili a z plánovaných 250 Sk dotácie na 1 prezimované včelstvo pred Vianocami poslali na účet včelárskych spolkov 151 Sk podporu - almužnu na 1 prezimované včelstvo.

Naše vysoké školy sa neumiestnili v poradí do najlepších 500 vo svete. Napriek tomu darmo sú známe poznatky o užitočnosti opeľovacej činnosti včiel a aj o 6. včelích produktoch, ktoré ľudom poskytujú, keď politická sila u nás nepočúva hlasy veci znalých a múdrejších. Výsledkom je nielen poničené včelárstvo, ale aj naše poľnohospodárstvo ako celok.

V r. 1998 bola vypracovaná metoda ako je možné detekovať prímes škrobového cukru v mede. V SR až o cca 5 rokov našli odvahu a peniaze na zaškolenie 2 pracovníkov vet. laboratória, aby sme aj u nás boli schopní vykonávať túto chemickú analýzu. Za tých 5 rokov med v predajnej sieti bol uznávaný za ne pančovaný, lebo jeho porušenie sa u nás dokázať nedalo. Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach v tom období vychovávala absolventov pre vet. laboratória bez vedomostí ovládať spomenutú detekciu. Prečo to tak dlho trvalo, to by mohol napísať Doc. Toporčák, keby chcel.