PDA

View Full Version : Hospodárenie v lesoch


Jozefína
03-11-2008, 08:54
Vlastním určitý podiel na spoločných lesných nehnuteľnostiach. Mám záujem obhospodarovať tieto lesy v celosti. Za tým účelom mám uzavretú predbežnú dohodu o nájme s viacerými ostatnými spoluvlastníkmi (nad 50%) od 1.1. nasledujúceho roku ...
Na základe čoho získam oprávnenie na hospodárenie v lesoch? Podotýkam, že otázka OLH by bola vyriešená, hospodárenie v súlade s LHP zabezpečené, vlastnícke a užívacie vzťahy s Lesmi SR, š.p. vysporiadané ... čiže tu nevidím žiadny problém. A v súčasnosti nie je podstatné ani poľovné obhospodarovanie, ani zmena nájmu revíru.

Jedná sa mi hlavne o dve veci:
1. Formálna stránka oprávnenosti podnikať v lesoch - aké oprávnenie
2. Vedenie účtovníctva

Som v registri SZČO (iné živnosti), ale podľa živnostenského zákona niečo také ako hospodárenie v lesoch nie je, čiže rozšírenie asi nie je možné. Registrácia ako SHR mi pripadá trochu mimo, nakoľko poľnohospodársku výrobu nebudem vykonávať. Nie je iná možnosť?
Všetky náklady a výnosy chcem evidovať v účtovníctve (vediem jednoduché účtovníctvo), paušály nechcem uplatňovať. Výstup z účtovníctva však súvisí s daňou z príjmu a tu narážam na problém zdaňovania - či je možné zahrnúť náklady a výnosy z hospodárenia v lesoch pod §6 ods.1 písm.B (t.j. príjmy zo živnosti), alebo to musí byť pod §6 ods.1 písm.A ...?
Analogicky na k tomu vedie skutočnosť, že právnické osoby (š.p., a.s., s.r.o., a iné spolky účtujúce v podvojnom účtovníctve a hospodáriace v lesoch takýto problém nemajú ...
Viem, že sú to trochu špecifické otázky, ale nenájde sa niekto, koho odpoveď by ma presvedčila?
Ďakujem
S pozdravom J.

MARMIL
03-11-2008, 12:22
odpoveď máte vo svojej schránke,

Jozefína
25-11-2008, 10:46
Na ktorom obecnom úrade je potrebná registrácia SHR - v mieste bydliska, alebo v mieste, kde sa nachádza lesný komplex,v ktorom budem hospodáriť?
Ak podľa lokality, kde sa les nachádza a v prenájme by bol les od viacerých subjektov v rôznych k.ú., potom je potrebná viacnásobná registrácia ...?
Ďakujem

MARMIL
25-11-2008, 11:28
Registrácia sa robí vždy na tom obecom úrade, kde sa lesný porast nachádza.
Pokiaľ máte pozemky aj v prenájme vo viacerých katastroch, treba sa registrovať vo všetkých.:)