PDA

View Full Version : Osvety nikdy nie je dosť


Ing.Ján Hájek
17-06-2007, 08:46
Človek sa učí celý život a zomrie ako sprostý,
raz mi povedal istý predávajúci zeleniny na mestskom trhovisku. To, čo si tam predávajúci vypočujú od kupujúcich , je veľa až neuveriteľných hlúpostí. Žiaľ aj nová generácia vzdelaných ľudí málo vie nielen o zelenine ako sa úspešne dorába, ale aj o mede a práci včelára. Napr.: to je už tohoročný agátový med,? Ale pani, veď v apríli agát ešte nekvitol. Aký med je najlepší? Ktorý je proti kašľu? Ja nemôžem jesť med, lebo som alergická. Pani, na čo ste alergická, čo vám povedal lekár? Neviem. Ja vám poviem, že alergická ste napr. na jar z peľu topoľov, z burín, hlavne z koprív, kvitnúcich tráv, , teraz možno z okolíkatých, z z ambrózie atď. Včely znášajú peľ z ušľachtilých rastlín a stromov a je po ňom dopyt, viacerí peľ konzumujú v presvedčení, že im pomáha.. Kompletnú definíciu, čo je to medovicový med, to dnešní maturanti nevedia. Konzumenti však rýchlo zistili, že med z iných kontinentov, to nie je med takej kvality, ako z našej domácej proveniencie. Jedna pani mi povedľa, že taký med z hypermarketu doma po ochutnaní vyhodila a nakupuje med výhradne na trhovisku, alebo u známeho včelára. Dobrý produkt - med robí dobré meno včelárovi a je potešiteľné, keď sa zvítam so zákazníčkou s milým úsmevom a nezbytným pozdravom. Vzniká väzba obojstrannej dôvery, spokojnosti a mnohé povedia: ja nakupujem med iba od Vás. Také, ktoré sa jednajú o cene, doporučujem im nákup med v hypermarkete, kde je lacnejší. Stáva sa aj, že takým pripomeniem, že prácu včelára treba ctiť a aj dobre ohodnotiť. Vyskytla sa aj takáto požiadavka: predajte mi najdrahší med aký tu máte. Pani ja vám predám tohoročný med, ktorý považujem za veľmi dobrý, ale nie je najdrahší. Poučím ľudí, aby komzumovali nutrične cenné kvetové medy. Dobré meno producenta a predávajúceho treba si časom získať. Vznikne potom klientela stálych zákazníkov, ktorí s potešením nakupujú z výberu 5. druhových medov. Viaceré povedia, bála dom sa, že tu nebudete, lebo minul sa mi med. Istá pani mi povedala, že to kupuje pre manžela, ktorý má med rád. Milo sa mňa to dotklo a často na to myslím, že mladá inteligentná, dobre oblečená a šarmantná mladá pani sa vyznala, že čo by som si bez neho počala. Také dojemné slová sa dobre počúvajú v dnešnej dobe, keď už v mnohých prípadoch neplatí to záhorácke, že čo sis chytil, to si aj drž.

Extrémne vysoké teploty spôsobili v mojom regióne, že znáška medu z líp bola minimálna a miesto vytáčania medu z kvetov líp a medovice, bolo a aj je treba včely kŕmiť, lebo vyčerpali tých svojich povinných 5 kg zásob, ktoré musia mať. Nektár kryštalizoval v kvetoch a producenti medovice sa nepremnožili. Pochybujem, že vedia o tom aj spotrebitelia, lebo je dopyt po lipovom mede. Zdroje najžiadanejších medov pochádzajúcich zo stromov ako je agát a lipa sa neforsírujú ani v mestách a obciach a ani vo výsadbe v lesoch. Agát sa dokonca považuje za plevelný strom.

Mrzí mňa, že cca zo stovky lektorov a učiteľov včelárstva mnohí nič nepublikovali a stávajú sa z nich iba konzumenti napísaného od iných. V dnešnej dobe nemali by iba prednášať včelárom za úplatu, ale je potrebné, aby aj zadarmo publikovali interesantné čítanie z praktického života a ovplyvňovali tým verejnú mienku - prepotrebnú osvetu aj pre ostatnú verejnosť. V EÚ liberalizáciu trhu nezmeníme, ale máme možnosť a aj povinnosť propagovať náš med, keď už sa stalo, že z našej med exportujúcej krajiny stala sa aj krajina importná.