PDA

View Full Version : Obnovitelne zdroje energie


ferko3
10-01-2007, 20:14
Dobry vecer chcel by som niekoho poprosit o radu ake su u nas dostupne rychlo rastuce dreviny.Pocul som nieco o kanadskej vrbe ale neviem kde by sa dala zohnat.Dakujem.

chosinko
12-01-2007, 12:50
Rýchlo rastúce dreviny (napr. vŕba, topoľ, jelša, agát). Rýchlorastúce dreviny majú oproti energetickým lesom predovšetkým tú výhodu že doba medzi výsadbou a ťažbou je podstatne kratšia. Pohybuje sa medzi 2 - 5 rokmi a výsadba sa obnovuje až po 20 - 30 rokoch. Rýchlorastúce dreviny zároveň dokážu ročne vyprodukovať väčší objem biomasy na rovnakej ploche.Parametre, ktoré sú rozhodujúce pri výbere rýchlorastúcich drevín sú ich dostupnosť, vhodnosť pre daný typ pôdy i podnebia a potenciálny výťažok z hektára za rok (ton/ha/r). Výťažok je najdôležitejším ukazovateľom a pre vŕby pestované v našich podmienkach môže dosiahnuť 15 ton suchej hmoty na hektár za rok. Prírastok niektorých vŕb sa pohybuje od 2 do 3 metrov za rok (2 - 3 cm denne v letnom období) Najvýnamnejšie druhy vŕb na Slovensku: vŕba biela (Salix alba L.), vŕba košíkárska (S. vinimalis), vŕba krehká (S. fragalis L.), vŕba päťtyčinková (S. Pentandra L.), vŕba rakyta (S. caprea L), vŕba smutná (S.pendulina W.) a ďalšie, vŕba ušatá a vŕba šedá, rastú na mokrinách (listy majú ako rakyta). O kanadskej vrbe neviem, no snáď ste mysleli kanadský topoľ (Populus canadensis). Ten je na to vhodný. Skúste stránku www.semenoles.sk a tam nájdete kontakty na strediská-škôlky na slovensku, je tam odkaz, že informácie telefonicky. Skúste hľadať na i-nete cez www.google.sk (napr. rýchlo rastúce dreviny, predaj drevín a sadeníc, semenáče a pod.). S pozdravom...;)

pavelekjan
13-06-2009, 14:05
naša spoločnosť BIOSALIX ENERGY s.r.o. je dcerskou spoločnosťou švedskej spoločnosti LANTMANNEN ktora sa zaobera pestovaním rýchlorastucej vrby.V prípade zaujmu o pestovanie vrby sa môžete obratiť na [email protected]

pavelekjan
13-06-2009, 14:18
Rýchlorastúce odrody vŕby (SCR) sú celoročnou poľnohospodárskou plodinou, ktorá sa pestuje pre výrobu štiepky, používanej na kúrenie a výrobu energie. SCR môže byť vysadená hneď pri spotrebiteľoch, a tak dlhodobo prispievať k dodávkam energie na lokálnej úrovni.
Pole (háj) so SCR pozostáva z husto vysadených, rýchlo rastúcich druhov vŕby. Existuje veľký počet odrôd vŕb, rastúcich vo voľnej prírode (príbuzných SCR). Na severnej pologuli je ich celkovo okolo 300, ale len niektoré majú rastovú charakteristiku, vhodnú pre polia s rýchlo rastúcimi odrodami vŕby.
Životnosť dobre obhospodarovaného SCR poľa sa odhaduje na viac ako 25 rokov, čo znamená, že úroda sa môže zbierať najmenej 5-6 razy počas jeho existencie. Keď treba pole odstrániť, pníky sa môžu rozlámať a s použitím zvyčajného poľnohospodárskeho vybavenia využiť ako hnojivo. Na pôde sa môže obnoviť systém pestovania kultúrnych plodín.
Podobne ako u iných poľnohospodárskych plodín, ak majú rýchlo rastúce vŕby dobre rásť, potrebujú dobré obhospodarovanie. Najdôležitejším faktorom dosahovanie dlhodobého vysokého výnosu je úspešné založenie poľa, preto musí byť efektívne kontrolovaná akákoľvek burina. Keď sa už SCR pole založí, musí byť tiež prihnojované kvôli dobrému rastu. Okrem sadenia a zberu úrody sa väčšina prác môže vykonať s použitím bežnej poľnohospodárskej techniky.

windpower.sk
21-06-2009, 21:12
Portál WindPower.sk: obnovitelné zdroje energie, veterná energia;
www.windpower.sk (http://www.windpower.sk)

zolle10
11-07-2011, 21:57
ja preferujem do teplejších oblastí agát biely.. ak nerobite biznis s 10-20-30... ha a chcete len preseba. tak určiet dreviny s tvrdím drevom lebo haluze z vry a mokre drevo z topola treba aj dosusit!!! ale taký agát! či breza.. horia hocikedy..
agát sa vyrovna vrbe a topolu... ak počítame sušinu. a to je hlavne,
info http://www.stromceky-lovasz.sk/

vladimir1
19-04-2012, 17:37
Medzi hlavné typy zdrojov biomasy patria rýchlo rastúce dreviny (napr. vŕba, topoľ, jelša, agát). Rýchlorastúce dreviny majú oproti energetickým lesom predovšetkým tú výhodu že doba medzi výsadbou a ťažbou je podstatne kratšia. Pohybuje sa medzi 2 - 5 rokmi a výsadba sa obnovuje až po 20 - 30 rokoch. Pekný článok o obnoviteľných zdrojoch energie v Afrike si môžeš prečítať tu: http://mare.sk/obnovitelne-zdroje-energie-v-afrike/