PDA

View Full Version : vinohradníctvo - prosba o radu


mircoo
27-11-2006, 19:08
Dobry den, potreboval by som od niekoho pomoct v oblasti choroby vo vinohrade. Som zacinajuci vinohradnik, dostal som vinohrad po starych rodicoch. Urodu som mal vynikajucu vinko je uz v pivnici :) ale najviac ma trapi, ze mi zacalo vo velkom odumierat drevo. Neviem si s tym rady, pozeral som uz skoro vsade a nic. Postupuje to postupne od koncekov az k taznu. Najskorej je to drevo flakate, potom cernie a nasledne odumrie. Je ako z papiera ma akoby stukturu spongie. Prilozim aj foto do prilohy.
Za radu Vam vopred dakujem!

stiffel
01-12-2006, 08:35
pozrel som si obrázok, musím priznať, že mi je ťažko z obrazku presnejšiu diagnozu určiť, aj preto som vaš problem ešte konzultoval, najhoršia varianta diagnozy je, ak by vinič bol napadnutý bakteriovou spalou viniča (Ervinia vitivora) jej popis najdete napríklad na stránke [URL="http://www.galati.sk"], choroba je neliečiteľná, môže však isť aj o menej závažný a praktickejší problém:
pruty napadnuté hubovou chorobou, v dôsledku vlhka a hustého porasatu - (podľa situácie na obrázku sa pytam - ide o záhradkarsku oblať ? nemáte tam vysokú hladinu vody ? ako je to s vápnikom a vápnením? - čo ten mach naokolo ???)
:rolleyes:
je možne aj to že prúty nedostatočne vyzreli v dôasledku nadmerného zaťaženia viničového kríka (zdá sa že to príliš "ženiete" na úrodu, a drevo potom nevyzrieva)
v takomto prípade odporúčam: skrátiť rez (na zdravé prúty a očká) častejšie aplikovať mednaté prípravky proti hubocým chorobám, zelenými prácami v lete zabezpečit dôkladne "vetranie " v poraste, do postrekov pridávajte kvapalné listové hnojivá obsahujúce vápnik, podľa machu na zemi vidno, že pôda je viac kyslá treba hnojiť organickým hnojivom a vápniť
želaám úspešnejší rok a radosť v praci
:)
stiffel