PDA

View Full Version : farmársky zákon a polovníci


harmanovsky ivan
25-11-2006, 11:56
Vlastním 20 ha ornej pôdy a obhospodarujem celkovo 25 ha aj s prenajatou podou. Chcel by som vediet ci je polovne zdruzenie povinne so mnou uzavrieť nájomnú zmluvu a čo v prípade ked polovný revír nie je už niekoľko rokov schválený? Má nejaké polovné združenie právo polovať na mojich pozemkoch aj keď nemajú schválený revír? Ak ano nie je to v rozpore so zákonom o nepovolenom vstupe na sukromný pozemok a nezakonné obohacovanie sa. Polovné združenie mi neplatí nájomné a ani za škody ktoré zver mi spôsobuje. Ako a od koho vymôcť toto nájomé a v akej výške? Čo v prípade ,že zastrelím zajaca na mojom pozemku v záujme ochrany svojho majetku?Mám právo si vôbec chraniť úrodu pred odcudzením zverou, alebo len človekom?

MARMIL
26-02-2007, 15:09
Poľovnú združenie je povinné uzavrieť s Vami zmluvu o výkone práv poľovníctva, nakoľko máte výmeru nad 10 ha. Žiaľ mohlo sa stať, že
keď ste nadobudol vlastníctvo k pozemkom, mali už poľovníci schválený
poľovný revír na 10 rokov. Je treba ísť na OLU na informovať sa kto poľuje na
Vašich pozemkoch. Strieľať tam nemôžete, bolo by to pytliactvo.
Nanešťastie mám podobný problém s poľovníkmi ako Vy, ktorý prerástol
od verbálnych útokov až do súdneho sporu. Starý zákon o poľovníctve už nevyhovuje dnešným podmienkam a nepripúšťa súkromné vlastníctvo viac
ako 2-3 ha.

AntonP
29-03-2007, 10:40
Prajem Vám dobrý deň.
K diskutovanej téme sa mi žiada dodať toto.Užívateľ poľovného revíru je povinný uzavieť nájomnú zmluvu na prenájom výkonu práva poľovníctva aj s vlastníkom poľovného pozemku pod 10 ha, pokiaľ si tento uplatní svoje právo v zmysle zákona o poľovníctve. Klauzula 10 ha súvisí s poukazovaním nájomného príslušnej obci za vlastníka pod 10 ha. Tak isto je treba rozlišovať pojmy schválená nájomná zmluva a uznaný poľovný revír.
Doterajšie príspevky k téme ma utvrdili v tom, že vo veci nemáte celkom jasno a zrejme z toho pramení tendenčnosť Vami prezentovaných otázok, názorov a stanovísk. Myslím si, že aj na takéto elementárne otázky by mali reagovať ministerskí.

MARMIL
10-05-2007, 11:50
Vážený pán AntonP,

Ja myslím, že jasno v tom nemajú ani tí, čo schvaľujú poľovné revíry, a o poľovníkoch, ktorí porušujú zákony ani nehovoriac.
Teraz reagujem, podľa vlastnej skúsenosti, nakoľko vediem súdny spor
s poľovnou spoločnosťou.
A teraz pán Anton, nám to prosím vysvetlite, lebo podľa Vašich rečí ste
majster poľovného práva.

tonopa
05-09-2007, 14:36
Pán Marmil, napíšte prosím, čo presne mám vysvetliť.
Rád zareagujem ak bude položená konkrétna otázka.

MARMIL
05-09-2007, 16:17
Váž. pán Tonopa,

Vlastním niekoľko desiatok ha poľnohospodárskej a lesnej pôdy. Je môžné
aby bez môjho súhlasu na týchto pozemkoch vykonávala právo poľovníctva
poľovná spoločnosť ? Ako mohol byť v roku 2004 schválený poľovný revír
ktorého súčasťou sú aj moje pozemky, bez toho aby som o tom vedel ?
Pokiaľ súd, na ktorý som sa obrátil so žalobou, zakáže výkon práva poľovníctva tejto poľovnej spoločnosti, nebude na týchto pozemkoch nikto poľovať ? Je možné v dnešnej dobe sa vôbec zbaviť poľovníkov ?
Bohužiaľ, mám s nimi negatívne skúsenosti. :mad:

tonopa
11-10-2007, 08:38
Dobrý deň.
V prvom rade si je treba uvedomiť, že podľa platnej poľovníckej legislatívy každý štvorcový meter územia Slovenska je súčasťou niektorého z uznaných poľovných revírov. Výnimkou sú nepoľovné pozemkky taxatívne vymedzené myslím v § 10 zákona o poľovníctve a pozemky vyhlásené za nepoľovné rozhodnutím príslušného Obvodným lesného úradu na základe žiadosti ich vlastníka.
Ak napriek výzve poľovníckeho združenia alebo iného užívateľa uznaného poľovného revíru (PO alebo FO) do ktorého patria Vaše pozemky vlastník pozemku s ním neuzatvorí písomnú nájomnú zmluvu o prenájme výkonu práva poľovníctva v súlade so zákonom o poľovníctve, môže lesný úrad zabezpečiť nevyhnutné činnosti súvisiace s poľovnícvom rozhodnutím v prospech užívateľa PR, ktorý má platne uzatvorené nájomné zmluvy na väčšine územia uznaného PR.
V každom prípade o týchto veciach ako vlastník pozemku musíte byť písomne informovaní, pretože v zmysle zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní ste účastníkom správneho konania jak vo veci uznania PR, tak aj vo veci schválenia nájomných zmlúv na prenájom výkonu práva poľovníctva v PR. Inými slovami musia Vám byť doručované písomné rozhodnutia v uvedených veciach, voči ktorým sa máte právo odvolať ako účastník konania. Inak sú všetky úradné úkony vo veci PR neplatné a napadnuteľné.
Pre Vás to znamená identifikovať presne užívateľa PR na Vašich pozemkoch a vstúpiť s ním do jednania o prenájme výkonu práva poľovníctva. Môžete sa pokúsiť aj o vyhlásenie vašich pozemkov za nepoľovné ato žiadosťou podanou príslušnému Obvodnému lesnému úradu. Musíte ale preukázať dôvody, ktoré úradníkov presvedčia. Škody zverou nestačia, pretože ako užívateľ pozemku, tak aj užívateľ PR majú robiť opatrenia proti vzniku škôd. Vymôcť škodu od užívateľa PR pokiaľ nedôjde k dohode je možné len súdnou cestou po neúspešnom zasadnutí rozhodcovskej komisie a dokazovanie je veľmi zložité. O konaní slovenských súdov sa radšej nezmieňujem .....
Neviem, čo myslíte pod pojmom "zbaviť sa poľovníkov"....? Tiež som poľovník, preto sa ma to osobne dotýka.

S pozdravom Ing. Paločko.

MARMIL
11-10-2007, 10:44
Váž. p. Ing. Paločko,

Ďakujem za vysvetlenie a názorný príklad, ako by mali postupovať poľovníci
a správne orgány /lesný úrad/, pri schvaľovaní poľovného revíru.
A môžem Vás ubezpečiť, že realita je iná. V mojom prípade som nebol účastníkom konania, nakoľko ma nikto neoslovil, či už poľovná spoločnosť
a ani úradníci. A bolo by mi jedno, kto tam poľuje, keby drzosť poľovníkov
nepresiahla stanovené medze.

Nuž, čo by ste povedal na to, keď prídete si na svoje pozemky, tam si niekto bez Vášho vedomia postaví poľovnú chatu, 20 m v kríkoch od chaty vykope jamu kde hádže nebezpečný odpad, a keď sa tam náhodou stretnete, ešte
Vás verbálne napáda oplzlími slovami a tvrdí, že sú to ich pozemky a Vy
ako vlastník tam nemáte čo robiť ?

Verím, že nový poľovný zákon, natrvalo odstráni takýchto tzv. poľovníkov !
:mad:

harmanovsky ivan
24-11-2007, 19:05
Informoval som sa na LU a tam mi povedali, že schvalovanie poľovného revíru oznámili spôsobom obvyklým, vyvesením na tabuli. Neviem kde. Chcel by som vedieť v akom postavení je vlastník a užívateľ náhradnej pôdy. Ako vlastník mám pôdu po celom chotári. Ako užívateľ náhradnej pôdy by som potom nemal šance sa domáhať nájomných zmlúv na užívanej pôde. Aj na užívanej pôde mám aj vlastné pozemky. Lesný úrad s vlastníkmi písomne neúraduje. Aký postup je možný. Sú nejaké predpisy na určenie výšky nájomného? Pre úrady hociakého úradu vlastník neexisstuje.