PDA

View Full Version : Liečivé rastliny miesto nadbytočnej ocele


Ján Hájek
10-11-2003, 15:19
Post revolučné vlády v SR nedocenili význam pestovania liečivých rastlín. LR sú zdrojom pre výrobu bylinných výťažkov, surovinou pre výrobu mnohých liečiv. Vo vyspelejších krajinách prikladajú väčší význam ich pestovaniu pre potrebu rozvíjajúceho sa farmaceutického priemyslu, než ako je tomu u nás. Spotreba liečiv u nás rastie a vzrastie so životnou úrovňou. Na jednej strane platíme vežké peniaze za importované lieky z krajín kde ich vedia vyrobiť a na druhej strane nestaráme sa o možnosti rozvinutia farmaceutického priemyslu u nás. Aj to čo príde na náš domáci trh je predražené. Prekvapil som sa, že MUDr. Bukovský v denníku SME dňa 17. okt. t.r. doporučoval proti chrípke medzi iným aj lipový čaj a uviedol tam cenu lipového kvetu 43 Sk , predpokladám, že za 1 balenie, hmotnosť neuviedol. Ani harmanček, šípky apod. nie sú nijako lacné v sušenom prírodnom stave. Porciovaný čaj vo vrecúškach je ešte drahší a prevláda jeho import z cudzny. Vežké záhony levandule môžeme iba závidieť pestovatežom vo Francúzsku, kde je rozvinutý voňavkársky priemysel. Aj levandulový med je pochúťkou pre fajnšmekrov a je jedným z najdrahších jednodruhových medov.

Ako senior chcel by som si udržať dobré zdravie, aby som bol aktívny vytvárať hodnoty jak fyzickou, tak aj duševnou prácou. Nie je mi zajedno, či mňa lekár lieči úspešne, alebo neúspešne. Povinnosťou človeka je starať sa o svoje zdravie, ale čo urobí ten, ktorému sa zdravotný stav neupravuje tak, aby bol spokojný. Od júna t.r. mám problém s liečbou kolenného kĺbu a zdá sa mi už pridlho stav, ktorý sa nedostáva do normálu ako pred ochorením. Nuž použil som zdroj múdrosti a to je Internet Yahoo Search a dozvedel som sa zaujímavé poznatky. Američania cez Internet objednávajú si z Kanady liek k prevencii už po päťdesiatke a nielen až k liečbe chorých kĺbov a výsledky tejto liečby majú vežmi pozitívne. Stravou nie je možné dostatočne nahradiť chýbajúce látky pre spomalenie degeneračného procesu starnutím kĺbov. Napr. ca. firma Wn Pharmaceutical http://www.wnpharmaceuticals.com vyrába obrovský potenciál, objem liekov a vitamínových koncentrátov z liečivých rastlín. Pre mňa je zaujímavý predovšetkým ich produkt Glukosamine sulfate, tabletky. Cena na európske pomery je vežmi atraktívna 800 tabl. $30 CAD,. čo asi naši díleri neobjavili, lebo dovážame podstatne drahšie lieky takého rangu z USA, napr. Gel Active 24, o podrobnostiach sa nemienim zmieňovať. Aj v ČR sú vpredu pred SR, lebo vyrábajú homeopatiká z vlastných zdrojov a predávajú ich aj nám za drahé peniaze. Zaujal mňa liek bylinný výťažok z liečivej rastliny Pupalka dvojročná, 30 tabl. za 115 Sk.

V SR narastajú nevyužité plochy požnohospodárskej pôdy, ktoré by bolo možné účelne využiť na pestovanie liečivých rastlín, ale trochárenie, ktoré je badatežné u nás nie je žiadnou dobrou perspektívou pustiť sa do výroby LR. Spomenutá renomovaná ca. firma má svoje pestitežské plochy a mnoho subdodávatežov liečivých rastlín, o čom sa záujemca dozvie na adrese:
http://www.wnpharmaceuticals.com/general.asp?ac=&id=12&sid=3.
Jan Hájek

Agroinštitút Nitra
18-11-2003, 08:52
Ministerstvo pôdohospodárstva SR
Agroinštitút Nitra
Slovenská požnohospodárska univerzita v Nitre
Prešovská univerzita v Prešove

POZVÁNKA

na IX. odborný seminár
s medzinárodnou účasťou

KVALITATÍVNE ASPEKTY PESTOVANIA A SPRACOVANIA LIEČIVÝCH, AROMATICKÝCH A KORENINOVÝCH RASTLÍN

Agroinštitút NITRA, 4. decembra 2003

Odborní garanti:
Ing. Kamil Slíž, CSc. Agroinštitút, Nitra
Ing. Miroslav Habán, PhD., Slovenská požnohospodárska univerzita, Nitra
RNDr. Ivan Šalamon, CSc., Prešovská univerzita, Prešov

Organizačný garant:
Ing. Ivana Lencsésová
Akademická ul. č. 4, 949 01 Nitra
tel.: 037 – 7910 131
fax: 037 – 7910 132
[email protected]

Program:

8.00 – 9.00 Registrácia účastníkov

9.00 Otvorenie odborného seminára
Ing. Kamil Slíž, CSc., riaditež Agroinštitútu Nitra

Príhovor zástupcu MP SR

Posudzovanie environmentálnych rizík a liečebnej kvality v produkcii liečivých rastlín
RNDr. Ivan Šalamon, CSc, Prešovská univerzita v Prešove

Pestovanie a kvalita liečivých rastlín v Zakarpatii
Dr. Alla Fandalyuk, Zakarpatsky Institute of Agroidustrial Production, Velikaja Bakta (Ukrajina)

Liečivé rastliny a ich kvalita v Srbsku a Čiernej Hore
Prof. Dr. Jan Kišgeci, University of Novi Sad (Srbsko a Čierna Hora)
Dr. Dragoja Radanović, Dipl. Ing. Borivoje Stepanović, Institute for Medicinal Plant Research "Dr. Jośif Pančić" Belgrade (Srbsko a Čierna Hora)

Vplyv ekologických a pestovatežských pod–mienok na kvalitu liečivých a aromatických rastlín
Dr. Dušan Adamovič, Institute of Field and Vegetable Crops, Novi Sad (Srbsko a Čierna Hora)

Metódy hodnotenia kvality obsahu silice v liečivých a koreninových rastlinách
Ing. Gabriela Růžičková, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno (Česká republika)

Požiadavky na kvalitu liečivých rastlín a správna výrobná prax pri ich spracovaní z pohžadu súčasnej európskej legislatívy
Monika Vávrová, Fytopharma, a.s. Malacky

Požiadavky na kvalitu čajov z hžadiska platnej potravinárskej legislatívy
Ing. Tatiana Bojňanská, CSc.
Doc. Ing. Helena Frančáková, CSc.
Slovenská požnohospodárska univerzita, Nitra

Analýza obsahu ťažkých kovov v detských bylinných čajoch a ich vplyv na kvalitu
Ing. Miroslav Habán, PhD.
Ing. Marta Habánová, PhD.
Slovenská požnohospodárska univerzita, Nitra

Fytogénne kŕmne aditíva z liečivých rastlín a ich využitie vo zvyšovaní kvality produktov v živočíšnej výrobe
Doc. MVDr. Janka Poráčová, PhD.
Prešovská univerzita, Prešov

Pozvánka na III. konferenciu o liečivých a aromatických rastlinách krajín juhovýchodnej Európy a ukončenie seminára.

Ján Hájek
18-11-2003, 20:19
> Vážený pán Neubauer!
Ďakujem Vám za pozvánku na seminár o liečivých rastlinách /LR/, ale nezúčastním sa. Nemám záujem o takú kvalitatívnu štruktúru prednášok seminára poriadaného v Agroinštitúte Nitra. Mojim želaním praktického včelára a aj spolumajiteža 53 ha požnohospodárskej pôdy pri Malackách /hospodárstvo Olša/ predovšetkým je možnosť rentabilného pestovania LR. Na seminári postrádam reálne vyhliadky pestovatežov LR, t.j. praktický dopad efektívneho, rentabilného pestovania LR, ako napr.:
ˇ žiadané druhy
ˇ predpokladaný ha výnos,
ˇ VOC nákupcu, záruka dochvížnosti platby
ˇ kto a ako LR usuší, resp. dodávka v čerstvom stave,
ˇ stroje k pestovaniu a zberu,
ˇ cena semena a kto ho obstará, atď.

Podujatie MP SR pripadá mi ako stavitež, ktorý hodlá stavať dom od strechy. V prvom rade žiadalo by sa získať zahraničného podnikateža - investora so značným mešcom $ US, alebo
€. V SR prešustrovali sme a už zdecimovali rezervy v požnohospodárskej prvovýrobe. Nemáme vlastné zdroje na rozvoj farmaceutického priemyslu. Doterajšie trochárčenie pestovania LR je neatraktívne pre mechanizovanú vežkovýrobu. Vláda neuvožní nič na finalizáciu zamýšžaného pestovania LR vrátane rozvoja farmaceutického priemyslu, lebo také finančné prostriedky nemá v rozpočte vyčlenené.

Predstavte si, že trvalky LR časom mohli by mať dumpingovú nákupnú VOC, lebo FaP doviezol by zo zahraničia u nich dotované LR, surovinu bez cla, ktoré už nebude, ale dotácie v ostatných štátoch EÚ budú vyššie ako u nás a my nebudeme konkurencie schopní. . Také nebezpečie tu je. Napr. chovatelia jatočných ošípaných /u nás nedotovaných/ v tomto roku dokonca ešte aj v novembri predávali Mäsokombinátu Zbrojnícky jatočné ošípané v živom stave 1 kg za 35 Sk a prvovýrobcovia SHR vyrábajú ich za 45 Sk/kg. MK Zbrojníky viac nezaplatí, lebo má možnosť doviezť bravčové mäso z ČR za lacné peniaze.

Ján Hájek