PDA

View Full Version : riesenie sucha


jozef gulik
22-10-2003, 17:21
Vazený pan minister,
dozvedel som sa nepriamo, ze sa ide rozdelit tá vládna almuzna pre polno-hospodársku prvovýrobu - 400 mil. Sk, ale vraj systemom minimálneho zní-zenia aspon o 35 % v úrode v roku 2003 oproti priemeru posledných troch rokov. Ked to pocítam tak sa musia priemerovat roky 2000 - 2002 kde je aj rok 2000. ktorý nebol taktiez zrazkový, alebo roky 2001 - 2003, kde sa za-pocita aj nepriaznivý rok 2003. co je velmi znizená vychodisko pre posudzo-vanie poklesu úrod. Tymto spôsobom sa nesprávne rozdelia tieto "male"
zdroje, ved uz model, ktorý bol daný pre výpocet sucha bol nárocný, ale myslim, ze zohladnoval aj výsku vstupov a tym aj pokles urody z dovodu sucha, co sme uz prijali, ze moze byt prijatelný a zmierili sme sa s tym. No teraz sa hladá zasa nový model, ktorý bude vyhovovať viac tým, ktori mali
vysoký % pokles bez ohladu aj na iné dôvody.Ked to porovnáme na nas ok-res Topolcany. ktorý bol v úrodách najlepsí hlavne z dôvodu maximálnych racionalizacnych opatrení a vyuzitia vsetkych moznosti, ked napr. v nasom regione boli zrazky od jari do zberu len nieco cez 50 mm, tak ziadny pesto-vatel túto hranicu nedosiahne, t.j. pokles minimalne o 35 %.Druhá stranka je zasa v tom, ze výpocet strat nezohladnoval straty na úrodách repy, ko-rena cakanky, kukurice, chmelu a ostatných plodin, ktore sa zberajú v jese-ni. Kedy sa budú riesit tieto plodiny? O týchto sa vobec nehovori a samoz-rejme sa vôbec nezaoberalo stratami druhotnými v ZV, na ktoré upozorno-val predseda RPKK Ing. Oravec. Vsetci nasi opozitori to vidia len v tom, ze stale sa len dotuje neschopnosť, neporiadok a pod. /vid minister Zajac/. Ked porovnavam situáciu v nasej spolocnosti /Polnochov,s.r.o/, ktorá hos-podári na ploche 1500 ha, stratu v RV máme viac ako 20 % v produkcii cel-kom a podla tohto modelu by smenemali byt zahrnutí do riesenia sucha a verim, ze sú podniky, ktoré majú stratu este vo vyssom %-nom poklese. Preto dávam túto otazku, ci je informácia pravdivá a preco sa nepostupuje uz podla daného kluca po zatve?Kedy sa vyhodnotí aj druhá cast strat na jesennych zberových plodinách?Priznali nam vo vlade len asi 20 % z nápoctu strat., tak asi by bolo vhodne riesit uvedeným podielom, ci nie ?
Druhý cast mojho prispevku patri k navhovanym 50 % doplatku v Unii, ked minister financii argumentuje spolu s "vraj" s Memovym fondom. ze máme najvyssi rast dotácii. Nie je to hamba pre vsetkých doteraz vladnucich, ze nevykonali nic preto, aby sme mali podmienky pred vstupom porovnantel-ne, ze doteraz to polnohospodarstvo ubijali a nedali mu to čo susedia a te-raz chceme byt na rovnakej urovni? Keď premier by mal byciklovat so spoz-dením od ostatnych cyklistov o 50 % neskôr, ako by ich dobehol a kedy??Aj minister financii nech pozera na indexy aj u iných rastov a podla toho aj de-lí, napr. preco sa platy statnych zamestnancov a verejnej spravy neodvíja-jú i od rastu ekonomiky výrobných podnikov, t.j. od zdrojov, ktoré títo vyt-voria, aspon by bol zaujem aspon moralne podporovat národné hospodárs-tvo a výrobu na Slovensku, keby sa vsetko jednoducho odvijalo od jeho rastu.Bolo by treba viac jednoduchosti aj do celkovej hospodárskej politiky a nie vsetko robit len podla amerických odborníkov, ved aj Slovensko ma vela mudrych ludi,ktorí nemajú skoly v Amerike, resp. boli doskolovaní u nich. Pozerajme viac na situáciu Slovenska a podla toho riadme, ked bude-me na ich urovni, tak potom mozeme uplatnovat ich prvky. Co my uz nic ne-vieme, sme odkazaní na ich rozum? Mal som moznost to vidiet a rozpravat o nas, oni nám vela veci, hlavne v polnohospodarstve závidia, ze mame dobrý zaklad, len treba to vylepsit. Tak podla toho aj sa chovajme.
Pan minister, drzim Vam palce a verim, ze najdete taký sposob v riadeni a v rozdeklovani v nasom rezorte, ze pouzijete ten "sedliacky rozum", cim bude aspon vacsina prvovýrobcov spokojna. Cakam na Vasu reakciu a prajem ve-la sil v boji za nas prvovýrobcov a nasledne aj spracovatelov. Dakujem.

Ing.Jozef Gulik
konatel a riaditel spoloc.