PDA

View Full Version : Demagogické reči ministra Zajaca


Ján Hájek
28-09-2003, 20:49
Minister Zajac hrubo urazil požnohospodárov, keď posmešne povedal, že ich najväčšími nepriatežmi sú jar, leto, jeseň a zima. Nevnímal dostatočne, že v našej krajine bolo katastrofálne sucho a extrémne vysoké horúčavy, čo nepamätá naša žijúca generácia. Tieto prírodné živly negatívne sa prejavili predovšetkým na juhu SR, ale aj v horských oblastiach boli nízke úrody požnohospodárskych plodín, sena a pastvy pre dobytok. Ostatne táto prírodná katastrofa zachvátila aj ostatnú Európu. Jeho mienka bola cielená nahrávačom skresania štátnych dotácii z požadovaných 1,7 mld. na 400 mil. Sk Požnohospodári mali by odsúdiť taký druh ovplyvňovania verejnej mienky adresovanej predovšetkým nie požnohospodárom. Nemá zmysel dokazovať, že v tomto neúrodnom roku mnohé požnohospodárske podniky sa zadĺžili, lebo dospeli k strate. Každý súdny človek mal by to vedieť pochopiť. Napr. v ČR požnohospodári už a včas dostali 3,1 mld. Čk

Náš spojenec SRo. nám poskytol ďalšiu jeho vyslovenú vetu, že za tých 400 mil. Sk zaočkoval by proti chrípke všetkých obyvatežov SR. Občania SR mali by sa zamyslieť nad tým, čo sa skrýva za takým žudomilne vyzerajúcim výrokom pána Zajaca. Je to vežmi priehžadné, odhalil sa bývalý díler, že ho mámi vidina tučnej provízie od dílerov s liekmi a zaiste nezaostali by v štedrosti ani výrobcovia vakcíny. Rozhliadnite sa v našich mestách a zistíte, že títo podnikatelia značne zbohatli napriek tomu, že stále sa omieža, ako je na tom naše zdravotníctvo finančne zle. Pozrite sa v lekárňach kožko je tam liekov, ktoré sa iba doporučujú a stoja nehorázne peniaze. Aj naši neštátni lekári vo svojich ordináciách ponúkajú pacientom kúpu drahých liečiv iba s podporným účinkom, ktoré tam skladujú, ako napr. kvapky, výťažok z liečivých rastlín na podporu srdca za 500 Sk, atď. Taký ich malý nezdanený zisk nie je doneba volajúci, ale hromadné očkovanie proti chrípke, to by bolo terno, na tom by sa dalo trhnúť pár miliónikov legálne a vidina tučnej provízie mohla by byť na svete.

Tento rok na jar, chcel som, aby mi moja praktická lekárka predpísala lieky, ktoré dlhodobo užívam na VTK, ale sestra mi povedala, že pani doktorka je chorá. Spýtal som sa, že čo jej je. Odpovedala mi, že má chrípku. Ja som chrípku v posledných rokoch nedostal napriek tomu, že som zaočkovaný nebol a ona povinne áno. Mám dobré jedlo, konzumujem veža ovocia, zeleniny, dostatok čerstvého vzduchu, pohybu v zime, med, vlastnoručne nazbierané liečivé rastliny, atď.

Je možné, že naši zdravotníci kopírujú zvyklosti z USA, kde sa v TV reklame do omrzenia pretekajú výrobcovia liečiv a ich distribučné firmy. Je to jednoducho vežmi dobrý biznis, miesto správnych rád, osvety ako sa majú žudia v chladných mesiacoch správať, aby neochoreli na chrípku. Veď oddávna podža proklamovaných zistení imunitu človeku môže zabezpečiť proti chrípková vakcína cca u 70 typov - kmeňov, ktorých je do 270 a navyše nejaký neznámy typ sa zvykne priniesť z cudziny, lebo pohyb osôb v dnešnom svete je vežký, cestuje k nám veža osôb zo vzdialených krajín a sú potencionálnymi nosičmi tejto nákazy.

Ministerstvo zdravotníctva malo by úzko spolupracovať s Ministerstvom pôdohospodárstva. Napr. Výnos MP SR a Mzd.. z 10. augusta 2000 č. 2313/1/2000-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky, upravujúca med a výrobky z medu podpísali obidvaja ministri, ale tento predpis nie je kompatibilný s medzinárodne platným C.A. Výsledkom takejto legislatívy je, že ja včelár musím mať veterinárne osvedčenie o laboratórnom rozbore svojho medu, keď ho predávam. Aké veterinárne osvedčenie majú supermarkety, keď ešte aj v súčasnosti sa im dovožuje predávať s nápisom na etikete Med Umelý, Číry a Tekutý, čo je zahustený vodný roztok sacharózy - repného cukru a syntetická medová aróma. Od apríla t.r. viackrát som upozorňoval na tento nešvár predávať sacharózu s označením med, ale bývalým, ani terajším ministrom a ich úradníkom to neliezlo a nelezie anilen do päty, aby sa vec dostala na správnu mieru. .
Ján Hájek

Storoška ZPPK Zvolen
17-10-2003, 09:38
Váž. pán Hájek,
pripájam sa k Vášmu názoru na arogantnosť vyjadrovania p. ministra Zajaca. Aj touto cestou chcem povedať, že arogantnými názormi je už známy. Tento pán asi zabudol na elementárnu úctu k človeku, k jeho práci na poli, chýba mu v tomto prípade aj úcta k svojmu kolegovi, ktorému odvetviu sa extrémne počasie najviac vypomstilo. U mňa osobne patrí do skupiny verejných činitežov, ktorí využívajú súčasnú vládnu moc na uplatňovanie arogancie najvyššieho stupňa, ako metódy práce. Ako ináč si je možno vysvetliť a zhodnotiť ak nespratný žiak bude presvedčovať svojho učiteža i rodiča o tom, že pobyt na lôžku v nemocnici je pobyt v hotelovom zariadení a ďalšie anomálie vypustené na verejnosť z jeho úst. Teraz chce presviedčať zase, že extrémne sucho nebolo, takže 400 miliónov Sk je vyhodených von oknom, že on je asi jediný, ktorého odvetvie funguje bez problémov, že je zrejme jediný na tejto planéte, ktorý by vedel zariadiť, aby štyri ročné obdobia neovplyvňovali požnohospodársku výrobu. Už mu nevadí, že štyri ročné obdobia ovplyvňujú zdravie žudí a bojí sa preto chrípky, ktorá žudí ohrozuje vo väčšine prípadov tiež v niektorm ročnom období. Prejavil sa ale ako obchodník, ktorý môže všetko doviesť, potraviny aj lieky a tie predať. Prejavil sa ale tiež ako obchodník, ktorý háji svoje obchodné záujmy, za ktoré by dokázal zaočkovať proti chrípke všetkých obyvatežov Slovenska. Len sa zabudol zamyslieť na tým, či očkovanie je tým najlacnejším prostriedkom pri ochrane proti chrípke a či každý to aj potrebuje. Ale obchod je obchod a za takúto reklamu sa neplatí.
Aj keď je v kresle ministerskom chcel by som jemu a aj jeho podobným súkmeňovcom pripomenúť, že obchod v požnohospodárstve je obchodom s inými, štátom a vládou SR /v ktorej sedí/, regulovanými pravidlami. Doteraz viac ako desaťročie nemôžu požnohospodári, to čo vyprodukujú, predať za trhovú cenu. Musia a museli predávať za štátom stanovenú cenu len preto, aby si tieto výrobky mohli dovoliť kúpiť, ako základné potraviny, všetci obyvatelia. Na tento sociálny zmier doplácajú požnohospodárski výrobcovia už viac ako desaťročie lebo výška dotácii nikdy neprevyšovala to, o čo takouto reguláciou štátu prišli. Možno by sme sa mohli tohto pána opýtať, či by dokázal podnikať v oblasti nákupu a predaja liekov, ak by mu štát určil, že predajná cena nesmie prekročiť úroveň 80 % nakúpnej ceny liekov a to s podmienkou, že môže /ale nemusí/ dostať za toto podnikanie dotáciu zo štátu, ktorá mu v nijakom prípade nepokryje ani úroveň jeho nákupnej ceny liekov. Podža môjho názoru by asi medzi prvými ušiel z takéhoto podnikania tobôž by dnes nebol bohatý a ministrom.
Chcem ešte povedať, že extrémne liberálne názory nielen pána mysleného ministra , ale aj jeho názorových súkmeňovcov, budú po vstupe do EÚ len hlasom smädných na púšti lebo kráčame do rodiny, v ktorej platili a budú platiť najmenej do konca tohto desaťročia pravidlá prísne regulovaného agropotravinárskeho trhu s tým, že príspevok pre požnohospodárov bude postupne ďaleko vyšší než je úroveň v SR.
Liberálny smer rozmýšžanie a konania bol v každej spoločnosti. Ak smeruje k pohybu vpred má svoje opodstatnenie. Ak sa však prestane pozerať na svet okolo seba objektívnym pohžadom prestáva byť liberálnym a v tomto prípade sa stáva zástancom arogancie, povýšenectva, nafúkanosti až straty zmyslu. Nech posúdi sám p.nemenovaný minister v ktorej fáze sa nachádza on a jemu názormi blízki.
Môžem povedať, že vežká časť spoločnosti je nielen týmito výrokmi a nielen na adresu požnohospodárov zhrozená. Dnes keď vytvárame niekedy neskutočné prostredie pre zvieratá zabúdame na obyčajného človeka, ktorého necháme ovplyvňovať a takmer denne stresovať. Vážení, to sa už nerobí ani v priemernom požnohospodárskom podniku so zvieratami. Dovolím si doporučiť aj ja preto takýmto tiež politikom, aby sa skôr učili trpezlivosti, prispôsobivosti i taktnosti od požnohospodárov lebo sa môže stať, že ich v takýchto podnikoch nepripustia ošetrovať ani zvieratá, ktorým by po otvorení úst už spôsobili stres a zníženie úžitkovosti. Je žalostné počúvať tiež to, že predstavitež požnohospodárov nemá čo protestovať voči takýmto názorom, ktoré verejne pertraktuje p. minister Zajac.
Ing. Storoška, v.r.

Citatel
09-11-2003, 20:29
ej ah, ale do toho Zajaca tnu .......