PDA

View Full Version : chov oviec


Ing. Bohuš Kaliarik
26-09-2003, 21:18
Vážený pán minister,
Chcem Vás požiadať o odpoveď na otázku budúcnosti udežovania dotácií pre chov oviec, produkciu ovčieho mlieka a syra na rok 2004 a na ďalšie roky, ako aj na plánovanú stratégiu rozvoja chovu oviec na Slovensku od roku 2004.
Zastupujem touto otázkou nielen spoločnosť Bryndziareň a syráreň, s.r.o., Zvolenská Slatina, ale určite aj všetkých chovatežov oviec a spracovatežov ovčieho mlieka a syra.
Pri posledných návštevách našich dodávatežov ovčieho mlieka a syra dostávame od nich informácie, že od budúceho roka prestanú platiť dotácie na bahnicu, na produkciu, ale zostanú k dispozícii iba dotácie na pôdu. Chovatelia budú predávať syr za podstatne vyššie ceny spracovatežom. Taktiež chovatelia budú môcť predávať svoju produkciu vožne a nie spracovatežom, pretože dotácie na produkciu syra nebudú existovať.
Prosím Vás o pokiaž možno čo najpresnejšie vysvetlenie tejto situácie, pretože je najvyšší čas, pokiaž uvedené tvrdenia sú správne, aby sme sa vedeli na ne včas pripraviť.

Ďakujem Vám za odpoveď.

S úctou,

Ing. Bohuš Kaliarik
Bryndziareň a syráreň, s.r.o., Zvolenská Slatina

Zsolt Simon
01-10-2003, 07:20
Vážený pán Kaliarik,

od roku 2004 nahradí priame platby Spoločnej požnohospodárskej politiky „Jednotná platba na plochu“, ktorá sa bude poskytovať žiadatežom, ktorí požívajú požnohospodársku pôdu minimálne vo výmere 0,5 ha.
Jednotná platba na plochu sa bude oprávneným žiadatežom poskytovať v troch zložkách a to platba na hektár užívanej požnohospodárskej pôdy, platba na hektár ornej pôdy a platba na podporu chovu hovädzieho dobytka, oviec a kôz. O výške týchto platieb sa v krátkom čase rozhodne podža výsledku nastávajúcich technických rokovaní s Európskou komisiou. Podža predbežných prepočtov bude výška dotácií nižšia, ako je v súčasnosti.
Pokiaž ide o dotácie na produkciu, tieto nie sú v súlade s EÚ, čo znamená, že nebude dotovaná produkcia ovčieho syra resp. mlieka.
Kompletný materiál „ Podpora požnohospodárstva SR v rokoch 2004-2006“ nájdete na internetovej stránke www.mpsr.sk v rubrike „Aktuality“.


S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

Ing. Bohuš Kaliarik
06-10-2003, 15:10
Ďakujem za odpoveď.

Kaliarik