PDA

View Full Version : Slnečnica výrazne pomohla včelárom


Ján Hájek
21-09-2003, 07:37
Čokožvek poviete - napíšete môže byť použité proti vám

Má teda nejaký konštruktívny zmysel pre jednotlivca činného vo výrobe, aby sa usiloval prispieť svojim názorom k zlepšeniu vo výrobe a v obchode s vyprodukovanými produktmi? Konkrétne mám na mysli chov včelstiev. Táto výrobná činnosť už dávnejšie nie je doménou aj vežkoproducentov v obore pôdohospodárstva. Zo strany MPSR tomuto druhu výroby nevenuje sa taká pozornosť akú by si tento chov zasluhoval. Výsledok je, že tento potenciál zostáva v štádiu poklesu, útlmu a nie rozvoja.

Tento rok počas extrémne vysokých horúčav a sucha výsledky v zisku včelích produktov boli vysoké až rekordné na juhu SR a to znáška zo slnečnice. Zaujímavé na tom bolo, že kvitnúce porasty slnečnice produkovali nadmerné množstvo nektáru napriek tomu, že trpeli suchom a extrémne vysokými horúčavami. Včelstvá narástli do nebývalej sily a dokázali dobrým chovatežom, že ak majú dobré podmienky vedia aj nadmerne produkovať.

Včelia usilovnosť kladie sa za príklad aj žuďom. Predovšetkým mladí žudia nejavia valný záujem o túto činnosť napriek tomu, že na vidieku bol by to aj solídny príjem pre ich obživu. Pred r. 1989 štát výdatne podporoval včelárstvo, ale v súčasnej dobe okrem dotácie má eminentný záujem aj na opatreniach, ktoré sú pre chovatežov včelstiev nepopulárne a škodiace. Výsledok je, že v súčasnosti chová sa cca polovica včelstiev než ako pred r. 1989. Takáto tendencia poklesu výroby hlavne medu je aj v ostatných štátoch Európy a u nich stúpa záujem o import medu z krajín, kde jeho produkcia prevyšuje spotrebu u domáceho obyvatežstva.

Tento rok v našich podmienkach na juhu SR dobrí včelári dosiahli vynikajúce úspechy, ale ako k tomu došlo, to si nechajú pre seba, lebo tento štát im nepraje a odrádza ich predovšetkým daňová povinnosť, aby na seba „nešili búdu“. Ako sa teda majú podnietiť mladí adepti včelárenia, keď ich nikto nebude vnadiť a odporúčať im činnosť výkonného včelára? Serióznym rozborom pravdivého líčenia a porovnávania podmienok včelárenie pred r. 1989 a teraz mnohé by sa ozrejmilo a mohlo by sa aj napraviť, ale to neláka nikoho z povolaných a tí sú platení zo zdrojov MPSR.

Obchod s medom vo vežkom v SR deje sa primitívne. Slovenskí exportéri robia väčšinou iba vykupovačov pre vežkých importérov z ČR /Špaček/, ktorí náš med ďalej exportujú hlavne do Nemecka. Nemci dovážajú na 1 obyvateža zhruba 1 kg medu, čo činí 80.000 ton ročne a naša produkcia v SR na export predpokladám, že tento rok je možná maximálne cca do 5.000 ton.. Aj ostatné štáty EU nie sú sebestačné z domácej produkcie medu a zvyšujú tlak na import medu z ostatnej Európy. Uvedomujú si, že tento med je vysokokvalitný a nie je z iných svetadielov, odkiaž mohol by byť aj potencionálnym nositežom chorôb a rezíduí škodlivých látok pre žudské zdravie. Náš kvalitný slnečnicový med už je prakticky vyvezený do cudziny za nízke ceny, vykupoval sa aj za 70 Sk/kg. Tento med má reálnu cenu v supermarketoch západnej Európy 7 E.

So súhlasom ĄSVPS pre domácich spotrebitežov sme doviezli a zostáva trčať na regáloch supermarketov /Kaufland N. Zámky/ med s nápisom Umelý, Tekutý a Číry, čo je zahustená sacharóza, repný cukor. Tento podvod doteraz je trpený a nesankcionovaný, lebo veterinári mali by sankcionovať aj seba, resp. signatárov slovenského potravinárskeho kódexu, ktorý je v rozpore s medzinárodne platným Kódex alimentarius. Tohoto podvodu bez ostychu, provokatívne štátne orgány sa zúčastňujú a tento stav trpia z jednoduchého dôvodu, lebo jedná sa o zhodnotenie repného cukru ale iba finančne, nie však pre spotrebiteža aj nutrične. Na tento nedostatok som upozornil ešte dňa 7. 4. t.r., ale nadarmo.
Ján Hájek

Citatel
09-11-2003, 19:31
Tak treba, mas med je lepsi, urcite. A aj ja si kupujem , len a len u overenych prvovyrobcov.