PDA

View Full Version : Lesná spoločnosť Urbariát


Michal Hamráček
01-09-2003, 20:45
Lesná spoločnosť Urbariát a spol. v Tepličke



Vec: Žiadosť o pomoc pri usporiadaní vlastnických vzťahov


Lesná spoločnosť Urbariát a spol. v Tepličke týmto sa obracia na pána ministra o pomoc pri doriešení vlastníckych vzťahov.
Lesná spoločnosť sa konštituovala z bývalého spolku urbarialistov troch spoločnosti. Pozemkové spoločenstvo bolo zapísané do registra vedenom na Okresnom úrade, odbor PPLH v Spišskej Novej Vsi pod č. 25/1996-BPs dňa 29.5.1996, ako spoločenstvo bez právnej subjektivity.
Vlastníci lesných a požnohospodárskych pozemkov – oprávnení dedičia pôvodnych majitežov Lesnej spoločnosti Ján Timko a spol. v Tepličke, zastúpení vtedy spoločným zástupcom Štefanom Hamráčkom si dňa 16.9.1991 uplatnili nárok na vydanie nehnutežnosti lesov, lesnej pôdy a pasienkov, ktoré prešli na štát, alebo inú právnickú osobu postupom podža zákona č. SNR č. 81/1949 Zb.
Dňa 6.8.1992 bol žiadaný majetok vydaný a prevzatý od štátnych lesov, Lesný závod Spišská Nová Ves, ale bez prístupovej cesty k lesným porastom. Prístupová cesta, č. parcely E-KN 229/1 vo výmere 73.997 m2 nám nebola vydaná nakožko nie sú doriešené legislatívne podmienky vysporiadania lesných ciest. Uvedená lesná cesta k našim lesným porastom /bývalá lesná drážka/ nijako neovplyvňuje prístup do lesných komplexov štátnych lesov, nakožko prechádza len našim lesným majetkom.
Z archívnych materiálov sme získali informácie o tom, že v roku 1937 bolo spísaná zápisnica, kde na základe skutočnej držby podža zákona z roku 1912 § 34,35 čl. VII, bolo zaznačené vlastníctvo lesnej drážky v prospech „Drevový a banský priemysel uč. spol. v Markušovciach“, nakožko tieto pozemky dlhodobo užívali. Pripojené svedectvo svedčí o tom, že pôvodnými majitežmi cesty boli Lesní majitelia Ján Timko a spol. v Tepličke. Ďalším prevodom uvedená cesta bola potom prevedená do vlastníctva štátnych lesov. Z uvedeného vyplýva, že štátne lesy uvedenú cestu nefinancovali, ale ju prevzali s lesným majetkom podža zákonov č. 69 a 75/1949 Zb.
Nakožko v súčasnosti nie sú doriešené legislatívne podmienky vysporiadania lesných ciest, naša spoločnosť chcela tento stav riešiť podža § 11 zákona č. 180/1995 Z.z. o nadobudnutí vlastníctva vydržaním a to s doporučením komisie pre obnovu evidencie pozemkov a právnych vzťahov pri spracovaní ROEP v k.ú. Teplička a to z dôvodu, že uvedenú cestu naša spoločnosť využíva od vydania nehnutežnosti v roku 1992. Žiadali sme o súhlas k vysporiadaniu vlastníctva terajšieho vlastníka Štátne lesy SR, o.z. Prešov. Štátne lesy s vysporiadaním nesúhlasili, hoci túto lesnú cestu v skutočnosti vôbec neužívajú.
Lesné pozemky sme vprevzali za účelom ich riadneho obhospodarovania, avšak bez tejto cesty, ktorá je jedinou prístupovou cestou do našich lesných porastov to nie je možné. Veríme, že pochopíte našu situáciu a pomôžete nám doriešiť tento stav. Prístupová komunikácia je v zlom stave, je potrebné zabezpečiť jej opravu a údržbu, ale bez vysporiadania vlastníckych vzťahov to nie je možné.

S pozdravom


Štefan Hamrák
predseda LS

Zsolt Simon
16-09-2003, 08:14
Vážený pán Hamrák,

postupom vrátenia vlastníckych a užívacích práv pôvodným vlastníkom a ich dedičom k lesným pozemkom a lesným porastom na nich, podža zákona č. 229/1991 Zb. v znení neskorších predpisov a zákona č. 138/1991 Zb. v znení neskorších predpisov ostala nedoriešená otázka prevodu ciest – stavieb povolených špeciálnym stavebným úradom, postavených na lesných pozemkoch vrátených vlastníkom.
Tieto stavby sú v katastri nehnutežností vedené ako lesné pozemky a v účtovníctve štátnych podnikov lesného hospodárstva ako hmotný investičný majetok.
Pretože stavby nie sú súčasťou lesného pozemku, neboli tieto lesné cesty vlastníkom vydané spolu s lesnými pozemkami, na ktorých sú postavené.
Situáciu možno riešiť len právnou úpravou o prechode lesných ciest vo vlastníctve štátu na vlastníkov pozemkov, ktorá dorieši právne vzťahy, ktoré vznikli pri realizácii reštitučných zákonov.
V súčasnosti je pripravený poslanecký návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 229/1991 Zb. v znení neskorších predpisov, ktorý navrhuje riešiť vydanie investičných lesných ciest alebo ich častí vlastníkom spolu s lesnými pozemkami.
Tožko vo všeobecnosti k legislatívnym podmienkam usporiadania vlastníckych a užívacích práv k lesným cestám.
Usporiadanie vlastníckych vzťahov týkajúcich sa lesnej cesty postavenej na parcele E-KN 229/1 vo výmere 7 3997 m2 v katastrálnom území Šafárka v prospech Lesnej spoločnosti Urbariát a spol. v Tepličke v súčasnosti nie je možné, pretože podža listu vlastníctva č. 70 je parcela č. 229/1 vedená ako lesný pôdny fond vo vlastníctve Slovenskej republiky v správe Lesov SR, š.p. Banská Bystrica.
V prípade, že ako tvrdíte vo Vašej žiadosti, Lesná spoločnosť Urbariát a spol. v Tepličke je podža pôvodných dokladov vlastníkom predmetnej parcely, môžete podať žalobu o určenie vlastníckeho práva na príslušný súd.
Záverom Vám však dávam do pozornosti návrh zákona o navrátení vlastníctva a o zmene a doplnení zákona NR SR č. 180/1995 Z. z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom v znení neskorších predpisov, ktorý je predložený na schválenie NR SR, ktorého ciežom je obnovenie lehoty na uplatnenie nárokov podža zákona č. 229/1991 Zb. o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému požnohospodárskemu majetku v znení neskorších predpisov a tak napraviť krivdy spáchané pred rokom 1989 na vlastníkoch pôdy. Po nadobudnutí jeho účinnosti, ktorá sa predpokladá 1. januára 2004, by mohla byť riešená aj otázka usporiadania predmetnej parcely v katastrálnom území Šafárka.

S úctou

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR