PDA

View Full Version : Neopakovatežná príležitosť pre manažérov prvovýroby


Ing Július Moreháč
24-08-2003, 16:32
Neopakovatežná príležitosť pre manažérov prvovýroby

Vážený pán minister pôdohospodárstva!
1.Po oboznámení sa s programovým doplnkom k SOP – Požnohospodárstvo a rozvoj vidieka, vysoko hodnotím podmienky, ktoré plánuje MP SR pre podniky požnohospodárskej prvovýroby cez opatrenie 10: Poradenstvo. Aktívni manažéri dostávajú príležitosť získať strategické podnikové plány so špecifikáciou a zdôvodnením potrebných rozvojových investícií, len prejavením záujmu o poradenstvo, bez nárokov na financie. Toto opatrenie preorientuje Top manažéra z operatívneho na perspektívne plánovanie, umožní zvýšiť kvalitu projektov a vytvorí podmienky na vyčerpanie pridelených štrukturálnych fondov.
2.Investície sú intenzívnym faktorom tvorby zisku, lebo vo výrobe umožňujú využívať progresívne technológie. Pri plnom využívaní výrobných prostriedkov a dodržiavaní technologickej disciplíny, zabezpečenom odbyte a dobrých cenách produkcie, vytvárajú podmienky pre zvyšovanie konkurencieschopnosti. Pri ziskových projektoch však budú problémy s nedostatkom podporovatežných investícií u tých podnikov, ktoré rozvojové investície nemajú a teda ich najviac potrebujú.
Podnikajú sa kroky, aby bankové subjekty poskytli záruky na úvery aspoň do výšky 50% podporovatežných nákladov, teda na sumu, ktorá bude po uzatvorení Zmluvy o poskytnutí finančnej pomoci z Programu SAPARD uhradená z verejných prostriedkov. Takýto úver nie je z hžadiska realizácie investície rizikový. Žiaž nie je dosť konkrétnych informácií o stave, prípadne výsledkoch predmetných jednaní. Zabezpečenie úverov urýchli realizáciu Projektov. Z uvedeného plynie odporučenie: Na stránke www.MPSR.sk a v médiách opakovane informovať o aktuálnych možnostiach a podmienkach pre získanie úverov potrebných na realizáciu projektov programu SAPARD.
3. V Programovom doplnku SOP sa vyžaduje urýchlenie štrukturálneho rozvoja fariem a zlepšenie podmienok výroby (opatrenie č.1). Nespomína sa potreba ich transformácie. Práve vhodná forma transformácie organizačnej štruktúry podnikov požnohospodárskej prvovýroby je vysoko aktuálna. Nevyžaduje investície, je realizovatežná v reálnom čase, pričom hospodárske výsledky vhodne pretransformovaných podnikov, potvrdzujú jej efektívnosť. Z uvedeného dôvodu do opatrenia č.10: Poradenstvo, na zvýšenie odporúčam zaradiť vypracovávanie projektov s názvom: Strategický projekt transformácie organizačnej štruktúry, reštrukturalizácie a racionalizácie výroby v podniku....
4. Opatrenie 10: Poradenstvo, má pre konečných užívatežov podporovať implementáciu všetkých opatrení (1 až 8), pričom je uvažované značné rozpätie výšky podporovatežných nákladov. Odporúčam zaoberať sa odsekom „Činnosti“, pričom:
ˇ indikatívne okruhy špecifikovať osobitne pre každé z jednotlivých opatrení (1 až 8) a zaradiť ich do skupiny s minimálnym rozpätím výšky podporovatežných nákladov,
ˇ strategické projekty transformácie organizačnej štruktúry, reštrukturalizácie a racionalizácie výroby podnikov prvovýroby a ziskové projekty jednotlivých opatrení, kde sa počíta s vypracovaním podnikatežského plánu a so zdôvodnením a výpočtom doby návratnosti podporovatežných nákladov, zaradiť do skupiny s rozpätím v strednej výške podporovatežných nákladov,
ˇ strategické projekty transformácie organizačnej štruktúry, reštrukturalizácie a racionalizácie výroby podnikov prvovýroby u ktorých sa technologickou modernizáciou a transformáciou organizačnej štruktúry uvožnia pracovníci, budú vyžadovať prepojenie na vonkajšie požnohospodárske a vidiecke zázemie (viď Agenda 2000) zaradiť do skupiny s maximálnym rozpätím podporovatežných nákladov.
5. V prípade potreby je AGRacional so svojimi agroslužbami k dispozícii.
Kontakt: 4329 6921, 0908 122 127, e-mail: [email protected]