PDA

View Full Version : Novela zákona č. 23/1962 Zb. o požovníctve


Ing. Ivan Vojvoda
21-08-2003, 06:33
Pán minister v pripravovanej novele zákona č. 23/1962 Zb. o požovníctve sa § 6 dopĺňa odsekom 7, ktorý znie: „(7) Požovný revír nemožno rozdeliť na časti a v nich samostatne vykonávať právo požovníctva, rov-nako nemožno požovný revír, v ktorom bol zmluvou postúpený výkon práva požovníctva alebo jeho časť postúpiť tretej osobe.“
Pýtam sa na to preto lebo doterajšia prax v požovných revíroch bola nasledovná: - po uznaní požovného revíru s výmerou väčšou ako 2000 ha sa jednotlivé subjekty tvoriace PZ dohodli na využívaní požovného revíru tak , že revír si rozdelili hranicami pričom do zmluvy o prenájme si to aj zakotvili v stati ,,Ďalšie dohodnuté podmienky urbáru ,, kde tieto vnútorné hranice boli aj znázornené na priloženej mapke s menami členov urbáru ktorý môžu v danej časti pož. revíru požovať. Revír sa rozdelil podža hraníc jednotlivých urbariátov. źudovo povedané každá dedina si požovala vo svojom chotári pričom do susedného mala vstup zakázany zmluvou. Navonok požovné združenie vystupovalo ako jeden celok. Moja otázka znie: bude možné i naďalej postupovať pri výkone práva požovníctva v požovnom revíry aj spôsobom aký som popísal.

Zsolt Simon
30-09-2003, 09:03
Vážený pán Vojvoda,

na ministerstve pôdohospodárstva v súčasnosti pripravujeme úplne nové znenie zákona o požovníctve. Pokiaž ide vami opísanú prax „pri rozdežovaní revíru“, dovolím si vás upozorniť, že výkon práva požovníctva ani v súčasnosti nie je možné vykonávať na časti požovného revíru, táto zásada zostane zachovaná aj v pripravovanom novom znení zákona.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR