PDA

View Full Version : Manažérske poradenstvo


Ing.Július Morháč
19-08-2003, 18:20
v Bratislave, 18.8.2003
Vážený pán minister pôdohospodárstva!

Téma: Manažérske poradenstvo
Na internetovej stránke MP SR sa dá zistiť, že RO MP nevykazujú čerpanie prostriedkov finančnej pomoci na poradenstvo (§ 15 Výnosu MP SR na rok 2003). Väčšina podnikov prvovýroby organizačné a technicko–ekonomické poradenstvo potrebuje, nemôže si ho ale pre neutešenú finančnú situáciu, mnohokrát nízku informovanosť, ale aj pre nízku finančnú podporu z rozpočtovej kapitoly MP (10 až 30% z nákladov na technickú pomoc) dovoliť.
Zdá sa, že sa blýska na lepšie časy. Sektorový operačný program Požnohospodárstvo a rozvoj vidieka (SOP P-RV), prepracovaný návrh (z II/03) opatrenie 10: Poradenstvo, plánuje plné (do 100% uznatežných nákladov) financovanie tejto pre prvovýrobu potrebnej investície.
SOP P-RV opatrenie: 10 Poradenstvo, môže mať (v závislosti od znenia metodického pokynu) význam nie len podnikový ale aj národohospodársky. Po nevyhnutnej reštrukturalizácii a špecializácii podnikov na optimálne využívanie výrobných podmienok, mali by projekty zdôvodniť a preukázať opodstatnenosť finančných vkladov do dlhodobých investícií potrebných na technologickú modernizáciu požnohospodárstva.
Reštrukturalizácia požnohospodárstva SR ako nevyhnutná podmienka zvyšovania konkurencieschopnosti agropotravinárskeho sektora je dlhodobý program. Žiada sa plánovať jeho prípravu minimálne do termínu vstupu do európskej menovej únie a pokračovať s realizáciou technologickej modernizácie odvetvia aspoň do konca rozpočtového obdobia v roku 2013.
Príprava na využitie finančnej pomoci z verejných zdrojov je zložitá, technicky náročná odborná činnosť, ktorá je aj časovo náročná, hlavne keď je spojená so stavebnými investíciami. Krátka perióda vymedzená na prípravu a realizáciu projektov (do roku 2006) môže spôsobiť nežiadúce problémy s čerpaním plánovaných prostriedkov z EU.
Zníženie rizika s nečerpaním by umožnil postup osvedčený v Programe SAPARD, keď pred akreditáciou bola daná žiadatežom výzva (s výhradami) na podávanie žiadostí aj pre neakreditované rozšírené sektory oparenia č.1 o investície napríklad do sektorov HD a ošípaných.
Ak by sa uplatnil rovnaký princíp aj v prípade SOP P–RV, opatrenie 10: Poradenstvo, mohlo by sa vhodnou prípravou podmienok započať s poradenstvom a jeho financovaním nie až po akreditácii od 1.1.2004, ale s prípadnými výhradami o kvartál skôr, teda od 1.10.2003.
S ohžadom na výhody, resp. riziká dopadov, predkladám tento iniciatívny návrh na uváženie resp. primerane modifikované zapracovanie do Metodického pokynu SOP P-RV opatrenie 10: Poradenstvo.

Zsolt Simon
10-09-2003, 07:43
Vážený pán Morháč,

správne uvádzate osvedčený postup pri programe SAPARD, keď výzva na neakreditovanú časť opatrenia č.1 bola podaná pred akreditáciou. Tento postup umožnil schválenie rozšírenia tohto opatrenia v monitorovacom výbore pri programe SAPARD a následne vo výbore pre požnohospodárske štruktúry a rozvoj vidieka Európskej komisie. Z tohto pohžadu je akreditácia už len následným písomným aktom.
Iná situácia je v oblasti Sektorového operačného programu požnohospodárstva a rozvoja vidieka. Tento program a jeho programový doplnok nebol doteraz schválený Európskou komisiou. V súčasnosti Direktoriát pre požnohospodárstvo Európskej komisie doručil na MP SR pripomienky k programu, ktoré budeme musieť so zástupcami EK vyhodnotiť a prípadne znenie programu upraviť. Plne funkčné poradenstvo budeme teda môcť odštartovať až po ukončení tohto procesu. V opačnom prípade by sme mohli nesprávne orientovať žiadatežov.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR