PDA

View Full Version : pravidla SPF


Rastislav Sykora
23-07-2003, 22:51
Dobrý deň p. Minister!

Rád by som Vás požiadal o záväzné stanovisko o pravidlách hry pri prenajímaní pôdy od SPF po kúpe hospod. dvora (bývalého družstva) od správcu konk podstaty.
Bývalé PD hospodárilo v 4 katastroch , v ktorých malo i hosp dvory. Všetky 4 sú teraz odpredané, ale vznikol problém s prerozdelením prenajatej pôdy od SPF. Mám pocit, že podnikatež SHR, bol ukrátený, pretože za hosp. dvor zaplatil najviac a pôda od SPF sa mu ušla len v tom KU , kde odkúpil hosp.dvor, pričom v tom KU bolo SPF pôdy menej. (uvediem príklad: HD1 bol odkúpený za 10 mil.SK, HD2 za 5mil sk a HD3 za 2 mil SKa HD 4 za 3 mil SK). Šepkalo sa niečo aj o tom , že by pôda SPF po bývalom PD mohla byť rozdelená proporcionálne podža speňaženia majetku úpadcu, čiže podža nášho prípadu by majitež HD1 mal možnosť si prenajať od SPF 50% pody SPF po bývalom PD a ostatní traja po 25%, 10% a 15%. Lenže ostatní traja sú sročky (bývalí funkcionári PD) tak zrazu na SPF sa začalo hovoriť iba o katastrálnom prerozdelení , čo je podža mňa nelogické a aj nespravodlivé (veď ked som najviac do štátnej kasy zaplatil, mohol by som mať aj právo na proporcionálnu časť pôdy od SPF po bývalom PD)

Je to vežmi háklivá téma , ale dúfam že budete aspoň trošku konkrétny a že ma neodkážete na RO SPF , kde ma vybavili tým, že "buďte rád čo máte, lebo aj to Vám zoberieme "

A už keď sme pri tom, zaoberá sa legislatíva, alebo niekto otázkou, čo bude s pôdou, ktorá je v správe SPF a je pod hospodárskymi budovami, ktoré majú už vlastníkov ???


Ďakujem a prajem všetko dobré.

Ing Sykora

P.S.: Má SPF nejakú www stránku , kde sú zverejnené pravidlá hry s prenajímaním pôdy?

Zsolt Simon
30-07-2003, 08:02
Vážený pán Sykora,

Slovenský pozemkový fond, ako taký nespadá pod priame riadenie ministerstva pôdohospodárstva je samostatná hospodárska jednotka na čele s generálnym riaditežom, ktorý skladá účty Správnej rade SPF. Minister teda fond neriadi ani v jeho kauzách nemá žiadnu rozhodovaciu právomoc.
Čo sa týka vášho problému, Správna rada SPF schválila určité zásady. V ich zmysle sa pri pridežovaní pozemkov prihliada okrem iného aj na hodnotu prebraného majetku a nie len na jeho kúpnu cenu. Odporúčam vám preto preveriť či prípad, ktorý uvádzate zodpovedá v plnej miere uvedeným zásadám.
Čo sa týka vašich posledných riadkov riešeniu problému stotožnenia vlastníkov budovy s vlastníkom pozemku v súčasnosti nič nebráni. Riešenie nájdete v zákone č. 180/1998 Z.z o niektorých opatreniach na vysporiadanie vlastníctva.


S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR