PDA

View Full Version : Raz bude uznávanou krážovnou polí


Ján Hájek
22-07-2003, 04:49
Slnečnica je nádejou nielen požnohospodárov

Mnohé kultúrne národy vežmi si cenia slnečnicu. Je zdrojom kvalitného slnečnicového oleja, slúži pre výrobu rastlinných tukov a pokrutiny sú cennou bielkovinovou zložkou krmiva pre zvieratá. Je na pestovatežoch, aby neznehodnotili jej semeno rezíduami jedov aj k nesprávnej ochrane rastlín a chránili tak to najcennejšie čo máme a to je naše dobré zdravie. Ak ho stratíme, nezostane nám nič najcennejšieho na tomto svete. Keby som mohol, povinne by som nariadil všetkým médiám, aby využili ešte pár zbývajúcich dní, aby sa išli pozrieť na prekrásne porasty slnečnice do okolia spodných tokov našich riek ako sú Nitra a Váh. Úrodné naplaveniny týchto riek sú ťažké, najčastejšie ílovito-hlinité pôdy a pod nimi sú štrkopiesky, vodonosné vrstvy. Slnečnica keď si vybuduje silný koreňový systém, aj v terajšom suchom roku s tropickými horúčavami dokáže divy a ponúkne každému vyznavačovi lásky k prírode a dobrému racionálnemu jedlu úchvatný pohžad na jej prekrásne kvetenstvo, ktoré o pár dní už sa premení na ružice obťažkané semenom. K bohatej úrode jej semena stačia 1-2 včelstvá, aby boli v ekonomickom dolete za účelom jej dobrého opelenia. Úroda slnečnicového medu tento rok je nadpriemerná. lebo aj včely sú deťmi slnka a dobré podmienky nadpriemerne využili.

Vežmi pôsobivý transparent niesla istá pani včelárka vo Francúzsku na demonštrácii proti používaniu insekticídov gaucho, s účinnou látkou lambdacyhalotrine, atd. ..Znenie nápisu v preklade na vkusnom transparente bolo: Dnes naše včely a zajtra naše deti. Vysoké úrody požnohospodárskych plodín dajú sa dosiahnuť aj inými spôsobmi ako je doporučovanie vpravovania jedov do pôdy a neokologické pestovanie rastlín.

Predpovedajú nám, že aj v budúcich rokoch bude stúpať oteplenie v našej krajine. Tento rok slnečnica na dobrých bohatých pôdach a so správnou výživou ukázala pestovatežom, že je to práve ona, ktorej treba venovať pozornosť. Nemá zmysel, aby ju pestovali na pôdach prevážne hlinito-piesčitých, napr. za N. Zámkami smerom na Komárno, kde sa nehnojí už dlhé roky organickými hnojivami. Obrovský rozdiel návštevník spozoruje za mostom cez rieku Nitru z N. Zámkov na Komoču, alebo v chotári PD Palárikovo.
Ján Hájek