PDA

View Full Version : Dojem...


Ján Hájek
13-07-2003, 21:11
Požnohospodári na chvoste záujmu vlády o ich prežitie a napredovanie.

V dnešnej RB SRo nepočul som nič povzbudivého, čo by poslucháča mohlo nadchnúť k prejavu spokojnosti. V súčasnosti nie je dôvod k tomu, aby ako Slovák bol som hrdý na svoju krajinu. Ani zákon nemáme taký, aby umožňoval stále vyvesenie slovenskej štátnej zástavy, ako to z presvedčenia vykonáva napr. môj bratanec v USA. na svojom rodinnom dome. Na sviatok Thanks-giving zíde sa u neho rozvetvená rodina a v r. 1998 aj za mojej osobnej účasti, čo so si tam vtedy overil.

Ničenie slovenských požnohospodárov pokračuje ciežavedome a úmyselne. Ako ináč mohla by poklesnúť napr. výkupná cena pšenice z tohoročnej úrody pod 4000 Sk/t. ? O rozpade trhu s požn. komoditami produkcie v SR vypisuje sa už vežmi dlho, atd. Dá sa to považovať za výsmech nešťastia, do ktorého sa dostali živitelia tohoto národa aj v dôsledku tohoročného ničivého sucha. Kým 10 km od Amsterdamu stojí 1 ha ornej pôdy 40 t. Eúr, u nás v okolí hl. mesta SR ležia ladom neobrobené tisíce ha. Nezaváňa to napr. tunelovaním a až po vstupe do EU dôjde k obratu?

V RB spomenuli aj včelárov. V SR nikoho presvedčivo a konštruktívne nezaujme sústavný pokles stavov včelárov a včelstiev. Aj oni sú neoddelitežnou súčasťou nášho pôdohospodárstva, ale čo na tom. Hádam sa nájde ešte nejaký divožijúci hmyz nezasiahnutý insekticídnym postrekom, ktorý opelí hmyzomilné kultúry. Veď žudia dostanú kúpiť v supermarketoch na Slovensku umelý med, jeho obsah je 100% sacharóza so syntetickou medovou arómou, ako novodobý slovenský elixír zdravia, k čomu napr. pán redaktor Buno zo SRo. asi nemá odvahu čosi povedať okrem spomenutia môjho mena, alebo mu to nedovolí cenzúra, kto vie.
V RB mňa zaujal rozhovor s tajomníkom a predsedom SZV istej obce, lebo nevedeli o tom, že MP SR poskytuje štátnu dotáciu okrem počtu stavov prezimovaných včelstiev aj na včelie produkty. Na MP SR na referáte Včely nenájdu si tožko času, aby zoznámili 2 centrálne verejno prospešné záujmové organizácie SZV a SVS, aby ich upozornili na Vest. MP SR č. 10 z r.2003, kde je uverejnený doplnok k Výnosu MP SR zo dňa 21. jan. 2003.... Nuž a tak víťazoslávne taký ako napr. Ing. Volf z ROMPSR Nové Zámky doporučeným dopisom mi oznámil, že zamieta mi podporu na prezimované včelstvá, lebo som žiadosť podal po stanovenom termíne, ktorým bol 15. máj t.r. V ústredí SVS dňa 15.3. došlo k výmene predsedu a ten pravdepodobne nezvládol komunikáciu s internetom, čím tento predpis nepostrehol a poškodil včelárov tejto organizácie. Jeho spôsob vybavovania písomností dotácie, poskytnutie úpravy ROSVS bol odlišný od direktív MP SR a ako vidieť jeho žiadosť o predlženie termínu podávania žiadosti na MPSR neuspela.
Tento rok je priaznivý pre Znáškovú činnosť včelstiev a tým aj pre včelárov. Zvlášť slnečnica na semeno poskytuje včelám dobrú pastvu. Akoby aj nie, keď môj kočovný voz iba s18 včelstvami je ako solitér pri vyše 100 ha tejto plodiny.
Ján Hájek