PDA

View Full Version : Najom za podu


Ing. Juraj Belej
10-07-2003, 13:27
Vazeny pan minister,
znepokojuje ma situacia, ktora nastala ked som zdedil podu (cca 1,5 ha) a poziadal som spolocnost, ktora na mojej pode hospodari a dostava dotacie
zo statu aby sme si vramci najomnej zmluvy vyjasnili vzajomne vztahy. Stretol som sa s absolutnym nezaujmom zo strany konatela. Ich vyhrazky nech nech necakam vyssiu cenu ako platia pozemkovemu fondu, a ak nebudem spokojny tak mi vyclenia moj podiel mimo obce.
Cakal som (a stale cakam), ze mi navrhnu najomnu zmluvu, no cakam uz viac ako mesiac, na moje ziadosti odpovedaju, ze nie je tu majitel, ze je v taliansku a oni nevedia aku cenu mi navrhnut. Ako dlho ma takto mozu tahat za nos? Stazoval som sa na obec, ale zistil som ze druzstvo je dlzne obci na daniach niekolko tisic korun. Ako moze druzstvo dostavat dotacie ak dlhuje obci. Obec nemoze uplatnit svoje pohladavky cez exekutora, pretoze je sama obec v exekucii.
Myslim si, ze by ste sa nemali len tak prizerat na situaciu, ktora robi zle meno vasmu ministerstvu.
A na koniec nazov spolocnosti: Diemil, s.r. o.,
067 01 Radvan nad Laborcom.
konatelom je p. Galajda.

Dufam ze sa touto staznostou budete zaoberat a vyriesite ju.
S pozdravom
Ing. Juraj Belej

Zsolt Simon
24-07-2003, 11:38
Vážený pán Belej,

Po prečítaní vášho príspevku mám za to , že nájomný vzťah vo vašom prípade vznikol prijatím zákona č. 229 z roku 1991 o úprave vlastníckych vzťahov k pôde v znení neskorších predpisov. Predmetný návrh, ako uvádzate však nerieši výšku odplaty. Pokiaž podnikatežský subjekt nie je ochotný rešpektovať otázku odplaty môžete tento riešiť len súdnou cestou.
Pokiaž ide o výšku nájmu pre Slovenský pozemkový fond, treba uviesť, že ide svojim spôsobom o určitú regulovanú cenu nájomného, ktorá nezodpovedá skutočnosti.
Vzhžadom na závažné podozrenia týkajúce sa nesprávneho pridežovania dotácií, ktoré uvádzate v závere listu, rozhodol som sa vaše podanie postúpiť na Sekciu kontroly MP SR k prešetreniu. O výsledku šetrenia vás budú pracovníci sekcie informovať.



S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR