PDA

View Full Version : spoplatnenie odberu vôd pre účely chovu rýb


Ing. Ján Pika
04-07-2003, 11:00
OD / FROM : PRE / TO :

Slovryb, a.s.
038 42 Príbovce 258 Vážený pán
fax : ++421 43 421 00 10 Zsolt Simon
tel. : ++421 43 421 00 11 - minister pôdohospodárstva SR
e – mail : slovryb @ za.psg.sk
IČO : 31577156
DIČ : 31577156/666

v Príbovciach dňa : 27.6.2003

Vec : Chystané spoplatnenie odberu vody pre účely chovu rýb – žiadosť o pomoc.



Vážený pán minister,

dovožujem si obrátiť sa na Vás so žiadosťou o pomoc pri ochrane existenčných záujmov chovatežov rýb na Slovensku a zachovaní produkcie rybieho mäsa z domácich zdrojov.
V týchto dňoch prebieha na Ministerstve životného prostredia SR vnútrorezortné pripomienkové konanie k návrhu novely tzv. Zákona o vodách. Dikcia tohto návrhu by v prípade jeho prijatia zaviedla do praxe nový prvok, ktorým je pre nás finančne nezvládnutežné spoplatnenie odberu vôd pre účely chovu rýb. Uvedený zámer pritom nemá obdobu ani v stáročnej histórii chovu rýb na Slovensku, ani v existujúcej praxi okolitých štátov.
Naša akciová spoločnosť, obdobne ako ostatní chovatelia lososovitých druhov rýb, chovajú svoju produkciu na prietočných rybochovných zariadeniach, čo znamená, že plynulo pretekajúcu odobratú vodu vracajú v rovnakom objeme a po sedimentácii často v lepšej kvalite, späť do vodného toku. Objem odobratej vody, spoplatnený hoci len halierovou cenou za jeden sekundový liter, by v konečnom ročnom súčte reprezentoval z našich príjmov nevyfinancovatežnú niekožkomiliónovú položku, pričom zavedenie ceny prirodzene zakladá nebezpečenstvo jej možnej medziročnej valorizácie.
Prírodné klimatické podmienky Slovenska, dispozičné riešenie a technologické vybavenie existujúcich rybochovných zariadení, spolu s prakticky neexistujúcou proexportnou podporou a obtiažami spojenými s prístupovým procesom už aj tak stavajú producentov rýb na Slovensku do znevýhodňujúceho postavenia oproti ich zahraničnej konkurencii.
Produkcia rybieho mäsa je súčasťou pôdohospodársko-potravinárskeho komplexu, ktorý sa už dlhšie obdobie musí vysporadúvať s ťaživou ekonomickou situáciou. V snahe pripraviť sa na prežitie v jednotnom trhovom prostredí EÚ, naša spoločnosť investovala na jej pomery vežké finančné čiastky do prebudovania spracovne rýb na normy EÚ. Dnes ako jedna z nemnohých potravinárskych prevádzok dostala od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR osvedčenie o spôsobilosti pre SR aj EÚ. Finančnú záťaž tejto investície však budeme pociťovať ešte niekožko rokov. V budúcom roku očakávame vstup SR do EÚ, čo so sebou prinesie nové, iba ťažko predvídatežné obchodno-ekonomické podmienky a vyvolá nutnosť vyrovnať sa s nimi. A práve v tak citlivom období prichádza MŽP SR s návrhom, ktorý by v prípade jeho prijatia zasadil chovu rýb na Slovensku smrtežnú ranu.
Chovatelia rýb na Slovensku produkujú rybie mäso, ktoré je pre svoj obsah a žahkú strávitežnosť výskumnými štúdiami tradične označované ako zložka výživy obyvatežstva, ktorej spotreba na jedného obyvateža je v SR malá a jej zvyšovanie je preto vežmi žiadúce. Javí sa nám paradoxné, že v našej krajine nielenže nie je dostatočne docenený produkčný prínos a mimoprodukčné funkcie rybárstva, ale podža iniciatívy MŽP SR sa chystá jeho praktická likvidácia. Chov rýb na Slovensku pritom tradične pôsobí vo vidieckych regiónoch, podpora a rozvoj ktorých je dnes zo strany štátu široko proklamovaná.

Vážený pán minister,
v mene našej firmy, významného producenta sladkovodných rýb v rámci SR, ale iste aj v mene mojich kolegov, vrátane drobných chovatežov, si Vás dovožujem požiadať o vykonanie potrebných krokov k tomu, aby pripravovaná novela Zákona o vodách menovite a jednoznačne vo svojom znení vylúčila spoplatnenie vôd pre účely chovu rýb ako takého. Dúfam, že sa prikloníte k názoru, že príjem z platieb od chovatežov rýb za odobratú a spätne vrátenú vodu, reprezentujúci pre štát nevýznamnú sumu, nie je dostatočným dôvodom pre zlikvidovanie jedného celého odvetvia živočíšnej výroby na Slovensku.

S pozdravom


Ing. Ján Pika
riaditež spoločnosti
Slovryb, a.s.

Zsolt Simon
14-08-2003, 08:47
Vážený pán Pika,

na internetovej stránke MŽP SR je zverejnený zákon č. 184/2002 Z.z. o vodách v zmene a doplnení niektorých zákonov. Pripomienkové konanie začalo 24.7. s uzávierkou 15.8. 2003. V tomto termíne môžete priamo zostavovatežom zákona uviesť svoje pripomienky cestou internetu.
Aby som bol však konkrétny pokiaž ide o problematiku odberu vody, ktorá je jadrom vašej otázky. Prechodom Vodohospodárskej sekcie z nášho ministerstva do kompetencií Ministerstva životného prostredia SR od 1.7.2003 sa zodpovednosť za chov rýb prakticky rozdelila. Športový rybolov má v kompetencii MŽP SR a nám zostal hospodársky chov rýb. Otázka spoplatnenia vôd pre tento účel je v zákone č. 148/2002 Z.z. „ošetrená“ v paragrafe 74 a „ Platby za dodávku a za odber povrchovej vody“. Citujem odstavec 2, písmeno d : „ Povinnosť platiť platbu podža odseku 1 sa nevzťahuje na prevádzku rybných liahní a sádok a napúšťanie nádrží a rybníkov na chov rýb.“ Zachovanie tohto zámeru je aj naďalej v našom záujme nakožko v rámci prostriedkov z EÚ, jeden časť je alokovaná aj na FIG rybné hospodárstvo a chceme napomôcť aj touto cestou možnosti čerpania týchto prostriedkov.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR