PDA

View Full Version : Otázky k EU dotáciam


Ing.J.Domin, Natural-Alimentár
19-06-2003, 09:50
Vážený pán minister,

dovožte niekožko otázok k EÚ priamym dotáciám:
1. Niekožkokrát ste verejne prehlásil, že premiér Dzurinda Vás ubezpečil, že slovenskí požnohospodári nebudú na tom horšie ako susedia, pritom MP už vyhlásilo 40% priamu dotáciu kombinovanú z EÚ a SR z celkového limitu EÚ. Požsko, Maďarsko, Česko už zahlásili maximálny časove povolený limit z EÚ 55%. Slovenskí požnohospodári tak dostanú len 72,72% oproti 100% u susedov.
Moja otázka: Prečo rovnú dotáciu doma a nie rovnú so susedmi?

2. Napriek tomu, že na Slovensku je /veríme, že len dočasne/ akési rovnostárstvo v daniach, v dotáciách, atď.
Moje otázky: Aké budú priame dotácie na 1 ha zeleniny, ovocia, hrozna u konvenčného pestovania? Aké budú priame dotácie ekologického požnohospodárstva na 1 ha ornej pôdy, TTP, ovocia, zeleniny, hrozna?
Pretože v EÚ je na 1 ha ekologickej ornej pôdy, nie viac ako 600 EUR/ha, ovocie, zelenina, hrozno, nie viac ako 800 EUR/ha s tým, že maximálny limit pre podnik je 250 tis. EUR.

Záverečná otázka: Bude rezort podporovať rozvoj ekologického požnohospodárstva aspoň tak, ako u susedov?

Za Vaše odpovede, aj keď ste určite zaneprázdnený vopred ďakujem. Želám Vám a slovenskému požnohospodárstvu veža úspechov.

Ing. Ján Domin
Natural-Alimentária Bratislava

Zsolt Simon
07-07-2003, 07:39
Vážený pán Domin,

pri tvorbe rozpočtu MP SR podporuje a i naďalej bude presadzovať dosiahnutie výšky doplatkov priamych platieb pre požnohospodárov do výšky 55 % a to v zmysle uznesenia NR SR č. 273. Podža súčasných východísk by malo byť v budúcoročnom štátnom rozpočte vyčlenených pre kapitolu MP SR 18,1 miliardy korún. Tieto zdroje môžu byť navýšené o ďalšie 2,034 miliardy ak vláda odsúhlasí dorovnanie priamych platieb na 55 % priemeru EÚ, ako aj o 1,9 miliardy smerujúce na také podporné mechanizmy, ktoré únia vo svojich systémoch nemá.

Čo sa týka vašej druhej otázky ovocie a zelenina je regulovanou oblasťou, v rámci ktorej bude poskytovanie priamych dotačných podpôr, ako to umožňoval dotačný výnos SR, po vstupe do EÚ obmedzené, i napriek tomu finančné prostriedky pre komoditu bude možné získať viacerými možnosťami.
Podža trhových režimov sú poskytované dotácie prostredníctvom uznaných organizácií výrobcov, ktoré koordinujú plánovanú výrobu, zabezpečujú pre svojich členov pomoc s technickým a technologickým zariadením, zabezpečujú skladovanie a pozberovú úpravu výrobkov, ale predovšetkým umiestňujú výrobky na trhu.
Podpora sa poskytuje z garančného fondu EÚ v dvoch formách:
1. Pre vznik a činnosť organizácií výrobcov - ide o zabezpečenie administrácie organizácie výrobcov (pri predbežne uznaných), táto forma je predmetom „Plánu rozvoja vidieka“, oboznámenie sa s ňou umožňuje naša internetová stránka.
2. Pre operačné fondy organizácií výrobcov, ide o tzv. investičnú podporu pre operačné programy, v rámci ktorej môže byť zahrnutá aj podpora výsadby a obnovy sadov, zlepšenia kvality produktov, podpora pre ekologické pestovanie a šetrné obrábanie pôdy z hžadiska životného prostredia, nákup nových technológii pre pozberovú úpravu, podpora pre používanie spoločnej značky. Operačný program predložený odbytovou organizáciou musí byť schválený národnou autoritou a organizácia, ktorá o podporu požiada musí mať štatút plného uznania v SR aj v EÚ. Podpora je poskytovaná z európskych fondov vo výške 50 %, pokiaž takáto skupina postupuje podža stanovených pravidiel a jednotlivé príspevky členov do operačného fondu tvoria ostatných 50 %. V prípade, že pôjde o individuálnych žiadatežov môžu o podporu požiadať cez Sektorový operačný program v rámci schváleného opatrenia „Investície do požnohospodárskych podnikov“ a stanovených podmienok, kde výška spolu financovania z verejných zdrojov je taktiež 50 %.
3. V rámci iných možností, ktoré bude rezort uplatňovať je štátna pomoc z národných zdrojov pre odsúhlasené tituly prostredníctvom Výnosu o podpore podnikania v požnohospodárstve, ktorý sa v súčasnosti pripravuje na nové podmienky.
4. V období rokov 2004-2006 sa bude aplikovať jednotná dotácia na plochu (systémom SAPS), pokiaž budú splnené základné požadované podmienky. Výška podpôr, ako aj zahrnutá požnohospodárska pôda sú prezentovaná v materiály „Návrh systému priamych platieb v požnohospodárstve“ na internetovej stránke Úradu vlády SR, rokovanie z 5.6. 2003, materiál č. 28.
5. Poznamenávame, že ovocné sady, vinohrady a zeleninárstvo tvoria významnú časť v rámci krajinotvorby a dotačné aktivity, bude možné v budúcnosti spájať s rozvojovými programami, s podporami v znevýhodnených oblastiach a pod. Odporúčame pripravovať a predkladať spoločné projekty, so spracovatežmi a obcami v príslušných regiónoch, projekty, ktoré navzájom na seba nadväzujú a zaručujú, že sa dva rovnaké tituly nebudú neprekrývať.

Aké bude výsledné percento dotácie pre zabezpečovanie prevádzky vo výrobe týchto špeciálnych kultúr sa dnes jednoznačne nedá povedať. Záleží na podnikavosti, na snahe jednotlivcov, alebo organizácií výrobcov plnení predpísaných podmienok a dôkladnom preštudovaní možností dotovania prostredníctvom programov, ktoré budú po vstupe do EÚ k dispozícii.

Forma ekologického požnohospodárstva bude aj po vstupe do EÚ jednoznačne podporovaná a realizovaná v rámci agroenvironmentálneho programu, ako je to praktizované aj v ostatných členských krajinách. Predpokladá sa nasledovná výška podpory, ktorá je odvodená od ekonomickej straty v porovnaní s konvenčným požnohospodárstvom:
- žiadatež v konverzii: orná pôda 6000 Sk/ha (137,67 EUR),
ovocné sady a vinohrady 8000 Sk/ha (183,56 EUR),
zelenina, liečivé, koreninové a aromatické rastliny 10 000 Sk/ha (229,45 EUR),
TTP zaťaženie nad 0,35 VDJ/ha 4000 Sk/ha (91,78 EUR),
TTP zaťaženie do 0,35 VDJ/ha 1600 Sk/ha (36,71 EUR).

- žiadatež po konverzii: orná pôda 3000 Sk/ha (63,83 EUR),
ovocné sady a vinohrady 4000 Sk/ha (91,78 EUR),
zelenina, liečivé, koreninové a aromatické rastliny 5000 Sk/ha (114,72 EUR),
TTP zaťaženie nad 0,35 VDJ/ha 2000 Sk/ha (45,89 EUR),
TTP zaťaženie do 0,35 VDJ/ha 800 Sk/ha (18,36 EUR).



S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR