PDA

View Full Version : Podpora vyroby bioetanolu


Ladislav Gurega
11-06-2003, 12:56
BGV, s.r.o., Nám. sv. Mikuláša 17, 064 01 Stará źubovňa
-----------------------------------------------------------------------

Vážený pán minister,

dovožujem si Vás požiadať o pomoc, podporu vo veci výroby
bezvodého bioetanolu pre motorové palivá.
Problematiku využitia a povinného podielu obnovitežných zložiek motorových palív rieši EÚ tak, že na základe direktívy 93/12/EEC ukladá členským krajinám najneskôr do roku 2005 zabezpečiť minimálne 5%-ný
podiel biopalív na trhu.
Viem, že MP SR a vláda SR sa touto problematikou zaoberala ešte v roku 2000 a predpokladám, že ešte pred naším vstupom do EÚ budú prijaté potrebné úpravy pre zavedenie výroby motorových palív obsahujúcich obnovitežné zložky v predpísanom množstve.
V susednej ČR je napríklad podpora výroby bioetanolu riešená v systéme dotácii pre požnohospodárstvo a s nulovou spotrebnou daňou na obnovitežné palivá.
U nás je vo Výnose MP SR z 21. 1. 2003 č. 148/2/2003-100 o podpore podnikania v požnohospodárstve riešená iba podpora pestovatežom repky olejnej pre výrobu MERO (bionafty). Výroba obnovitežných motorových palív je na celom svete považovaná za moderný, ekologický, rozvojový smer.
Dovožujem si Vás pán minister preto požiadať o podporu a vytvorenie
potrebného priestoru pre jej realizáciu aj v podmienkach SR. Ide najmä o legislatívny rámec určujúci povinnosť výrobcom palív používať obnovitežné zložky v predpísanom rozsahu (istotu, že naše investície budú využité).
V druhom rade ide tiež o riešenie možnej podpory výroby bioetanolu pre motorové palivá v systéme "dotácií" tak, aby sme po otvorení trhu boli cenovo konkurecieschopní našim partnerom v okolitých krajinách.
Predpokladám, že skôr či neskôr sa na Vás obrátia aj ďalší výrobcovia liehu prípadne MERO (bionafty) s rovnakým námetom.
Naša spoločnosť vlastní liehovar s modernou technológiou výroby bezvodého liehu s kapacitou 4 800 m3 liehu/ rok, vybudovaný v Starej źubovni, skolaudovaným na prelome roku 2002/2003. Liehovar bol spustený do prevádzky iba v tomto roku a možnosť stabilného odberu bezvodého liehu pre výrobcov motorových palív by nám pomohla riešiť výkyvy v odbyte liehu.

Vážený pán minister,

budem vežmi rád, keď si pri cestách po Slovensku nájdete chvížu i pre návštevu nášho závodu a presvedčíte sa na vlastné oči, že i na východe Slovenska sa dá vybudovať závod na svetovej úrovni.

Za skoré vybavenie Vám vopred ďakujem, tešíme s ana Vašu návštevu a ostávame s úctou.

Ladislav Gurega
konatež

Zsolt Simon
18-06-2003, 07:17
Vážený pán Gurega,

vláda Slovenskej republiky prijala uznesenie č. 282 z 23.4.2003 „ku koncepcii využívania obnovitežných zdrojov“ v rámci ktorej sa plánuje aj s využívaním biopalív, bioplynu, bionafty a bioetanolu.

Náš pôdohospodársky rezort už v roku 2001 informoval vládu SR o možnostiach výroby surovín na výrobu bionafty a bioetanolu. Podpora výroby MERA vyplynula najmä z toho, že jeho použitie bolo riešené výrobou zmesného paliva. Takáto možnosť zatiaž u bioetanolu nie je.

Ministerstvo pôdohospodárstva pripravuje koncepciu využívania biomasy na energetické účely. V časti koncepcie týkajúcej sa využívania biopalív spolupracujeme so Slovenskou asociáciou pre biomasu, sekciou ekologických palív. Privítal by som, keby ste sa prostredníctvom uvedenej sekcie zapojili do prác pri príprave vyššie uvedených materiálov. Predsedom Sekcie ekologických palív je pán Tibor Husár č. tel:0534492138.


S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

Ladislav Gurega
09-07-2003, 15:09
Vážený pán minister,

na základe našej predchádzajúcej korešpondencie a Vášho následného doporučenia sme sa telefonicky skontaktovali s pánom Tiborom Husárom, predsedom Sekcie ekologických palív, ktorý nám oznámil, že sa zaoberá výhradne iba podporou výroby MERA.

Dovolíme si len pripomenúť, že naša spoločnosť, ktorá vybudovala a prevádzkuje jeden z najmodernejších liehovarov v stredoeurópskom regióne sa zaoberá aj produkciou bioetanolu, na ktorého výrobu sa využívajú obilniny v štruktúre kukurica, pšenica, jačmeň. Tento výrobný produkt tvorí podstatnú zložku pri výrobe biobenzínu.

Nakožko sme u pána Tibora Husára nenašli očakávanú odozvu pre riešenie našich perspektívnych podnikatežských zámerov podporujúcich aj prvovýrobcov, obraciame sa na Vás so žiadosťou o osobné stretnutie, na ktorom by sme Vás chceli podrobne informovať o našich ciežoch, ktoré majú význam pre prvovýrobcov (pestovatežov) obilnín v regióne východného Slovenska, od ktorých nakupujeme ich produkciu pre naše ďalšie spracovanie na bioetanol a ktorí očakávajú podporu od Vášho rezortu.

Vážený pán minister,
vyjadrujeme presvedčenie, že Vás naša doterajšia korešpondencia zaujala, a že sa rozhodnete s nami stretnúť a taktiež, že nám prípadný termín a miesto stretnutia láskavo oznámite.


S dokonalou úctou

Ladislav Gurega
konatež spoločnosti