PDA

View Full Version : Sucho 2003


Radoslav Štutika
09-06-2003, 19:49
Dobrý deň

Vážený pán Minister

V Levickom regióne, v ktorom podnikáme na pôde, nás v tomto roku postihlo mimoridne sucho. Od sejby jarných plodín tu spadlo minimálne množstvo zrážok a škody, ktoré sú už spôsobené k dnešnému dňu, budú podža odhadov predstavovať viac než 50 % výpadku predpokladanej produkcie z rastlinnej výroby.
Tento rok bude suchší ako rok 1947 a rok 2000, nakožko sme porovnávali sumy zrážok v týchto rokoch. Tieto informácie máme k dispozícii, ak by mal niekto záujem do nich nahliadnuť, alebo je možné v prípade pochybností, prísť sa pozrieť na stav porastov. Mám informácie, že podobné suchá sú zaznamenané aj v iných regiónoch južného Slovenska. Pravdepodobne sa jedná o lokálne záležitosti a nie celoslovenské, preto máme obavy, či sa s týmto problémom bude niekto na ministerstve zaoberať. SPPK už zbierala vyčíslenia škôd od podnikov a predpokladáme že Vám budú predložené.
Viem, že ste dosť zaneprázdnený, ale chcem sa spýtať, či sa s uvedenou situáciou bude niekto zaoberať, prípadne , či niekto preverí, aký je stav na celom Slovensku. Sme naozaj vo vežmi Vážnej situácii.
Ďakujem za odpoveď.

S pozdravom

Radoslav Štutika

Zsolt Simon
18-06-2003, 07:15
Vážený pán Štutika,

na ministerstve pôdohospodárstva periodicky sledujeme situáciu vo vývoji vegetácie, ako aj vzniklé či hroziace škody zapríčinené prívalovými zrážkami suchom, alebo inými živelnými pohromami.
V súčasnosti Regionálne odbory MP SR v spolupráci so zástupcami Slovenskej požnohospodárskej a potravinárskej komory monitorujú škody na požnohospodárskych kultúrach, vrátane Levického okresu, za ktorý už predpokladanú výšku škôd poznáme. Po doplnení informácií z ostatných regiónov a zosumarizovaní predpokladanej výšky finančnej ujmy budeme tomuto problému venovať pozornosť vo vedení ministerstva pôdohospodárstva.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR