PDA

View Full Version : Dotácie včelám, či bankám?


Ing. Ján Pechmann
02-06-2003, 13:49
Môže mi niekto zodpovedne povedať, kde nájdem oficiálny dokument (zákon, výnos a pod.) o tom, že keď žiadam dotáciu na včely, musím si založiť osobitný účet v banke, ktorý nemôžem použiť na iné účely ako na chov včiel a že musím predložiť zmluvu o založení takéhoto účtu na regionálny odbor MP SR?
Je totiž paradoxné, ž dotáciam včelárom, sa tento rok najviac potešia bankové ústavy, ktoré od každého včelára za vedenie takéhoto účtu dostanú od 360.- Sk do cca 450.- Sk ročne. Pretože nezanedbatežná časť včelárov hospodári s počtom včelstiev do 10, v prípade, že dostanú dotáciu v hornej hranici, cca 15% dotácií priipadne bankám.
Pýtam sa: sú banky na tom tak zle, že musia byť štátom dotované?
Dúfam že o význme včelárstva na Slovensku sa nemusím rozširovať, taktiež o tom, že z roka na rok ubúda počet chovaných včelstiev.

Zsolt Simon
05-06-2003, 07:45
Vážený pán Pechmann,

oficiálnym dokumentom, ktorý určuje založenie osobitného účtu na príjem dotácií je zákon č. 303/1995 Z.z (paragraf 6, odsek 3) v znení neskorších predpisov o rozpočtových pravidlách a jeho gestorom je Ministerstvo financií SR. Na internetovej stránke MP SR je táto povinnosť zakotvená v Štatúte regionálnej komisie MP SR pre poskytnutie podpôr v požnohospodárstve.
Nutnosť založiť si účet vyplýva z toho, že iným spôsobom nie je možná kontrola použitia dotácií, ako aj skutočnosť, že úroky ( výnosy) z prostriedkov na tomto osobitnom účte sa vracajú do štátnej pokladne.


S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

Ing.Pechmann Ján
09-06-2003, 13:45
Ďakujem za odpoveď na môj dotaz, i keď musím konštatovať, že celkom dobre nerozumiem dotačnej politike v takomto zmysle ako to je vymyslené. Možno je na škodu veci, že dotácie na včelárenie sa dáva do jedného vreca s ostatnými dotáciami. Je podža mňa pochopitežné, že ten kto peniaze dáva, chce mať nad nimi kontrolu. Ale je skutočne zabezpečená kontrola spôsoobom vytvorenia nových bankových účtov? Ja si myslím že je to omyl a nepochopenie vyhlášok oo účtovaní dotácií, keď podža zákona o účtovníctve sa musia dotácie viesť na samostatnom účte - v rámci účtovníctva firmy a nie ako samostatný bankový účet.
Pozrite sa - keď dostane fyzická osoba 250.- Sk na včelstvo, použije ich na liečenie, na cukor - keď chcete prezimovať včely tak musíte do nich dať do 20 kg cukru a to je pri dnešných cenách 600.- Sk, o ostatných potrebách ani nehovoriac. Pritom nie všetky včelstvá prežijú, takže podža mňa je kontrola účinná len vtedy keď skontroluje skutočný stav prezimovaných včelstiev. Takže každá kontrola na mojom účte čo uvidí - nič - len príjem dotácie, príjem mojich vlastných peňazí - aby som zabezpečil náklady účtu, a potom výbery - na nákup cukru či ostatných potrieb. Od týchto nákupov aj tak musím preukázať doklady nie? Teda vydokladujem celú dotáciu. Čo to má čo robiť s účtom?
Vašej druhej vete o tom, že výnosy z tohto účtu - úroky - plynú do štátnej pokladnice už vonkoncom nerozumiem, ako môžu úroky z môjho účtu plynúť do štátnej pokladnie?????
Celé to je akési privežmi prekomplikované, dnes som zo štatistiky zistil a spočítal, že v prípade plnej dotácie t.j. 250.-Sk by 54,4 mil. Sk išlo na dotácie včelárom a z toho by odviedli 8,88% bankám na vedenie účtov, t.j. 4,8 mil. Sk. V prípade najväčšieho zastúpenia včelárov od 6 do 20 včelstiev je toto percento 12,88%.
Verím, že v budúcnosti nastane v tomto smere nejaká racionalizácia (od slova racio - rozum). Viem že nie ste v tejto veci namočení len vy, že má do toho hovoriť aj Min. financií, avšak myslím, že pri dobrej vôli sa dá vyriešiť veža k dobrému koncu
Ďakujem