PDA

View Full Version : Prosba o radu


Kassai Ivett
09-05-2003, 16:05
Vážený Pán Minister!
Chcela by som sa Vás prosiť o radu, ktorá sa týka využívania podpory ministersva pôdohospodárstva, prípadne nejakého fondu EU.
Tohto roku naša rodina kúpila vinicu na východe Slovenska, neďaleko od Tokajskej oblasti, kde aj žijeme. 5-6 hektárov chceme vzužiť na pestovanie hrozna, ktoré by sme potom spracovali, a predávali ako víno. Pri vinici sa nachádza objekt, ktoré už aj dávno využívali na spracovanie hrozna. My by sme tiež využili na podobný účel, ale aj na agroturistiku. Pod objektom sa nachádza vežká pivnica, kde by sme jednak skladovali víno, ale s rozdelením pivnice druhú čásť by sme využili na predaj vína pre turistické skupiny, ktoré pravdepodobne prídu aj k nám vo väčsom počte. Bude pre nich príťažlivé aj kúpalisko, ktoré sa bude stavať v bízskom budúcnosti samospráva, peniaze na výstabu majú.
Celý objekt by sme chceli zrekonštruovať, v podkroví by sme vytvorili ubytovanie min. pre 15 ludí, ale keď budeme mať finančné prostriedky, tak aj na 30, aby sa zmestila počet turistov jedného autobusu, a vytvorili by sme aj spoločenskú miestnosť.
V druhom objekte, ktorý bol stavaný ako menší rodinný dom, by sme vytvorili kuchyňu, kde by v prípade záujmu sa dalo aj stravovať.

To, čo by sme potrebovali, je financie najprv pre zasadenie pôdy, ktorá je zaregistrovaná ako vinica. Viem, že min. pôdohosp. zatiaž podporuje sadenie viníc, ale termín požiadania podpory je už dávno za nami. Vinicu sme kúpili v marci, momentálne prebiehá prevod na naše meno. So sadením by sme nechceli čakať do budúceho roka, takže chceli by sme využiť nejakú podporu podža možnosti ešte tento rok. Prosím vás, aby ste nás oboznámili s možnosťami v tejto oblasti.
Ostatné plány by sme realizovali postupne, ale predaj vína v pivnici by sme začali už na budúci rok, máme totiž aj iné vinice, ktoré sme zdedili, kúpili aj sadili, spolu naša rodina. Otec je ináč SHR už viac rokov, a naša rodina sa zaoberá min. 25-30 rokov pestovaním zelenín. Náš prvý problém je jednak to, ako môžeme získať certifikát, aby sme mohli predávať víno už na budúci rok. Druhý problém je, že pri využívaní rôznych fondov, aj EU, je potrebná vo väčšine prípadov 50 percentná spoluúčať. Chcela by som vedieť aj to, že či sa v našom prípade môže započítať kúpna cena do spolufinancovanie projektov, alebo či neexistujú menšie projekty ktoré by sme mohli využiť? Vežmi pekne ďakujeme za vašu odpoveď, dúfam, že nám budete môcť poradiť.
A ešte jednú otáyku by som mala, či by sme náhodou nemohli komunikovať aj v maďarskom jayzku?

Zsolt Simon
15-05-2003, 08:51
Vážená pani Kassai,

vítam vašu snahu začať v širšej miere podnikať v pôdohospodárstve. Z vašich riadkov však vyplýva určitá neinformovanosť a neznalosť základných podnikatežských krokov. Samozrejme, že vám rád na otázky odpoviem, ale pre váš podnikatežský úspech bude dôležité dôkladne si naštudovať predpisy a vyhlášky, bez ktorých znalostí po našom pristúpení do EÚ nebude možné získať finančné prostriedky.
Ale aby som bol konkrétny, pýtate sa ma na finančnú podporu rekonštrukcie a výsadby vinohradov. Túto podporu a kroky, ako ju získať rieši paragraf 29, Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 21. Januára 2003 č. 148/2/2003-100.
Pestovanie viniča z ktorého je hrozno určené na výrobu vína je z prostriedkov SAPARD-u nepodporovatežné. Podporu možno získať iba na pestovanie hrozna určené na priamy konzum.
Pokiaž ide o podporu rozvoja agroturistiky tak podrobné pokyny získate v Opatreniach č.4 „a“ metodických pokynov, na internetovej stránke www.sapard.sk. Upozorňujem vás na ich dôkladné preštudovanie, pretože v tomto prípade musíte splniť základné ekonomické a špecifické podmienky.
Ďalej sa ma pýtate či je možné započítať kúpnu cenu do spolu financovania projektov. Odpoveď je v tomto prípade zamietavá, takýto postup pravidlá SAPARD vylučujú.
Čo sa týka vašej otázky na podmienky predaja vína, tak stolové víno môžete predávať bežne, samozrejme pri dodržaní príslušných zákonov a vyhlášok. Pokiaž ide o akostné vína, vína s prívlastkom alebo tokajské vína, čo je zrejme váš prípad, musia tieto prejsť zatriedením, ktoré robia pracovníci Výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho, na základe Prílohy č.1 Vyhlášky č.42 z roku 2003. Postup je taký, že pracovníci VÚVV odoberú vzorku vína priamo u vinára a toto posúdia po senzorickej a analytickej stránke. Ak je všetko v poriadku a víno zodpovedá požiadavkám uvedenej prílohy vyhlášky, osvedčenie vydáva na návrh VUVV, Ústredný kontrolný a skúšobný ústav v Bratislave.



S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR