PDA

View Full Version : Dostaneme odpoveď?


Ing.Jozef Fabian
28-04-2003, 13:07
Vážený pán minister !

V súvislosti s tým, že už prešlo viac ako 3 mesiace čo som sa dožadoval odpovede od Vás na môj príspevok,, AKO SI TO MÁMA VYSVETLIŤ" uverejnený dňa 21. januára 2003 vo Vašom ,, Fórume ministra" si Vás dovolujem zdvorilo požiadať o Vaše stanovisko k dannej problematike aby som mohol vysvetliť vaše stanovisko v komisii požnohospodárstva, vodného a lesného hospodárstva pri Zastupitežstve Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Za porozumenie Vám ďakujem,

Ing. Jozef Fabian

podpredseda TSK

Zsolt Simon
15-05-2003, 07:37
Vážený pán Fabián,

vopred prijmite moje ospravedlnenie za meškajúcu odpoveď, ktorá bola zapríčinená žudskou chybou v počítačovej evidencii. Verím, že sa nebude opakovať.

Čo sa týka vašej otázky smerujúcej k zákonu 229/1991, skutočnosť je taká, že sme pripravili „ Návrh zákona o úprave lehoty na uplatnenie niektorých nárokov vyplývajúcich zo zákona č. 229/1991 Zb. o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému požnohospodárskemu majetku v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 180/1995 Z.z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom v znení neskorších predpisov“. Návrh prešiel pripomienkovým konaním a teraz je zaradený na rokovanie Legislatívnej rady vlády.

Pokiaž ide o vašu otázku týkajúcu sa návrhu zrušenia poplatkov za vyňatie požnohospodárskej pôdy, ide skutočne o závažný problém. Črtá sa viacero možností, najschodnejšia sa zdá cesta stanovenia výšky ceny pôdy, ako aj uvedomenie si miery zodpovednosti každého z nás, že každý záber pôdy ukrajuje z ničím nenahraditežného prírodného zdroja.

S vašim tretím konštatovaním ohžadom liberalizácie trhu a slobodnej konkurencii nemôžem celkom súhlasiť, pretože Slovenská republika, tak ako aj Európska únia môžu uplatňovať nástroje na ochranu domáceho trhu v súlade s WTO. Splnenie kritéria na zavedenie ochranných opatrení je mimoriadne prísne zo strany WTO sledované, preto sa tieto nástroje využívajú len vo výnimočných prípadoch. V čom s vami súhlasím je skutočnosť, že SR má relatívne nízku colnú ochranu a táto sa v zmysle dohôd WTO nemôže navyšovať, iba v prípade odôvodnených ochranných opatrení.

Európska únia na netarifnú ochranu svojho trhu používa celý rad cenových a regulačných nástrojov v rámci spoločnej požnohospodárskej politiky. Vstupom SR do EÚ príjme naša republika úroveň ciel únie, ako aj všetky nástroje SPP, teda je predpoklad relatívne vyššej ochrany trhu pred dovozmi z tretích krajín.


S pozdravom
Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR