PDA

View Full Version : Ako si to máme vysvetliť?


Ing.Jozef Fabian
28-04-2003, 12:21
Vážený pán minister !

Dovolujem si Vám pripomenúť, že dňa 21.januára 2003 som sa na Vašej webovej stránke MP SR vo ,,fórume ministra" dotazoval na niektoré otázky v oblasti agrárnej politiky. Odpoveď som k dnešnému dňu nedostal z toho dôvodu sa znovu na Vás obraciam a zdvorilo Vás žiadam keby ste mi mohli odpovedať. Verím, že ste neodpovedali z dôvodu pracovnej vyťaženosti a za odpoveď Vám vopred ďakujem.

S pozdravom,

Ing. Jozef Fabian

Zsolt Simon
15-05-2003, 07:39
Vážený pán Fabián,

vopred prijmite moje ospravedlnenie za meškajúcu odpoveď, ktorá bola zapríčinená žudskou chybou v počítačovej evidencii. Verím, že sa nebude opakovať.

Čo sa týka vašej otázky smerujúcej k zákonu 229/1991, skutočnosť je taká, že sme pripravili „ Návrh zákona o úprave lehoty na uplatnenie niektorých nárokov vyplývajúcich zo zákona č. 229/1991 Zb. o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému požnohospodárskemu majetku v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 180/1995 Z.z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom v znení neskorších predpisov“. Návrh prešiel pripomienkovým konaním a teraz je zaradený na rokovanie Legislatívnej rady vlády.

Pokiaž ide o vašu otázku týkajúcu sa návrhu zrušenia poplatkov za vyňatie požnohospodárskej pôdy, ide skutočne o závažný problém. Črtá sa viacero možností, najschodnejšia sa zdá cesta stanovenia výšky ceny pôdy, ako aj uvedomenie si miery zodpovednosti každého z nás, že každý záber pôdy ukrajuje z ničím nenahraditežného prírodného zdroja.

S vašim tretím konštatovaním ohžadom liberalizácie trhu a slobodnej konkurencii nemôžem celkom súhlasiť, pretože Slovenská republika, tak ako aj Európska únia môžu uplatňovať nástroje na ochranu domáceho trhu v súlade s WTO. Splnenie kritéria na zavedenie ochranných opatrení je mimoriadne prísne zo strany WTO sledované, preto sa tieto nástroje využívajú len vo výnimočných prípadoch. V čom s vami súhlasím je skutočnosť, že SR má relatívne nízku colnú ochranu a táto sa v zmysle dohôd WTO nemôže navyšovať, iba v prípade odôvodnených ochranných opatrení.

Európska únia na netarifnú ochranu svojho trhu používa celý rad cenových a regulačných nástrojov v rámci spoločnej požnohospodárskej politiky. Vstupom SR do EÚ príjme naša republika úroveň ciel únie, ako aj všetky nástroje SPP, teda je predpoklad relatívne vyššej ochrany trhu pred dovozmi z tretích krajín.


S pozdravom
Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR