PDA

View Full Version : Bolo požnohospodárstvo vopred obetované?


Ing.Jozef Benčík
23-04-2003, 12:28
Vážený pán minister,

Dovožte mi, aby som zareagoval na článok uverejnený v RN dňa 24.4.2003 s vyššie uvedeným názvom, v ktorom Váš štátny tajomník Marián Radošovský odpovedá na niekožko otázok. Reaguje v ňom na niektoré aktuálne otázky s ktorými je problematické stotožniť sa v tom zmysle, či sú adekvátne odborníka na takejto funkcii . Myslím si, že ako štátny tajomník by mal odpovedať na otázky a nie klásť ich nevie komu, ako je to možné, že viaceré firmy investovali do chovu ošípaných, hoci sa v tom nevyznajú. Takéto tvrdenia neobstoja a z jeho pozície by mali odznieť skutočné informácie a nebáť sa vymenovať tie firmy vrátane objemu dotácií, ktoré tak vyčerpali. Stotožňujem sa s jeho názorom, že podpora na podnikanie, by mala smerovať k zvyšovaniu intenzity výroby a užitkovosti. Ale kto iný, ako on mohol prispieť k tomu, veď predsa nové smernice na podporu podnikania ste tvorili spolu a všetci sme očakávali práve takýto trend. Ale žiaž opak je pravdou, okrem toho , že názov dotácia sa zmenil na názov podpora sú smernice vernou kópiou z minulého obdobia, skôr naopak, kým v predchádzajúcich boli olejniny a strukoviny dotované na odpredanú tonu, čo si myslím, že podporilo viac intenzitu, ako tie dnešné kde sú na 1 hektár.
Taktiež si myslím, že kvotované mlieko vydelené určenou užitkovosťou bolo dosť motivačné pre podnikateža, ktorý nedosahoval vysokú intenzitu, pretože jeho reálny stav dojníc bol zďaleka vyšší, ako ten dotovaný. Ale teraz pred vstupom do europskej únie znižovať kvóty mlieka o ktoré sme tak urputne bojovali pri vyjednávaní by bolo neekonomické.
Čo sa týka riešenia situácie s ošípanými hovoriť o nejakej dohode s mäsiarmi môže byť záchytným bodom pre protimonopolný úrad a okrem iného termín do 31.5.2003 je vežmi krátke obdobie na doriešenie situácie.Očakávam, že prísžub aj z Vašej strany p. minister, že ten spracovatež, ktorý vyrába svoje výrobky z dovážanej suroviny, ktorú sme schopní doma vyrobiť, by nemal dostávať na tieto výrobky podporu z domáceho rozpočtu, bude dodržaný.
Verím, pán minister, že pri nástupe do svojej funkcie ste internetom sprístupnili čerpanie dotácií s tým, že budú prehžadné a že odhalíte aj také, ktoré boli neoprávnené, pretože verejnosť to očakáva avšak pán štátny tajomník si kladie v závere článku takú istú otázku "prečo sme poskytovali dotácie tým ktorým nepatrili, prečo sme privatizovali podniky za pätinovú hodnotu," prosím Vás už sa to nebojte konečne zverejniť, tým uistíte aj ostatnú verejnosť, že s tým niečo aj mienite urobiť.
Ďakujem za pochopenie.

Zsolt Simon
18-06-2003, 06:56
Vážený pán Benčík,



vo Výnosoch Ministerstva pôdohospodárstva z 21. Januára 2003 č.148/1 a 148/2/2003, ako aj ich doplnkoch z 8.4.2003 sme sa orientovali najmä na zmenu kritérií tak, aby finančné prostriedky dostali zdravé a ekonomicky perspektívne podnikatežské subjekty. Vaša kritika je preto skôr adresovaná na rozdežovanie dotačných prostriedkov v predchádzajúcom období.
Okolo riešenia situácie s ošípanými sme v poslednom období urobili viacero krokov na zmiernenie situácie. V tejto súvislosti by som však rád poznamenal, že tie kroky ktoré musíme robiť teraz, žiaž v predvstupovom období mali byť riešené s niekožko ročným predstihom, kedy malo byť nastavené zrkadlo pre neschopných chovatežov.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR