PDA

View Full Version : bravcové maso


Jozef Gulik
13-04-2003, 16:25
Rozsirenie prispevku z 9.4.2003
K uvedenému príspevku doplnujem niektoré udaje, ktore stale nie su ujasnené.Mame trvalú zmluvu na dodávku bravcového masa so spracova- telonm Jakub Ilavsky, s.r.o.l Trencianske Stankovce, ktory si plni voci nám zodpovedne platobne podmienky, t.j. spolupraca je na zelatelnej urovni po zlych skusenostiach s Masopriemyslom Prievidza, kde uz takmer 3 roky mame pohladavku v konkurznom konani 1,3 mil. Sk. Problem, ktory vznikol teraz je v tom, ze nie je mozne uplatnit príplatok 8,- Sk nakolko porazku mu realizuje firma CORTE,s.r.o a tým nebol zahrnutý medzi spracovatelov, ktori mozu uplatnovat uvedene zvyhodnenie. Podla cenovej masky porazkarne Corte,s.r.o nám pri dodávkach 9.4. a 12.4. vysla cena 41,55 Sk, resp. 41,27 Sk za kg, avsak cena od nasho zmluvneho odberatela bez moznosti vyuzi- tia priplatku lebo nie je zahrnuty do zoznamu spracovatelov, je cca 32.- Sk. Pri hladani inych, ktori maju Vas súhlas /boli vybrati,lebo splnovali podmien- ky/ nie je záujem o novych dodavatelov a preto musime nadalej plnit zmlu- vu s doterajsim partnerom /sme spokojní s nim, okrem tohto problemu/.Ale pytame sa preco majú byt diskriminovaní prvovýrobcovia takymto rozhodnu- tim, hoci patrime k dodavatelom kvalitneho masa tried S,E,U, ved sme aj slachtitelmi osipanych. Ako postupovat teraz, je takyto postup spravny?

Zsolt Simon
17-04-2003, 07:46
Vážený pán Grulik,

na vašu priamu otázku vám musím dať priamu odpoveď. Áno, postup je správny. Intervenčná požnohospodárska agentúra (IPA) vyhlásila obchodnú verejnú súťaž, ktorej znenie sme zverejnili na internetovej stránke MP SR, ako aj 31.3.2003 v denníku Rožnícke noviny. Okrem toho bolo naše rozhodnutie medializované v Slovenskom rozhlase a verejno - právnej ako aj komerčnej televízii. Termín uzávierky súťaže bol 8.4.2003. Do tohto termínu sa prihlásilo 75 spracovatežov, čo potvrdzuje skutočnosť, že súťaž bola dostatočne v odbornej verejnosti známa.
V žiadnom prípade si vás nedovolím poúčať, ale musím uviesť, že MP SR nemôže ovplyvňovať ani za vás prijímať vaše podnikatežské rozhodnutia , kde a s kým si dohodnete porážanie ošípaných. Len na okraj firma Corte s.r.o. sa do súťaže prihlásila a bola zaradená medzi vybraných spracovatežov.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

Ing. Jozef Gulik
19-04-2003, 15:36
Vazeny pan minister,
precital som Vasu odpoved, ale ma neuspokojila lebo nie je uplna a je len ciastkovo pochopena. Vysvetlim este raz:nasa spolocnost dodava na zaklade zmluvy bravcove maso firme Ilavsky Jakub, s.r.o.,keď porazku mu zabezpecuje firma Corte,s.r.o, ktorá je v zozname, ale firma Ilavsky nie a preto neakceptuje priplatok 8.- Sk/kg. Preco nebola forma prispevku riesena cez prvovyrobcov tak, ze by si uplatnili priplatok cez IPU a tym by nebolo v kalkulacii v spracovatela pocitane s cenou 39.-Sk/kg, ale len s cenou 31,- Sk.Teraz na vyššiu cenu doplatia spotrebitelia a prvovyroba nemusi dostat uvedeny prispevok. Ved by bola asi jednoduchsie pri ziadosti prilozit doklad o kvalite podla porazkoveho protokolu a tym by sa uvedeny problem vyriesil. Teraz nam to pripada, akoby vyhody mali len vyvoleni spracovatelia, ved tito nemajú zaujem o novych dodavatelov a zaroven nas mozu sankcionovat tí, s ktorymi sme uzatvorili zmluvy a od nich by sme odstupili. Ale je taka doba, ze vzdy niekto trpi a niekto ma vyhody.Pravda je u toho, kto rozkazuje aj teraz plati podoba hesla:"Velitel má vzdy pravdu".Sme v období velkonocnych sviatkov a ostava nam len trpiet spolu tak ako ten, ktorého vyrocie krizovej cesty a utrpenia si pripominame. Ostava nam len dufat, ze aj my sa raz dockame vykupenia za terajsie krivdy.Dali sme sa na boj vyrobcov - prvovyrobcov, lebo máme k tomu vztah alebo vraj ine nevieme a tak nam ine nezostava, len drzat hubu a krok a posluchat tych, ktori nám vladnu a odovzdavat im takmer vsetko/vysoke dane, tvrdú pracu, nizke ohodnotenie nasej prace/, ved financministri su naj... Viem, ze priazne sa nedockame a preto prajem nielen nam polnohospodarom vela zdravia, sil, pochopenia a potrebu vydrzania a ocakavania v lepsieho zhodnotenia tych, ktorí pracujú na pôde a vedia aj inak mysliet, ale nie vsetci môzeme byt ministri financii, predsedovia vlady, niektor musi aj trpiet, aby sme dosiahli to, co si dala do vienka /do programu/nasa vrchnost,ved polnohospodari sú len 4 % producentom HDP a bez nich sa dá vstupit medzi bohatych, aspon nebudú musiet prispievat na to nestastne polnohospodarstvo a dat aj inam, ved aj tam treba.Potraviny dovezieme a čo tam po viac ako loo tis. zamestnancoch s najnizsimi zarobkami aspon nebudu kazit priemer velkoeropskemu mestu Bratislava, kde su uz v Európe s platmi, nezamestnanostou. Vidiek je asi hlupy a treba sa ho zbavit. Dakujem vsetkym spolutrpitelom za pochopenie a ospravedlnujem sa tým, ktorych som sa nechtiac dotkol a nepatrí im to.Este raz prajem vsetkym prijemne prezitie Velkonocnych sviatkov v kruhu svojich rodin.Mrzi ma vsak, ze nie prvy krat som pisal na túto stranku a stale mi je skomolovane meno pri odpovediach,neviem co si o tom mam mysliet, ci je to nahoda, alebo sa odpoveda len formalne a rychlo s chybami.



Ing.Jozef Gulik, konatel spol. Polnochov,s.r.o.