PDA

View Full Version : Výzva


ZPPK Zvolen
25-03-2003, 13:17
V ý z v a
z mimoriadneho zasadnutia Predstavenstva a Dozornej rady Zvolenskej požnohospodárskej a potravinárskej komory Zvolen konaného vo Zvolene dňa 24.3.2003.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ––––––––––––
My, účastníci mimoriadneho zasadania Predstavenstva a Dozornej rady Zvolenskej požnohospodárskej a potravinárskej komory Zvolen sme zhodnotili súčasnú situáciu v oblasti agropotravinárskeho trhu nášho regiónu. Informácie o situácii na trhu hydinového a bravčového mäsa a na trhu s mliekom, ktoré sme denne dostávali od našich členov sa žiaž potvrdzujú.
Výrobcovia a spracovatelia hydiny sa už rok zmietajú v problémoch spôsobených dovozmi hydiny najmä z Číny. Domáci trh sa postupne rúca pod vplyvom poklesu ceny na 27,- Sk/kg ž. h.. Tento scenár sa opakuje už viac ako pol roka aj v oblasti jatočných ošípaných. Nadmerné dovozy bravčového mäsa aj tu stlačili cenu na súčasných 29 - 35,- Sk za kg ž. h. Vývoj v oblasti mlieka má iné korene, ale aj v tejto oblasti sa začína prejavovať cielenou politikou vytvorený prebytok tým, že sa prestali subvenovať dodávky na vývoz. Toho dôsledkom je pokles minimálnej ceny z pripravovaných 9,50 na 9,30 Sk/liter.
Vo všetkých troch prípadoch vidíme tie isté dopady. Na pokles cien dopláca v prvom rade predovšetkým požnohospodárska prvovýroba výrazným znížením tržieb a prehlbuje týmto už i tak vysoký deficit finančných prostriedkov v regióne na základné životné potreby subjektov. Predajné ceny v obchodoch pre konečného spotrebiteža nepoklesli tak, aby to zodpovedalo poklesu predajných cien u prvovýrobcov. Na znížení cien v prvovýrobe zarába opäť niekto iný v reťazci spracovania a obchodu. Vo všetkých prípadoch sme zaznamenali nebývalý laxný prístup Intervenčnej požnohospodárskej agentúry SR, ktorá je zo zákona určená riešiť takéto výkyvy na trhu s agrárnymi produktmi. Vyjadrenia a konania niektorých vedúcich predstavitežov MP SR k týmto problémom sú charakteristické žahostajnosťou, pomalosťou a nerozhodnosťou hraničiacou až s nekompetentnosťou. Praktické kroky vedenia ministerstva pôdohospodárstva neukazujú, že chce riešiť tieto problémy. Slová útechy o možnostiach riešenia, ktoré počúvame už niekožko mesiacov, problémy nevyriešili a ani nevyriešia. Tu by sme už radi videli aj nejaké konkrétne a konštruktívne opatrenia, ktoré by zamedzili bezdôvodným dovozom tovarov. Dôsledky tohto prístupu nového vedenia MP SR prakticky vedú k tomu, že v predvstupovom období do EÚ sa požnohospodárska prvovýroba v regióne zmieta na pokraji riešenia existenčných problémov namiesto sžubovanej podpory a vytvorenia aspoň takých podmienok ako majú v predvstupovom období naši susedia v ČR, Maďarsku a Požsku. Naša požnohospodárska prvovýroba, medzi ktorú sa počíta aj prvovýroba v rámci SHR, už nemá kde a komu ustupovať. Na túto situáciu v širšom rozsahu už upozornila aj výzva našich kolegov z RPPK Košice. Problémy sú takmer tie isté,

- 2 -

len s inými dôsledkami a prejavmi a v inom čase. Aj tento spôsob riešenia má byť našou konkrétnou podporou aj v ich úsilí.

Účastníci mimoriadneho zasadnutia Predstavenstva a Dozornej rady ZPPK Zvolen preto vyzývajú:

1. Ministerstvo pôdohospodárstva SR, aby začalo okamžite skutočne riešiť požiadavky odborných zväzov a únií v chove hydiny, ošípaných a mlieka tak, aby naša prvovýroba v týchto odvetviach pocítila výraznú zmenu postojov, opatrení a pozitívnych dôsledkov v oblasti regulácie trhu.
2. Ministerstvo pôdohospodárstva SR k tomu, aby prestalo umelo ospravedlňovať neriešenie problémov v oblasti agropotravinárskeho trhu a aby zabezpečilo okamžité zastavenie dovozov týchto komodít, zaviedlo vyššie dovozné clá, ktoré budú reagovať podža potreby na pohyby cien a proexportné dotácie u našich susedov a aby zabezpečilo vytvorenie podmienok na možný subvenovaný vývoz produktov v čo najkratšom čase.
3. Predstavenstvo SPPK, aby rozhodnejšie, v intenciách zákona o SPPK, realizovalo požiadavky svojich členov na ochranu domáceho trhu voči Intervenčnej požnohospodárskej agentúre SR, MP SR a ostatným štátnym orgánom a ak je potrebné, aby sa v tomto smere využili všetky dostupné prostriedky, výstražný štrajk z toho nevynímajúc. Vyjadrujeme nespokojnosť s doterajším výsledkami riešenia týchto problémov, ktoré neprivodili žiadny obrat v tejto situácii už viac mesiacov.
4. Predstavitežov SPPK v Krízovom štábe požnohospodárov a potravinárov, aby zabezpečili prejednanie tejto výzvy na svojom zasadaní s tým, že môžu využiť náš mandát k príprave výstražného štrajku ak nebudú naplnené naše požiadavky a situácia sa výrazne nezlepší v priebehu jedného mesiaca.
5. Prvovýrobcov mlieka a mäsa v SR k tomu, aby iniciatívnejšie pomohli vytvárať odbytové združenia a stali sa ich členmi, čím by si vytvorili pre budúcnosť lepšie predpoklady na obhajobu svojich záujmov.

Vo Zvolene 24.3.2003


Predstavenstvo ZPPK Zvolen

Dozorná rada ZPPK Zvolen

Ján Hájek
26-03-2003, 05:23
Z pohžadu občana spotrebiteža

V rekordnom čase postavili u nás v N. Zámkoch 2 zahraničné firmy supermarkety Billa a Kaufland. Stavia sa už aj Tesco. Spotrebitež teda bude mať vežký výber spotrebného tovaru a kupovať bude tam, kde to bude pre neho najvýhodnejšie. Z terajšej praxe kupujúceho pozorujem, že občania SR nemajú také národné povedomie, ako je to napr. vo Švajčiarsku, aby prednostne kupovali naše domáce slovenské výrobky. Náš štát ich vedie k takému správaniu sa, lebo domácich výrobcov a to nielen potravín neochraňuje dovoznými clami pre dovážané výrobky. Tieto supermarkety nie sú žiadni žudomilovia. Napr. v Bille nedostanete mlieko z novozámockej mliekárne, Mliekospolu. V COOP-e - Jednota, N. Z. naše domáce mlieko dostaneme, lebo sa domnievam, že aj naďalej berú úplatok od Mliekospolu, aby im robili láskavosť a kupovali mlieko od domácich producentov. Nuž a spotrebitež môže si kú piť za výhodnú cenu mrazené kurčatá aj od HZ z Košíc, lebo hospodári sa u nás tak, že biznis v SR unesie aj dopravu na vežké vzdialenosti.

V supermarketoch je vežký výber vákuovo balených mäsových výrobkov. Už dávno ponúkajú napr. tzv. gazdovskú šunku, ale tento názov so slovenským gazdovstvom nemá nič spoločného, lebo sa tají pôvod a kvalita takýchto mäsových výrobkov. Mäsopriemysel si na svoje príde. Lacno dovezie niekožko ročné mrazené mäso napr. z ČR a tí ho doviezli z Nemecka, kde Bundeswehr, alebo US Army obnovujú staré strategické zásoby mrazeného mäsového tovaru. Predstavme si napr. ako by išlo na odbyt také mäso, keby spotrebitežom „vytrúbili“ čo ponúkajú. Je to však zajedno nášmu Štátnemu zdravotnému ústavu, Štátnej veterinárnej a potravinárnej správe a Štátnej obchodnej inšpekcii, lebo všetci svorne sú ticho. Média sa o takom čomsi nezmieňujú, oni sa zaujímajú o iné kuriozity. Takých Richardov Rybníčkov by sme potrebovali viac. Páči sa mi jeho rozhodnutie „vykúriť“ 1200 nadbytočných pracovníkov STV. Domnievam sa, že aj pán Zsolt Simon mal by nasledovať jeho príklad a stenčiť stav pracovníkov MP SR, lebo mnohí nie sú k ničomu. Dostali chronickú chorobu zvanú profesionálna slepota .a hluchota. Je nemyslitežné, aby správne ekonomicky neusmerňovali výrobu napriek tomu, že za ňu nezodpovedajú, lebo je temer celá ako súkromná. Oni svoje platy tak či tak dostanú bez ohžadu na to, kožkí výrobcovia potravín v SR živoria, alebo upadnú do konkurzu. V okolí N. Zámkov je niekožko zdevastovaných vežkovýkrmní ošípaných, ktoré tak dopadli „prezieravou“ hospodárskou politikou tohoto štátu. Štátom poskytnuté úvery na výstavbu týchto stavieb nikto a nikdy nezaplatí. Zodpovedného niet, to doniesol život, stratené financie sa odpíšu a je to. Ani banky neskrachujú, veď za neviazaný vklad Sk do 30000 Sk platia 0,75 % úrok napr. v SSP. Ak by sme skúsili získať pôžičku z našich peňažných ústavov, tak je to od 12 % vyše. Okrádajú občanov SR ešte razantnejšie ako BMG . Invest apod. a tiež s požehnaním tejto vlády.

Výroba živej hmotnosti ošípaných stojí u mne známeho požnohospodárskeho podniku 44 Sk//kg. V jeho prípade nemá z čoho kryť stratu. V súčasnosti stav už je taký, že mäsopriemysel ponúka napr. iba 30 Sk/kg, ako je badatežné z vášho príspevku. V poslednej Rožníckej besede ťažkal si jeden z požnohospodárov, že cena 1 tony pšenice je 4200 SK a je nepredajná, majú jej na predaj 1500 ton.. Nízka cena je preto, lebo pšenicu mlynári nakupujú výhodnejšie z dovozu. Na povedomie občana slovenského štátu kašlú, lebo majú vidinu svojho zisku a náš štát im pritom asistuje, lebo domácich producentov neochráni dovozným clom a dovožuje, aby SR bola aj smetiskom potravín. Časy o hlásaní potravinovej bezpečnosti z vlastných zdrojov SR sú preč. Možno, že by mohli pomôcť z MZ SR, ale tí asi počkajú, až u nás sa objaví a rozšíri infekčný vírusový zápal pžúc šíriaci sa z Ázie, vtáčia chrípka z Holandska apod.. Nikto doopravdy nevyskúmal, prečo máme v SR prím, vraj 11 prípadov BSE, mimo ohnisko jej pôvodu Vežkej Británie. Domnievam sa, že je to jednoduché. Doviezli sme kontaminované mliečne náhradky pre težatá, resp. kontaminovaný loj, lebo sme tak nemožní, že v SR nevedeli sme to vyrobiť.

Slovenským požnohospodárom pomohlo by hžadanie viacerých chrabrých Jankov známych z rozprávok, aby doniesli pre našich výrobcov potravín živú vodu a uzdravili ich výrobnú činnosť. Možno by postačilo aj to, aby 400 zamestnancov na MP SR nepovažovalo požnohospodárov Slovenska za nešikovných hlupákov, ktorí nevedia hospodáriť tak, aby boli konkurencie schopní s výrobcami potravín z krajín odkiaž dovážame tieto výrobky dotované ich vládami. .
Ján Hájek

Zsolt Simon
17-04-2003, 07:28
Vážení členovia Predstavenstva a Dozornej rady ZPPK Zvolen

pozorne som si prečítal znenie vašej výzvy a zároveň som si položil otázku, či je vaša ZPPK členom Slovenskej požnohospodárskej a potravinárskej komory? Domnievam sa, že áno a tak ma prekvapuje skutočnosť, že nepostupujete koordinovane s je volenými predstavitežmi, pretože nezdá sa mi konštruktívne, aby výzvy podobného druhu zverejňovali viaceré organické súčasti SPPK.
Pre vašu informáciu aj napriek tomu uvediem, že na ministerstve momentálne riešime zložité problémy súvisiace výrobou, odbytom, vývozom a dovozom mlieka, bravčového mäsa, čiastočne aj hydiny. Ďalej rokujeme so zástupcami pestovatežov sladovníckeho jačmeňa a k týmto všetkým komplikovaným problémom hžadáme systémové riešenia. Vaše vyhlásenia smerom k ministerstvo sa mi preto nezdajú celkom korektné.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR
ZPPK Zvolen napísal:
>
> V ý z v a
> z mimoriadneho zasadnutia Predstavenstva a Dozornej rady
> Zvolenskej požnohospodárskej a potravinárskej komory Zvolen
> konaného vo Zvolene dňa 24.3.2003.
> –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ––––––––––––
> My, účastníci mimoriadneho zasadania Predstavenstva a
> Dozornej rady Zvolenskej požnohospodárskej a
> potravinárskej komory Zvolen sme zhodnotili súčasnú
> situáciu v oblasti agropotravinárskeho trhu nášho regiónu.
> Informácie o situácii na trhu hydinového a bravčového mäsa a
> na trhu s mliekom, ktoré sme denne dostávali od našich členov
> sa žiaž potvrdzujú.
> Výrobcovia a spracovatelia hydiny sa už rok zmietajú v
> problémoch spôsobených dovozmi hydiny najmä z Číny. Domáci
> trh sa postupne rúca pod vplyvom poklesu ceny na 27,-
> Sk/kg ž. h.. Tento scenár sa opakuje už viac ako pol roka aj
> v oblasti jatočných ošípaných. Nadmerné dovozy bravčového
> mäsa aj tu stlačili cenu na súčasných 29 - 35,- Sk za kg ž.
> h. Vývoj v oblasti mlieka má iné korene, ale aj v tejto
> oblasti sa začína prejavovať cielenou politikou vytvorený
> prebytok tým, že sa prestali subvenovať dodávky na vývoz.
> Toho dôsledkom je pokles minimálnej ceny z pripravovaných
> 9,50 na 9,30 Sk/liter.
> Vo všetkých troch prípadoch vidíme tie isté dopady. Na
> pokles cien dopláca v prvom rade predovšetkým
> požnohospodárska prvovýroba výrazným znížením tržieb a
> prehlbuje týmto už i tak vysoký deficit finančných
> prostriedkov v regióne na základné životné potreby subjektov.
> Predajné ceny v obchodoch pre konečného spotrebiteža
> nepoklesli tak, aby to zodpovedalo poklesu predajných cien u
> prvovýrobcov. Na znížení cien v prvovýrobe zarába opäť niekto
> iný v reťazci spracovania a obchodu. Vo všetkých prípadoch
> sme zaznamenali nebývalý laxný prístup Intervenčnej
> požnohospodárskej agentúry SR, ktorá je zo zákona určená
> riešiť takéto výkyvy na trhu s agrárnymi produktmi.
> Vyjadrenia a konania niektorých vedúcich predstavitežov MP
> SR k týmto problémom sú charakteristické žahostajnosťou,
> pomalosťou a nerozhodnosťou hraničiacou až s
> nekompetentnosťou. Praktické kroky vedenia ministerstva
> pôdohospodárstva neukazujú, že chce riešiť tieto problémy.
> Slová útechy o možnostiach riešenia, ktoré počúvame už
> niekožko mesiacov, problémy nevyriešili a ani nevyriešia. Tu
> by sme už radi videli aj nejaké konkrétne a konštruktívne
> opatrenia, ktoré by zamedzili bezdôvodným dovozom tovarov.
> Dôsledky tohto prístupu nového vedenia MP SR prakticky vedú
> k tomu, že v predvstupovom období do EÚ sa požnohospodárska
> prvovýroba v regióne zmieta na pokraji riešenia
> existenčných problémov namiesto sžubovanej podpory a
> vytvorenia aspoň takých podmienok ako majú v predvstupovom
> období naši susedia v ČR, Maďarsku a Požsku. Naša
> požnohospodárska prvovýroba, medzi ktorú sa počíta aj
> prvovýroba v rámci SHR, už nemá kde a komu ustupovať. Na
> túto situáciu v širšom rozsahu už upozornila aj výzva našich
> kolegov z RPPK Košice. Problémy sú takmer tie isté,
>
> - 2 -
>
> len s inými dôsledkami a prejavmi a v inom čase. Aj tento
> spôsob riešenia má byť našou konkrétnou podporou aj v ich
> úsilí.
>
> Účastníci mimoriadneho zasadnutia Predstavenstva a
> Dozornej rady ZPPK Zvolen preto vyzývajú:
>
> 1. Ministerstvo pôdohospodárstva SR, aby začalo okamžite
> skutočne riešiť požiadavky odborných zväzov a únií v chove
> hydiny, ošípaných a mlieka tak, aby naša prvovýroba v týchto
> odvetviach pocítila výraznú zmenu postojov, opatrení a
> pozitívnych dôsledkov v oblasti regulácie trhu.
> 2. Ministerstvo pôdohospodárstva SR k tomu, aby prestalo
> umelo ospravedlňovať neriešenie problémov v oblasti
> agropotravinárskeho trhu a aby zabezpečilo okamžité
> zastavenie dovozov týchto komodít, zaviedlo vyššie dovozné
> clá, ktoré budú reagovať podža potreby na pohyby cien a
> proexportné dotácie u našich susedov a aby zabezpečilo
> vytvorenie podmienok na možný subvenovaný vývoz produktov v
> čo najkratšom čase.
> 3. Predstavenstvo SPPK, aby rozhodnejšie, v intenciách zákona
> o SPPK, realizovalo požiadavky svojich členov na ochranu
> domáceho trhu voči Intervenčnej požnohospodárskej agentúre
> SR, MP SR a ostatným štátnym orgánom a ak je potrebné, aby sa
> v tomto smere využili všetky dostupné prostriedky, výstražný
> štrajk z toho nevynímajúc. Vyjadrujeme nespokojnosť s
> doterajším výsledkami riešenia týchto problémov, ktoré
> neprivodili žiadny obrat v tejto situácii už viac mesiacov.
> 4. Predstavitežov SPPK v Krízovom štábe požnohospodárov a
> potravinárov, aby zabezpečili prejednanie tejto výzvy na
> svojom zasadaní s tým, že môžu využiť náš mandát k príprave
> výstražného štrajku ak nebudú naplnené naše požiadavky a
> situácia sa výrazne nezlepší v priebehu jedného mesiaca.
> 5. Prvovýrobcov mlieka a mäsa v SR k tomu, aby
> iniciatívnejšie pomohli vytvárať odbytové združenia a stali
> sa ich členmi, čím by si vytvorili pre budúcnosť lepšie
> predpoklady na obhajobu svojich záujmov.
>
> Vo Zvolene 24.3.2003
>
>
>
> Predstavenstvo ZPPK Zvolen
>
>
> Dozorná rada ZPPK Zvolen