PDA

View Full Version : Definovanie termínu "Biele plochy" s návrhom na riešenie.


RPPK Lučenec
24-03-2003, 12:05
Regionálne odbory ministerstva pôdohospodárstva na základe Vašich pokynov vyžadujú, od žiadatežov dotácií, predložiť potvrdenia o tzv.
" BIELYCH PLOCHÁCH ". V tejto súvislosti by sme chceli upozorniť na
problém s pôdou, ktorý ako " ČIERNY PETER " ostáva na požnohospodárskej prvovýrobe. Ide o plochy, pri ktorých sa stane, že ich nikto nechce, lebo súčasný právny stav to neumožňuje riešiť. Užívatelia / požnohospodárska prvovýroba - jedná sa hlavne o novovytvorené subjekty, ktoré by nemali znášať, že tá pôdy začala zarastať ešte v predchádzajúcom vládnom režime / tieto plochy od vlastníkov nepotrebujú.
Vlastníci ich tlačia požnohospodárskej prvovýrobe, lebo ona platí nájomné.
Posunutím do lesov vlastníci prichádzajú o nájomné, lebo lesy nájomné nemusia platiť. Obce sa tiež stavajú proti tomu, lebo prichádzajú o nájomné. Takže čo s nimi ?
Treba to ošetriť právnou normou.

S pozdravom

Ing. Terézia Sókyová
riaditežka RPPK LC

Zsolt Simon
29-04-2003, 10:17
Vážená pani Sókyová,

z hžadiska zákona č. 307/1992 Zb. o ochrane požnohospodárskeho pôdneho fondu v znení neskorších predpisov a z hžadiska zákona č. 61/1977 Zb. o lesoch v znení neskorších predpisov pod pojem „biele plochy“ zaraďujeme dlhodobo zalesnené požnohospodárske pozemky, evidované v katastri nehnutežností ako druh požnohospodárskeho pozemku, najmä ako trvalé trávne porasty alebo ornú pôdu. (§ 9 zákon č. 162/1995 Z.z. o katastri nehnutežností ..., v znení neskorších predpisov, §§ 33 a 34 vyhlášky č. 79/1996 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon o katastri nehnutežností ... v znení neskorších predpisov).
Biele plochy sa vyznačovali a začali riešiť už v od roku 1983 v rámci vyhotovovania lesných hospodárskych plánov (LHP), ale aj za účelom usporadúvania a upresňovania skutočnej výmery požnohospodárskej pôdy s ciežom zosúladenia evidencie nehnutežností so skutočným stavom v teréne. Usporadúvané boli predovšetkým pozemky v dotyku les – požnohospodárska pôda. Niektoré boli preradené do lesného pôdneho fondu iné boli po terénnej úprave ponechané v požnohospodárskom pôdnom fonde ako požnohospodárska pôda. Činnosť vyrovnávania hraníc medzi LPF a PPF skončila rokom 1989.
V ďalšej etape sa výraznejšie začala venovať pozornosť a snaha o riešenie bielych plôch až v roku 1993. V roku 1995 vydalo MP SR usmernenie pre orgány štátnej správy na úseku ochrany PPF a LPF, pre regionálne odbory MP SR, ale aj vlastníkov, nájomcov a správcov požnohospodárskych a lesných pozemkov, zamerané na postup riešenia a právne predpisy podža ktorých je možné biele plochy usporiadať. V podstate právne predpisy platia i dnes. Predmetom postupu bolo usporiadanie pozemkov dlhodobo zarastených lesnými drevinami evidovanými v KN v druhu pozemku požnohospodárska pôda. Okrem pozemkov evidovaných v lesných hospodárskych plánoch (LHP) ako biele plochy boli týmto postupom riešené tiež pozemky, ktoré nie sú evidované v LHP, ale majú charakter bielej plochy. Žiadosti boli predkladané prostredníctvom Lesníckeho výskumného ústavu vo Zvolene (LVÚ). Vzhžadom na vysokú rozdrobenosť pozemkov a väzbu na množstvo vlastníckych vzťahov, ale aj na nedostatok finančných prostriedkov na vyhotovovanie geometrických plánov sa od riešenia bielych plôch prostredníctvom LVÚ upustilo.
Avšak právne predpisy, podža ktorých je možné riešiť biele plochy a usporiadať druh pozemku v teréne s jeho evidenciou v KN platia :
- podža § 2 ods. 1, 2 zákona č. 307/1992 Zb. o ochrane PPF v znení zákona č. 83/2000 Zb. je povinnosťou vlastníkov, nájomcov a správcov požnohospodárskej pôdy zabezpečiť základnú starostlivosť o pôdu podža príslušného druhu pozemku,
- ak charakter pôdy nezodpovedá požnohospodárskej pôde, ale lesnému pozemku, je možné v zmysle § 9 ods. 3 citovaného zákona o ochrane PPF požiadať orgán ochrany PPF o rozhodnutie v pochybnostiach o tom, či pozemky tvoria požnohospodársky pôdny fond, alebo či patria do požnohospodárskeho pôdneho fondu,
- podža § 2 ods. 2 zákona č. 61/1977 Zb. o lesoch v znení neskorších predpisov orgán štátnej správy na úseku lesného hospodárstva ich môže vyhlásiť za LPF.
Podrobnú informáciu o náležitostiach potrebných na konanie a rozhodnutie podža citovaných zákonov poskytne príslušný okresný úrad – odbor PPLH.

Ďalší možným právnym postupom na usporiadanie druhov pozemkov – bielych plôch je postup v zmysle zákona č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách v znení neskorších predpisov cez spracovávané projekty pozemkových úprav, čo je ideálne, pretože je možné usporiadať rozsiahle územie jedným rozhodnutím o chválení projektu pozemkových úprav.

Vežmi dôležitým postupom pri riešení aj bielych plôch je zavedenie systému IACS (Integrovaný administratívny kontrolný systém). IACS slúži na evidovanie a kontroly vyplácania plošných dotácií a je nevyhnutnou zložkou pri čerpaní prostriedkov z EU (priame platby, znevýhodnené oblasti, úhorovanie pôdy, agroenvironmentálne platby, atď.). Súčasťou systému IACS je aj LPIS (informačný systém o pôdnych parcelách). LPIS je v štádiu spracovania a jeho výsledkom bude podrobný prehžad o pôdnych parcelách.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR