PDA

View Full Version : "Možno sa topiaci aj slámky chytí"


Ing. Július Morháč
19-03-2003, 19:15
Námet pre MP SR na zváženie:
„Možno sa topiaci aj slámky chytí“ !
Po jasných signáloch MP SR a sprísnení podmienok pre poskytovanie finančnej pomoci na rok 2003 si veža vedúcich podnikov prvovýroby uvedomuje katastrofálnu hospodársku situáciu a nevedia „kam z konopia“. Krajné možnosti sú dve: Buď sa spoja s prosperujúcim susedom (ak takého majú) a tak nájdu záchranu, alebo ich čaká konkurz. Situácia, vzhžadom na ohrozený počet podnikov, je vážna. Na zníženie rapídneho počtu konkurzov v krátkej dobe, ale aj na lepšiu predvstupovú prípravu do EU, by bolo dobré podkapitalizovaným podnikom poskytnúť finančne nenáročnú, ale účinnú pomoc.
Prílohou žiadosti o podporu podnikania podža Výnosu MP SR č.148/2/2003-100/ je aj podnikatežský zámer. To je logická požiadavka, avšak vzhžadom na pomenovanie (...„zámer“), môže byť otázny jeho obsah. Doteraz sa pod týmto názvom rozumelo zameranie a vyčíslenie výsledkov rastlinnej a živočíšnej výroby (tabužka) väčšinou na jeden rok. To je operatívny zámer a nie perspektívny plán, potrebný na zdôvodnenie investícii. Výsledok je, že veža podnikov zotrváva na uniformnom zameraní výroby z doby centrálneho plánovania. Toto konštatovanie sa pravdaže netýka podnikov prosperujúcich, plánujúcich aspoň v strednodobej perspektíve.
Aby sa zmiernil dôsledok i keď správneho, ale pre tradične konzervatívnych požnohospodárov tvrdého existenčného tlaku, odporúčam zvážiť aj tretiu možnosť: Ponúknuť podnikom hospodáriacim s plusovým výsledkom okolo nuly, len pre rok 2003, „...slámku...“ vo forme zvýšenia % podpory na poskytnutie poradenských služieb /bod 3, písm.a) § 15 Výnos 148/2/2003-100/ na Strategický projekt zvýšenia konkurencieschopnosti podniku. Ak podniky ponúknutú pomoc využijú, získajú odporúčania, ako:
ˇ transformovať riadenie s ciežom zvýšiť v podniku podnikatežské aktivity,
ˇ razantne reštrukturalizovať výrobu, aby sa čo najoptimálnejšie využili lokálne prírodné a ekonomické podmienky, zohžadnili očakávané vplyvy našho vstupu do EU a liberalizačné tendencie globalizácie v rámci WTO,
ˇ racionalizovať výrobu aj s využitím princípov ekonomických zákonov platných v trhovom požnohospodárstve.
S ciežom zvýšiť konkurencieschopnosť podniku v závere Strategického projektu bude rekapitulácia návrhnutých opatrení a časové etapy ich realizácie:
ˇ v prvej etape extenzívnou formou tvorby zisku bez (alebo s minimom) nárokov na investície
ˇ potom, do roku 2006, intenzívnou formou za finančnej pomoci z programu SAPARD.
Ak by sa námet cez RO MP uviedol do života, váhajúce podniky by sa skôr rozhodli požiadať o radu. Progresívne riešenia v Strategickom projekte, vypracované po konzultáciách s Top manažmentom, môžu v trhových podmienkach zvýšiť nádej a oživiť podnikatežské aktivity nevyhnutné k záchrane podniku.
Strategický projekt zvýšenia konkurencieschopnosti podnikov je systémové opatrenie aj nadpodnikového významu. Plánovanie etáp rozvoja podnikov progresívnymi riešeniami a zdôvodnenými investíciami, zvýši efektívnosť ich využitia a zníži aj riziko z nevyčerpania prostriedkov finančnej pomoci z programu SAPARD.

Zsolt Simon
09-04-2003, 09:17
Vážený pán Morháč,

pravidlá možnosti podpory tak ako konštatujete udávajú Výnosy MP SR. Pri ich tvorbe sme využili výsledky širokej mediálnej diskusie a vzhžadom na rozsiahlosť a široký záber požnohospodárskej prvovýroby sme sa snažili zostaviť paragrafové znenie Výnosov tak, aby sme obsiahli čo najväčšiu časť subjektov a fyzických osôb požnohospodárskej prvovýroby.
Vami navrhovanú tzv. tretiu cestu som si pozorne prečítal a poznatky z nej využijem vo svojej ďalšej práci.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR