PDA

View Full Version : Ako začať


Jozef Ján
15-03-2003, 19:15
Vážený pán minister,
som obyčajný človek, mám 5ha pôdy. Rád by som sa zapojil do projektov EU a s pomocou dotacii podnikal. Čítam tie diskusie a nerozumiem ničomu. Na Reg.odbore mi strčia do rúk zákon jeden, druhý a myslia si, že mi pomohli... Ja však tomu nerozumiem nič... Neexistuje nejaká "kuchárka" - zjednodušený návod ako postupovať ak chovám dobytok napr. 3 kravy pre mlieko, alebo chcem vysadiť lesný porast na plochu 2ha ? Ako začať keď mám myšlienku, viem si to spočítať ? Potreboval by som jednoduchý postu a vzorový projekt. Zdá sa mi však akokeby som chcel kilo zlata... ďakujem
Jozef J.

Zsolt Simon
05-05-2003, 16:34
Vážený pán Ján,

na Vašu otázku je skutočne ťažko odpovedať, pretože Vaše podnikatežské aktivity budú len vtedy úspešné keď sa dokonale oboznámite s pravidlami podža ktorých budete v zmenených podmienkach podnikať. Prakticky neexistuje žiaden zjednodušený univerzálny návod ktorý by Vám pomohol.
Podža toho čo uvádzate, v prvej časti otázky, by v budúcnosti išlo o režim platný pre malých farmárov (do 92 ton produkcie) z pohžadu plodín na ornej pôde. Znamená to, že takýto farmár nebude musieť vyňať 10 % svojej výmery z obrábania.
Pokiaž ide o dojnice, bude musieť mať chovatež kvótu na produkciu od Intervenčnej požnohospodárskej agentúry a to buď vo forme kvóty na spracovanie, alebo kvóty na priame predaje. V podmienkach Európskej únie každé mlieko ktoré opustí farmu podlieha kvotácii.
Zalesňovanie, ktoré tiež spomínate je jedným z opatrení v rámci Plánu rozvoja vidieka. Tento plán je v súčasnosti v štádiu rozpracovanosti.
Z toho čo som v krátkosti uviedol vyplýva, že spektrum usmernení a opatrení je vežmi široké a nedá sa vtesnať do univerzálneho rámca. Budete teda musieť podrobne preštudovať podmienky podnikania a podža toho upresniť Váš podnikatežský zámer, čím sa v budúcnosti vyhnete sklamaniu a finančným stratám.


S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR