PDA

View Full Version : skušanie vzoriek mlieka


Ing Ján Kliský
11-03-2003, 09:23
Vážený pán minister,
úprimne ďakujem, že ste sa problémom hodnotenia mlieka v centrálnych skušobných laboratŕiách, ktorý som Vám prostredníctvom E-mailu "Fórum ministra" predostrel, zaoberali. Sledujem pozorne množstvo nahromadených problémov, ktoré riešite a je mi žúto, že aj ja k nim pridávam ďažší. Poznám však vežmi dobre celý okruh zainteresovaných osôb rezortu v tejto problematike a obávam sa, že okrem Vás prípadne štátneho tajomníka nebude vyvíjaná vežká snaha na ich vyriešenie.
Od toho času situácia pokročila v tom smere, že Národné referenčné laboratórium , vybavené v rámci programu PHARE a kofinancovaním zo štátneho rozpočtu nákladom cca 30 mil. Sk nám neurobilo službu ani za 1 Sk, vôbec si neplní svoje povinnosti , ktoré mu z jeho určenia vyplývajú a namiesto toho ponúka nie nákladovú ale dumpingovú cenu za vykonávanie rozborov mlieka namiesto nás. Robí to pritom len starou metodikou, teda nie na novom prístroji, ktorý nie je doposiaž validovaný a tým aj s nižšími nákladmi . Program PHARE však s takýmto zámerom určite realizovaný nebol.
Vážený pán minister, v súčasnej dobe od hodnotenia vzoriek mlieka v našom centrálnom laboratóriu odstúpili traja spracovatelia mlieka (Galanta, Vežký Meder, N.Mesto n/V), ďažší (Topolčany, Levice a Nitra ) nám oznámili odstúpenie v najbližšej dobe, ak sa situácia nezmení.
Vežmi naliehavo Vás prosím o prijatie, prípadne u Vášho štátneho tajomníka, aby som Vás mohol informovať skôr, než budú o probléme informovaní zahraniční autori projektu. Som pripravený predložiť aj návrh opatrení, ktoré by túto situáciu riešili.

S úctou Ing Ján Kliský