PDA

View Full Version : Spracovanie včelieho medu


Ing. Arpád Németh
10-03-2003, 16:29
Vážený pán Minister,
keď sa Vám nepodarilo mňa prijať, pokúsim sa Vás takou formou osloviť.
Naša spoločnosť sa už 10 rokov zaobedrá s výkupom a spracovaním včelieho medu a aj s následným exportom do EU. 85 % našej produkcie tvorý export. Vežmi výtam zaradenie problematiky včelárstva do programu Sapard a pevne verím, že tí včelári, ktorí so včelárením počítajú aj naďalej v tomto projekte nájdu svoje záujmy. Snažím sa na včelárskych schôdzach včelárov informovať o podmienkach vstupu do EU o možnostiach včelárov v EU atď. Nakožko máme stály kontakt s každouz krajinou EU ohžadne obchodovania včelieho medu som vždy v "obraze".
Pri vývoze a dovoze včelieho medu máme vežké administratívne problémy, čo vežmi brzdí aj moje podnikatežské aktivity. Jedná sa a vydávanie vývozných a dovozých povolení včelieho medu. Za každý dovoz treba dodať skoro vždy novú žiadosť, lebo tam treba presne zadať meno a adresu dodávateža, čo dopredu nikdy neviem. Prosím Vás zrušte tieto vývozné a dovozné povolenia, lebo sú totálne zbytočné. Ani jeden štát okolo nás to už nevydáva. Stačí povolenie okrosného veterinára na skutočný dovoz a vývoz medu. Vežmi by ste užahčili našu prácu. Naša Štátna veterinárna správa je štát v štáte. Podža mňa Okresná veterinárna správa by vedela takéto povolenia vydať ak už sú potrebné.
Vežmi by som Vás prosil o prijatie aby som Vás vedel informovať o našich ďalších problémoch ako aj úspechoch.
Viem že ste priatežom včelárov ako aj spracovatežov.
S hlbokou úctou

Németh Árpád

Zsolt Simon
19-03-2003, 09:37
Vážený pán Ing. Németh,

vo Vašom príspevku ste vyjadrili nespokojnosť nad zbytočnosťou licencovania včelieho medu pri dovoze, čo svojim spôsobom brzdí Vašu podnikatežskú činnosť a vytvára ďalšie administratívne problémy.
Účel automatických licencií v rezorte pôdohospodárstva spočíva v tom, že takto monitorujeme vývoj dovozu a vývozu zvlášť citlivých komodít s určitým časovým predstihom, pretože údaje colných orgánov, prichádzajú ku nám so značným oneskorením. Práve včasná informácia nám umožňuje vykonať operatívne opatrenia zamedzujúce nežiadúce dovozy zvlášť citlivých agropotravinárskych komodít.
MP SR však aj napriek týmto skutočnostiam pristúpilo od 1.1.2003 k radikálnemu zníženiu počtu agropotravinárskych komodít, ktoré podliehajú režimu licencovania. Povinnosť predkladania automatických licencii pri dovoze agropotravinárskych komodít platí len na tie druhy tovaru, ktoré sú predmetom medzinárodných záväzkov SR resp. ktoré sú surovinami strategickej povahy.
Pre rok 2003 platí vyhláška MH SR č. 755/2002 Z.z., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška MH SR č. 15/1998 Z.z. o podmienkach udežovania úradného povolenia na dovoz a vývoz tovaru a služieb v znení neskorších predpisov, kde položka HS 0406 00 colného sadzobníka prírodný med nie je zaradená medzi položkami na ktoré sa vzťahujú pri dovoze resp. vývoze automatické licencie.
Prírodný med ako produkt živočíšneho pôvodu však podlieha veterinárnej kontrole pri dovoze i vývoze, pričom povolenie je oprávnená vydávať Štátna veterinárna a potravinová správa Bratislava.



S pozdravom
Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

Ing. Arpád Németh
19-03-2003, 16:12
Vážený pán Minister,
Ďakujem za Vašu odpoveď. Asi ste ma zle pochopili, mňa ako aj ostatných podnikatežov nie Vaše Ministerstvo brzdí ale Štátna veterinárna správa. Prečo musia byť vývozné a dovozné povolenia vydábvané len v Bratislave, a nie na okresných veterinárnych spávach? A vôbec na vývoz prečo je potrebné vývozné celoročno veterinárne povolenia vydané v Bratislave? Madarsko napr. rieši oveža operatývnejšie a stačí len veterinárne povolenie na vývoz vydané a podpísané príslušným doktorom priamo pri vývoze alebo dovoze.
ďakujem
Németh

Zsolt Simon
17-04-2003, 07:36
Vážený pán Németh,

systém vydávania rozhodnutí o stanovení veterinárnych podmienok na dovoz a vývoz tovarov podliehajúcich veterinárnej kontrole je zavedený už od vzniku samostatnej Slovenskej republiky a bol za toto obdobie viac krát upravený. Týmto systémom je zabezpečená pri dovoze ochrana zdravia žudí a zdravia zvierat pred zavlečením a rozšírením nákazlivých chorôb zvierat a pred dovozom zdraviu škodlivých živočíšnych produktov a krmív a pri vývoze garantovanie veterinárnych požiadaviek, ktoré spĺňa Slovenská republika. Podobný systém vydávania individuálnych povolení na dovoz, vývoz a dokonca aj na tranzit tovaru podliehajúceho veterinárnej kontrole ústredným veterinárnym orgánom je zavedený napríklad v Požsku, Českej republike, Nemecku atď.
Naša Štátna veterinárna a potravinová správa vydáva rozhodnutia o stanovení veterinárnych podmienok na dovoz a vývoz v súlade so zákonom NR SR č.71/1967 Zb. o správnom konaní, ako aj zákonom č. 488/2002 Z.z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov.
Tožko na úvod tejto zložitej a vežmi závažnej problematiky. Aby som však konkrétne odpovedal na vašu otázku. Za súčasných podmienok nemôžeme delegovať systém vydávania rozhodnutí na regionálne veterinárne a potravinové správy z viacerých závažných dôvodov. Medzi najhlavnejší patrí skutočnosť, že regionálne veterinárne a potravinové správy (ktorých je 40) nemajú okamžitý dokonalý prehžad o nákazovej situácii v jednotlivých krajinách dovozu a vývozu a preto nemôžu správne rozhodnúť a my si nemôžeme dovoliť žiadne pochybenie v týchto otázkach.
Pred vstupom Slovenskej republiky do EÚ však dôjde ku zmene tohto systému tak, aby sa prispôsobil systému zavedenému v EÚ.


S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR