PDA

View Full Version : podnet


chovatel
05-03-2003, 17:20
Vážený pán minister, po prečítaní výnosu zo dňa 21.1.2003 o podpore podnikania v požnohospodárstve, viem ako ušetriť cca 3.mil. sk, ktoré neprávom poskytujete Zväzu chovatežov ošípaných BA, na tzv. " TEST
ÚŽITKOVÉHO HYBRIDA"ktorý na svete už hádam nikto nerobí. Pre Zväz
je to dobrý príjem a pre nás chovatežov je to len starosť a strata.
Odstavčatá ktoré sú dodávané na Stanice výkrmnosti a jatočnej hodnoty
na náklady dopravy chovateža sú vyberané bez dodržania pohlavia,stupňa hybridizácie a váhy. Vo výnose §9 odstavec 9 bod c, sa píše "ukončený a
použitý test". Výsledky z testu sme za 2 roky nedostali.
Zväz dostane na jeden kus odstavča 1500 SK štátnu dotáciu, takže ho má od chovateža zadarmo. Túto tzv.podporu podnikania zobral Zväz ako zbohatnúť, keď zo svojej farmy Oždza výkrmové odstavčatá - po terminálnych kancoch presúva na svoje testačné stanice. To nie je test
úžitkového hybrida. Hlavný dôvod nie je preverovanie, ale získanie dotácie 1500 SK za kus. Ministerstvo pôdohospodárstva zaplatí dotácie úplne nezmyselne. Dokedy ešte budete tento Zväz takto podporovať?
Vydanú úpravu výnosu uverejnenú v tlači 5.3.2003 nepovažujem za dobré riešenie.


CHovatež

ZCHOS-D
13-03-2003, 12:05
Vážený chovatež!
Na základe uvedeného podnetu považujeme za potrebné oznámiť Vám stanovisko Zväzu chovatežov ošípaných na Slovensku – družstvo k navrhnutým „úsporným“ opatreniam:
Naša organizácia vykonáva činnosti na úseku šžachtenia chovu ošípaných na základe poverenia Ministerstva pôdohospodárstva SR a podža zákona 194/98 Z.z. a príslušných paragrafov a odsekov.
Základom šžachtitežskej činnosti je testácia rôznych plemien, ktoré sa zúčastňujú na hybridizačnom procese. Výsledným produktom je tzv. finálny hybrid, ktorý je konečným ciežom každého hybridizačného programu. Úžitkové vlastnosti finálneho hybrida nie je možné objektívne overiť bez testácie. Čím viac kusov je preverených, tým sú údaje spožahlivejšie. Ubezpečujeme Vás, že vežmi dobre poznáme systém testácie v EÚ, ako aj v jednotlivých štátoch, kde je testácia úžitkového hybrida neodmyslitežnou súčasťou šžachtitežského procesu.
Čo sa týka farmy v Oždzi, je zrejmé, že ste vežmi dobre informovaný, potom ale musíte vedieť aj to, že táto farma bola kúpená s ciežom overiť jednotlivé hybridné kombinácie, ktoré chceme doporučiť. Za týmto účelom sa obnovuje základné stádo prasnicami rôznych materských plemien a hybridných kombinácií. Považujeme to za vežký pokrok, pretože dôverne poznáme genetické zázemie všetkých prasníc a nemusíme touto činnosťou zaťažovať chovatežov. U úžitkových hybridov z iných zdrojov, sú dohodnuté tržné ceny a za samotnú testáciu chovatelia neplatia. Náklady spojené s touto činnosťou hradí naša organizácia. Sme prekvapení, že odporúčate znížiť dotácie na túto činnosť. V štátoch EÚ je výška dotácií na testačnú činnosť minimálne 50 – 60 %, v prípade našej organizácie len 18 – 20 %. Ak by došlo k zníženiu dotácii budú musieť tieto náklady uhrádzať sami chovatelia, alebo budeme nútení testačnú činnosť pozastaviť.
Testačná činnosť je vykonávaná presne podža STN, a navyše je dôkladne kontrolovaná Plemenárskou inšpekciou SR, o čom svedčia zápisnice uložené v našej organizácii.
Na záver nám dovožte, aby sme Vás pozvali do nášho sídla na odbornú diskusiu k uvedenej tematike.

Ostávame s pozdravom a myslíme si, že diskusia tohto typu nepatrí do Fóra ministra, a preto na tejto úrovni považujeme diskusiu z našej strany za ukončenú.


Ing. Ondrej Bučko, PhD.
riaditež oddelenia plemenitby a šžachtenia – ZCHOS - družstvo