PDA

View Full Version : vlastníci pôdy sú paralyzovaní


Eva Petričková
26-02-2003, 15:17
Vážený pán minister,
problém o riešenie ktorého požiadali pred 2 rokmi naše združenie 10 vlastníkov pôdy z Ružindola sa môže zdať ako zlý, neuveritežný sen z nedemokratickej spoločnosti. O čo ide v skratke ?
Doterajší uživatež ich pôdy PPD Ružindol je v konkurze už minimálne 4 roky. Odvtedy týchto 10 vlastníkov pôdy nepodpísalo zmluvy ale dali výpoveď nájomného vzťahu k pôde od roku 1999.
PPD Ružindol je v konkurze a na jeho mieste vznikla firma RUPOS s.r.o. sídliaca v tých istých priestoroch , kde je predsedom Ing. Benko.
Ing.Benko nerešpektuje rozhodnutia OÚ v Trnave, ktorý vydal rozhodnutie
o vytýčení náhradných pozemkov, ako aj rozhodnutie , aby PPD Ružindol zastavilo požnohospodárske práce. Nič nerešpektoval a dva roky pozemky znovu obsial. Navyše Krajský úrad v Trnave odbor pozemkový (nadriadený orgán je práve Minist. požn. ) zrušil rozhodnutie OÚ v Trnave o zastavení požn. prác na inkriminovenj parcele.
Uvádzané dôvody podža nášej mienky sú irelevantné, ale podstata problému zostáva. PPD rozkradlo majetok, neplatilo nájomné a vežmi dobre sa mu darí mariť uplatnenie základných vlastníckych práv. Navyše firma RUPOS Ružindol úspešne poberá dotácie. Pýtame sa v mene týchto starých chorých žudí pán minister, dokedy ? Predstavenstvo ZVPAS

Zsolt Simon
10-03-2003, 12:33
Vážená pani Petríčková,
vo Vašej žiadosti upozorňujete na nerešpektovanie rozhodnutia správneho orgánu, ktorý v zmysle príslušných predpisov (§ 15 zákona č. 330/1991 Zb. v znení neskorších predpisov) rozhodol o vyčlenení pozemkov do užívania, ale užívatež tieto pozemky naďalej obhospodaruje a odmieta ich uvožniť.
Podža informácie Okresného úradu odboru pozemkového, požnohospodárstva a lesného hospodárstva v Trnave, bolo proti rozhodnutiu podané odvolanie, a z tohto dôvodu rozhodnutie ešte nenadobudlo právoplatnosť. Z dikcie zákona ale vyplýva, že rozhodnutie prvostupňového orgánu nemá odkladný účinok čo znamená že vlastníci vstupujú do užívania bez ohžadu na odvolanie druhého účastníka konania.
Odporúčame Vám vyčkať do rozhodnutia odvolacieho orgánu a uplatniť si, v prípade, ak druhostupňový orgán potvrdí rozhodnutie okresného úradu odboru pozemkového, požnohospodárstva a lesného hospodárstva, náhradu škody v zmysle Občianskeho zákonníka.
Ak užívatež naďalej nebude rešpektovať právoplatné rozhodnutie, môže oprávnený podať návrh na súdny výkon rozhodnutia podža § 251 Občianskeho súdneho poriadku.



S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR