PDA

View Full Version : dodavatežský úver


Ing.Macejka Miroslav
25-02-2003, 11:24
Vážený pán minister,
zúčastnil som sa seminára ku vstupu do EÚ v Nitre a z rokovania vyvstali pre nás niektoré otázky ktoré by som touto cestou predostrel:
-v dotačnom výnose sa spomína termín"dodavatežský úver",ale nikde sme sa nedopátrali ako je špecifikovaný.Nevedeli nám poradiť ani na reg.odbore ani v bankách
-v minulom roku sa nám zmenšila výmera prenajatej pôdy zo 125 ha na 85 ha a zároveň prišlo k zmene BPEJ.Cena pôdy nám vzrástla zo 27 000 Sk/ha na 32 000 Sk/ha a pritom nám vypadla lepšia pôda
-predpokladáme že nielen pre nás objavuje sa problém vratky DPH (sme mesační plátci).Pestujeme ekologicky špargžu v monokultúre,export a tým aj celkový predaj je len od apríla do júna.V iné mesiace nič nevyvážame ,ani nepredávame.
-z diskusie vyplynulo že bude potrebné,aby projekty na program Sapard pripravovali vyškolení odborníci.Nejaký ten projekt už sme robili,vieme čo to asi obsahuje a z toho nám plynie,že 2 pracovníci na kvalitné projektovanie na región bude málo

Ďakujeme vopred za odpovede

Zsolt Simon
05-03-2003, 10:38
Vážený pán Macejka,


vysvetlenie k termínu „ dodávatežský úver“ nájdete ak si pozorne preštudujete na internetovej stránke MP SR uverejnené Metodické usmernenie k ustanoveniam výnosov MP SR. Čo sa týka vašej druhej otázky, pokiaž máte pochybnosti o správnosti zatriedenia vašej pôdy do klasifikačnej skupiny BPEJ, požiadajte o revíziu spracovateža, ktorým je Výskumný ústav pôdohospodárstva a ochrany pôdy.
Otázka týkajúca sa vratky DPH si vyžaduje širšie vysvetlenie. K nadmernému odpočtu dane z pridanej hodnoty dochádza bežne u platitežov dane v požnohospodárstve, čo súvisí s charakterom výroby. Nepravidelné príjmy z požnohospodárskej činností, resp. značný časový odstup medzi obdobiami kedy subjekty vykazujú vyššie náklady, (tým vyššiu daň na vstupe), napríklad v jarnom období pri zakladaní úrody a príjmy z úrody až o 5-6 mesiacov neskôr (z čoho sa napočítava daň na výstupe). Rozdiel medzi nimi je buď daňová povinnosť, ktorú platitež odvádza štátu alebo nadmerný odpočet dane, ktorý štát vracia platitežovi dane.
Pozrime sa aký bol stav v roku 2002. V zmysle § 23 zákona mal platitež dane z pridanej hodnoty nárok na vrátenie nadmerného odpočtu dane do 30 dní odo dňa predloženého daňového priznania. Mnohé firmy v rôznych podnikatežských činnostiach, žiaž, špekulatívnym spôsobom vykazovali nadmerný odpočet. Obohacovali sa na úkor ŠR a tým možnosť vrátenia dane zneužívali.
Vláda preto riešila tento problém novelou príslušného § zákona o dani z pridanej hodnoty (zákon č. 511/2002 Z.z. z 18. júna 2002) s platnosťou od 1.1.2003. Novelou bol stav zásadne zmenený v tom, že ak platitežovi dane vznikne nadmerný odpočet, odpočíta ho od vlastnej daňovej povinnosti v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach ( štát ho nebude vracať). Niektorým platitežom dane však možnosť vrátenia dane zachoval. Medzi nimi sú i platitelia dane u ktorých v predchádzajúcich 5-ich zdanitežných obdobiach presiahlo zdanitežné plnenie so zníženou sadzbou dane 50% dane na výstupe.
Keďže tržby z predaja základných požnohospodárskych a potravinárskych výrobkov podliehajú zníženej sadzbe dane, možno konštatovať, že pre drvivú väčšinu výrobcov v rezorte zostala možnosť vrátenia nadmerného odpočtu dane i po novele zákona zachovaná.
Túto možnosť môžu využiť platitelia dane v požnohospodárstve počnúc zdanitežným obdobím január 2003, pretože podža usmernenia MF SR (č. 24184/2002-73, adresované SPPK v Bratislave), zohžadňuje sa stav v predchádzajúcich zdanitežných obdobiach r. 2002.
Podnikatežské subjekty mali o tejto skutočnosti informovať regionálne požnohospodárske a potravinárske komory.
Pokiaž ide o Agentúru SAPARD (ďalej AS) nebola v nej vytvorená databáza poradcov, pretože jej to zo štatútu neprináleží. Databáza poradcov MP SR je k dispozícii na internetovej stránke MP SR. Na základe skúseností a poznania z odovzdaných projektov a stretnutí so žiadatežmi o finančnú pomoc z programu SAPARD sa pracovníci AS rozhodli užšie spolupracovať aj s poradcami, ktorí pripravovali projekty pre program SAPARD. Pracovníci AS pripravili inštruktáž pre týchto poradcov, na ktorej bol poskytnutý výklad k zmenám v Pláne rozvoja požnohospodárstva a vidieka SR a následne upraveným Metodickým pokynom pre žiadatežov o finančné prostriedky z programu SAPARD pre akreditované opatrenia č. 1, 2, 4 a, 5. AS bude v týchto aktivitách pokračovať a raz za štvrťrok pripraví obdobné podujatie v záujme skvalitnenia práce poradcov. Všetky zmeny, dodatky a upozornenia týkajúce sa úprav v materiáloch môžu poradcovia aj záujemcovia o program SAPARD získať na www.sapard.sk alebo www.mpsr.sk .
MP SR ako riadiaci orgán pre program SAPARD podpísalo transfer s ARVI (Agentúra pre rozvoj vidieka Nitra, Akademická 4, tel:037/7336402, 037/6534851), ktorá bude vykonávať vyškolenie a doškolenie poradcov, týka sa to najmä poradcov, ktorí už participovali na príprave projektov pre program SAPARD. Pre tento rok by malo byť pripravených 80-100 poradcov, ktorí po absolvovaní týchto školení obdržia osvedčenie na vykonávanie poradenskej činnosti pre program SAPARD. Prvý doškožovací kurz začne v apríli 2003. Kontakty na poradcov, ktorí obhája certifikát pre program SAPARD budú uverejnené na internetovej stránke AS.


S pozdravom

Zsolt Simon

minister pôdohospodárstva SR